Emoţii mari pentru 1.200 de elevi ieşeni
Dimensiune font:
* sesiunea de toamnă a examenului naţional de Bacalaureat a început ieri, 16 iulie * peste 1.200 de candidaţi s-au înscris în judeţul Iaşi * la nivel naţional sunt peste 42.000 de absolvenţi de liceu înscrişi
Sesiune de toamnă a Bacalaureatului a debutat ieri, 16 august, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 42.261 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 27.848 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.413 candidaţi provin din seriile anterioare. În judeţul Iaşi s-au înscris, în total, 1.262 de candidaţi. Dintre aceştia, 850 de candidaţi sunt din promoţia curentă, iar 412 sunt din promoţii anterioare. Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iaşi, Liceul Tehnologic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, Liceu Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi şi Colegiul Tehnic de Transport şi Construcţii din Iaşi sunt cele patru centre de examen din judeţul Iaşi.
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română constă în extragerea unui bileţel pe care se află un fragment dintr-o lucrare studiată de elevi şi rezolvarea unor cerinţe pe baza acestui text, pentru primul subiect, iar pentru cel de-al doilea subiect elevii trebuie să-şi argumenteze opinia despre o temă anume. Textul suport este însoţit de itemi semi-obiectivi de tip întrebare structurată, cu referire atât la situaţia de comunicare, cât şi la tema sau mesajul textului dat. Prima probă reprezintă cadrul de evaluare a competenţelor de receptare şi de producere a mesajului în forma scrisă, având ca suport diverse tipuri de text, în conformitate cu programa şcolară şi în forma orală, ca tipuri de discurs (descriptiv, informatic, narativ sau argumentativ).
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice şi de comunicare orală în limba română supune atenţiei competenţe precum înţelegerea textului, exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situaţia de comunicare şi utilizarea limbii literare. Examinarea se realizează de către cei doi profesori examinatori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Profesorii examinatori pot interveni cu întrebări lămuritoare sau suplimentare, după ce candidatul şi-a prezentat răspunsurile. În urma susţinerii acestei probe, candidatul este atestat la unul dintre cele trei niveluri de competenţă lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat sau utilizator experimentat.
Sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat continuă cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care se va desfăşura în perioada 17 – 19 august, urmând ca evaluarea competenţelor digitale să aibă loc în zilele de 18 şi 19 august. Probele scrise ale examenului maturităţii vor avea loc după cum urmează: pe 22 august proba la limba şi literatura română, pe 23 august proba la limba maternă, pe 24 august proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele parţiale vor fi afişate pe data de 29 august, urmând ca cele finale să fie afişate pe 1 septembrie.
* * *
Calendar Bacalaureat 2016 (sesiunea august - septembrie):
16 – 17 august – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
16 – 17 august – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
17 – 19 august – proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
18 – 19 august – proba de evaluare a competenţelor digitale
22 august – proba scrisă la Limba şi Literatura Română
23 august – proba scrisă la Limba şi Literatura maternă
24 august – proba obligatorie a profilului
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării
29 august – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
1 septembrie – afişarea rezultatelor finale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau