Două fumuri au băgat un elev în spital
Dimensiune font:
Un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic „M. Sturdza” Iaşi a fost internat ieri la Spitalul „Sf. Maria”. Acestuia i s-a făcut rău în timpul primei ore de curs, cel mai probabil din cauza unei ţigări pe care o primise de la un alt coleg. Potrivit dascălilor, ţigara a fost găsită într-o pungă în faţa Casei Sindicatelor, aflată la doar câteva sute de metri de şcoală. În urma incidentului, directorul şcolii a enunţat chiar posibilitatea demisiei din funcţie.
Curiozitatea şi dorinţa de a încerca ceva nou şi interzis au dus ieri, 20 februarie, la internarea în spital a unui tânăr de 15 ani, elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „M. Sturdza” Iaşi. În drum spre şcoală, un coleg al elevului în cauză ar fi găsit o ţigară pe jos pe care i-a oferit-o acestuia. „Două fumuri”, potrivit dascălilor, i-au fost de ajuns pentru a i se face rău în timpul primei ore de curs, acesta fiind transportat la Spitalul „Sf. Maria”. „Unul dintre băieţi a găsit o ţigară într-o pungă, pe jos, în faţa Casei Sindicatelor şi i-a dat-o celuilalt coleg, pentru că el nu fumează. Acela a tras două fumuri, după cum a zis celălalt elev, iar la prima oră i s-a făcut rău. De aici tot scandalul, de fapt era o ameţeală. S-a sunat la 112, pentru că ne interesează în primul securitatea elevului, de acolo a venit poliţia şi apoi s-au alertat toate televiziunile din oraş şi din ţară. Nu înţeleg de ce s-a ajuns la asta. Acum, elevul este în deplină siguranţă şi în afara oricărui pericol”, a declarat Ştefan Chichirău, directorul Colegiului Tehnic „M. Sturdza” din Iaşi. O anchetă se va desfăşura la nivelul şcolii pentru a se cunoaşte exact problema, elevii riscând totuşi scăderea notei la purtare. În plus, aceştia vor fi incluşi într-un program de consiliere psihologică.
Dragoş Pieptu preia conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie
Numeroase conferinţe şi ateliere...
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi explică acest caz prin dorinţa tinerilor de a experimenta diverse situaţii, fără a neglija importanţa implicării familiei şi a şcolii în demersurile de prevenire. „Trebuie văzut mediul familial, implicarea familiei, antecedente, atitudinea faţă de şcoală, gradul de conştientizare a pericolului. Tinerii experimentează contexte diferite, atraşi de anumite tentaţii ale substanţelor interzise. Experimentează situaţii noi, uneori grave, motiv pentru care educaţia pentru sănătate şi combaterea consumului de alcool şi tutun trebuie să fie o componentă a educaţiei în şcoală şi în familie”, atrage atenţia Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Astfel, pentru a diminua tentaţia elevilor pentru substanţele interzise, ISJ organizează conferinţe şi ateliere. „Există programe de consiliere în acest sens, dar implicarea familiei, preocuparea pentru cunoaşterea anturajului şi gestionarea unor eventuale tentaţii pe fondul necunoaşterii riscurilor sunt de asemenea importante. Tocmai de aceea, ISJ a organizat numeroase conferinţe, ateliere cu implicarea medicilor, a poliţiştilor, în colaborare cu ONG-uri şi specialişti în domeniu”, a încheiat Camelia Gavrilă.
Andreea IGNEA
* * *
„Un echipaj s-a deplasat la unitatea de învăţământ pentru că i s-a făcut rău unui elev. Pentru că nu ne putem baza doar pe vorbe, aşteptăm rezultatul de la spital” - comisarul-şef de poliţie Mădălin Ţăranu, din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
* * *
„Şcoala nu răspunde pentru ce se întâmplă în afara şcolii, dacă societatea nu este în măsură să cureţe strada, să menţină siguranţa, noi suferim acum. În urma acestei acţiuni, ne vom da demisia” - Ştefan Chichirău, directorul Colegiului Tehnic „M. Sturdza” Iaşi
O nouă expoziţie de marcă la Grădina Botanică
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau