Elevii şi profesorii vor face vizite lunare la psiholog
Dimensiune font:
*din toamnă, elevii şi cadrele didactice ar putea fi obligaţi să treacă lunar pe la psiholog * un grup de parlamentari va de depune un proiect legislativ prin care vor cere înfiinţarea unui cabinet psihologic în fiecare unitatea de învăţământ
Parlamentarii români îşi doresc să înceapă noua sesiune cu schimbări importante pentru sistemul de învăţământ. Astfel, la începutul toamnei se va depune un proiect legislativ în care se va cere Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să înfiinţeze în fiecare unitate de învăţământ din România câte un cabinet de psihologie în care vor lucra specialişti în domeniu.
Ce spun iniţiatorii?
Iniţiatorii legii doresc, prin această măsură, să combată violenţa şi problemele existente în sistemul de învăţământ la momentul actual. „Nu vrem să băgăm frica în copii sau părinţi, dar foarte mulţi dintre elevi şi studenţi nu au parte de o consiliere psihologică atunci când întâmpină anumite probleme. Cred că un control lunar, adică o discuţie cu specialistul, ar prinde bine fiecăruia, atât copiilor, cât şi dascălilor. Dacă specialistul constată din timp anumite probleme de comportament, atunci este mult mai uşor ca acestea să fie tratate. În acest fel se vor evita evenimentele neplăcute, care sunt cu zecile în şcolile, liceele şi universităţile noastre”, a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ. De asemenea, aceştia vor să trimită elevii şi cadrele didactice lunar la psiholog, una din prevederile legii fiind ca educatorii, învăţătorii, profesorii, dar şi personalul auxiliar din unităţile de învăţământ să facă lunar o vizită la cabinetul psihologic.
Banii, principala problemă
La momentul actual, conform legislaţiei, un consilier şcolar are în grijă câteva sute de elevi. Deşi reprezintă o necesitate, cel mai important obstacol cu care se va confrunta această iniţiativă legislativă ţine de aspectul financiar, în România existând foarte multe şcoli care nu au suficiente resurse materiale pentru a le asigura elevilor desfăşurarea orelor de curs în condiţii propice „Este o iniţiativă binevenită. În momentul de faţă, un consilier şcolar se ocupă de aproximativ 800 de elevi şi vă daţi seamă că eficienţa nu poate fi foarte mare. Este o iniţiativă bună, însă nu ştiu cum poate fi implementată. În judeţul Iaşi sunt 77 de consilieri şcolari, pentru a fi acoperiţi toţi elevii ar trebui ca numărul acestora să se tripleze. Este o măsură de care avem nevoie, însă implică şi nişte costuri. Resursa umană care ar trebui angajată este semnificativă. Dacă va reuşi să fie validată de Parlament şi vor fi găsite răspunsuri la întrebările legate de partea financiară, va fi mai mult decât binevenită”, a declarat pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”, Manuela Vlasie, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Iaşi.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi sunt de părere că această iniţiativă legislativă este legitimată pedagogic, asistenţa psihologică reprezentând condiţia unei educaţii moderne. „Asistenţa psihologică este condiţia unei educaţii moderne şi individualizate. Complexitatea lumii contemporane, riscurile şi tentaţiile, mediile familiale diferite din care provin copiii, dar mai ales provocările adolescenţei cu neliniştile, curiozităţile şi excesele ei sunt motive, argumente pentru un număr cât mai mare de cabinete şi psihologi în şcolile româneşti. De asemenea, experienţa noastră ne arată ca lumea urbană şi cea rurală sunt traversate de riscuri şi situaţii dificile, după cum există probleme ce presupun o abordare psihologică adecvată la toate vârstele, inclusiv la şcolarul mic. Să nu uităm fenomenul migraţiei, deficitul afectiv pentru copiii crescuţi de alte rude sau deficitul de autoritate pentru adolescentul rămas singur, fără supravegherea parentală. Consider că iniţiativa este perfect legitimată pedagogic”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Şcolar General al ISJ Iaşi.
Mai multe încercări eşuate
Reamintim că de-a lungul timpului au existat mai multe proiecte de lege asemănătoare: în decembrie 2013, deputatul Ovidiu Ioan Dumitru a propus, printr-un proiect de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, introducerea obligativităţii ca în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar să existe cabinete de asistenţă psihopedagogică sau psihologică, indiferent de numărul de elevi înscrişi, iar în anul 2010, deputatul Alina Gorghiu a propus acelaşi lucru, ca o modalitate de a reduce violenţa din şcoli, însă aceste încercări nu s-au concretizat.
***
„În judeţul Iaşi sunt 77 de consilieri şcolari, pentru a fi acoperiţi toţi elevii ar trebui ca numărul acestora să se tripleze” - Manuela Vlasie, director CJRAE
VEZI AICI ULTIMELE ANUNȚURI ADĂUGATE
VEZI ȘI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau