Elevii ieşeni, pregătiţi să înveţe peste hotare
Dimensiune font:
Mii de studenţi, elevi, părinţi, dar şi profesori au vizitat ieri, 9 octombrie, Târgul Internaţional de Universităţi RIUF, ajuns la a XV-a ediţie.
Peste 20 de instituţii de învăţământ din străinătate şi din ţară şi-au prezentat tinerilor oferta educaţională pentru anul universitar 2015-2016, reprezentanţii fiecărui stand oferind detalii unui număr foarte mare de doritori, care au luat cu asalt Târgul Internaţional de Universităţi RIUF, deschis ieri la Iaşi. „Este o ediţie la care ne-am aşteptat la foarte mulţi vizitatori, iar obiectivul a fost îndeplinit. Până la ora 13.00 aveam deja 2.300 de vizitatori. Au fost elevi însoţiţi de părinţi sau de profesori, precum şi studenţi, cu toţii fiind interesaţi de studiile în străinătate sau de voluntariat. De asemenea, au studiat şi oportunităţile pe care le au în ţară, pentru că participă şi Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi. Am vrut să facem un târg destul de complet, care să acopere întreaga paletă educaţională şi extraşcolară, dar şi ca elevii să descopere cum se pot dezvolta pe plan profesional, prin consiliere şi orientare”, a explicat Firuţa Slevoacă, coordonator regional RIUF. Participanţii au aflat informaţii despre universităţi din Elveţia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau Germania, iar programele de consiliere au acoperit oferta academică din SUA.
Tinerii iau cu asalt ofertele din străinătate
De asemenea, cei interesaţi au putut discuta cu reprezentanţii centrelor de consiliere Edmundo şi Universitario, pentru a afla care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a fi admişi la universităţi de top precum Harvard, Oxford sau Cambridge. „Vreau să continui cu formarea în domeniul IT – programare în Marea Britanie. Am fost la un seminar şi am aflat, în mare, care sunt paşii, dar vreau să merg să vorbesc personal cu reprezentantul de la Edmundo. Am nevoie de multe scrisori de recomandare, diploma de Bac şi atestatul de limbă engleză, iar un accent aparte se pune pe voluntariat şi orice activitate desfăşurată în cadrul şcolii sau extracurricular”, a povestit Andreea Roxana Hadîmbu, elevă în clasa a XI-a.
Unul dintre atuurile pe care le oferă studiul în Marea Britanie este programul de împrumut pe care îl oferă statul studenţilor, sume pe care aceştia le înapoiază în tranşe foarte mici abia după angajare şi după ce se depăşeşte un anumit prag de salarizare. „Au fost foarte mulţi tineri interesaţi de programele de licenţă, dar mai puţini pentru cele de master şi doctorat, pe care Universitatea Centrală din Budapesta le oferă. Dar, per total, au fost foarte multe persoane vorbitoare de limbă engleză interesate pentru a-şi continua studiile peste hotare”, a spus şi Ioana Atasiei, absolventă a Facultăţii de Drept din Iaşi şi a Universităţii Centrale din Budapesta, unde a studiat „Drepturile Omului”, instituţie pe care o reprezenta la RIUF.
Andreea IGNEA
„Până la ora 13.00 aveam deja 2.300 de vizitatori” - Firuţa Slevoacă, coordonator regional RIUF
***
Cele mai mari taxe le vor plăti cei care vor opta pentru universităţile din Elveţia, acestea putând ajunge la aproximativ 30.000 dolari pe an de studiu sau pe program. La polul opus sunt instituţiile de învăţământ din Danemarca sau Olanda, unde sistemul de învăţământ este gratuit
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau