Emoţiile primei probe scrise a Bacalaureatului

default

Dimensiune font:

| 05-07-2016 06:10

 * probele scrise ale examenului de Bacalaureat au debutat ieri, 4 iulie, cu proba la Limba şi literatura română * în funcţie de profil, real sau uman, candidaţii au avut de prezentat romanul interbelic sau romanul psihologic la ultimul subiect

 În judeţul Iaşi s-au prezentat la proba scrisă de Limba şi literatura română un număr de 4.338 de candidaţi, 171 absentând, iar un candidat fiind eliminat din examen pentru intenţia de fraudă.

În conformitate cu programa de examen şi cu matricea de specificaţie stabilite de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, proba scrisă de Limba şi literatura română vizează competenţele de receptare şi de producere a mesajelor scrise (inclusiv a unor mesaje care transpun în scris strategii şi reguli de exprimare orală), iar structura subiectelor permite rezolvarea acestora în trei ore de examen.

Subiecte Bacalaureat 2016

Subiectul I a inclus fragmente de text aparţinând genului dramatic – „Madona” de Tudor Muşatescu, pentru filiera teoretică-profil real, filieră tehnologică, filieră vocaţională-toate profilurile, cu excepţia profilului pedagogic, respectiv „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu, pentru filiera teoretică-profil umanist şi filiera vocaţională-profil pedagogic. Sarcinile de lucru au vizat aspecte referitoare la nivelul lexical şi semantic al limbii, la componentele structurale şi valenţe expresive şi stilistice ale unui text dramatic şi permit evaluarea unor competenţele specifice, precum: identificarea particularităţilor şi a funcţiilor stilistice ale limbii în receptarea diferitelor tipuri de texte, utilizarea adecvată a achiziţiilor lingvistice în producerea şi în generarea de texte, cu explicarea rolului acestora în construirea mesajului etc.

Textul de tip argumentativ de la subiectul al II-lea le oferă candidaţilor posibilitatea de a-şi demonstra nu numai competenţele specifice redactării unei astfel de compuneri, ci şi cultura generală, propriile pasiuni sau experienţe referitoare la rolul jocurilor electronice (calculator, tabletă, telefon inteligent etc.) în viaţa tinerilor (profilul real) sau la importanţa lecturii în dezvoltarea personală (profilul umanist). Se poate observa relevanţa acestor teme pentru generaţia actuală, preocupată de lumea provocatoare a calculatorului şi a internetului, dar şi corelaţia lectură - carte - studiu cu profilul umanist, pentru care domeniul cultural şi pasiunea cititului sunt aspecte definitorii.

La subiectul al III-lea candidaţii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat (selecţie posibilă din operele scriitorilor Liviu Rebreanu – „Ion”, „Răscoala”, „Pădurea spânzuraţilor”; Mihail Sadoveanu: „Baltagul”, „Fraţii Jderi”; George Călinescu: „Enigma Otiliei”, Camil Petrescu: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Patul lui Procust” etc.), respectiv despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat (selecţie posibilă dintre creaţiile lui Camil Petrescu: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Patul lui Procust”; Liviu Rebreanu: „Pădurea spânzuraţilor” etc.), fiind astfel verificate conţinuturi fundamentale din programă, precum şi competenţa elevilor de a utiliza strategiile de comprehensiune şi de interpretare tipologică, tematică, structurală şi stilistică în explorarea şi valorizarea critică şi estetică a textului narativ. Perioada interbelică este o epocă literară şi culturală de referinţă, cu scriitori canonici studiaţi profund şi complex în anii de liceu, deci subiectele deschid orizontul unor teme semnificative şi relevante, care ar trebui studiate în detaliu în contextul unei pregătiri de examen.

În ansamblu, variantele de la disciplina Limba şi literatura română au fost echilibrate în funcţie de filieră şi profil, cu abordarea unor aspecte referitoare la cele două genuri literare (dramatic şi epic) considerate mai accesibile de către elevi, încât aceştia pot obţine rezultate bune şi foarte bune la examen. Cerinţele subiectelor presupun, însă, posibilitatea unei ierarhizări valorice fireşti la un examen al maturităţii, existând anumite conţinuturi care vor departaja lucrările în intervalul de note 9.00-10”, a precizat prof. Mihai – Cezar Zaharia, Inspector Şcolar pentru Limba şi literatura română.

Ce spun candidaţii?

Ca în fiecare an, părerile sunt împărţite, în timp ce unii absolvenţi de liceu s-au pregătit cu multe luni înainte pentru examenul maturităţii, alţii recunosc că învăţatul nu este punctul lor forte.„Subiectele nu mi s-au părut foarte grele, dar nu au fost nici cele mai uşoare. La subiectul III nu mă aşteptam să dea romanul psihologic, am ales romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. De această primă probă nu îmi era foarte frică, cele mai mari emoţii le am la istorie”, a declarat Ioana, absolventă de clasa a XII-a. De asemenea, în timp ce absolvenţii liceelor de elită se luptă pentru note cât mai mari, candidaţii altor licee îşi doresc doar note de trecere. „Mi s-a părut greu. Partea a III-a nu am făcut-o. Am făcut cât am ştiut de la primele două părţi. Nu vreau decât să iau notă de trecere”, a declarat Cosmin, candidat la examenul de Bacalaureat. „Trebuie să recunosc că nici nu am învăţat pentru BAC, nu mi-am dat silinţa, nu îmi place să învăţ. M-am prezentat totuşi, am zis că nu am ce să pierd”, a precizat Vlad, absolvent de clasa a XII-a al unui liceu din Iaşi.

Părinţii au avut emoţii mai mari decât elevii

De la prima probă a examenului de Bacalaureat nu au lipsit nici părinţii candidaţilor, care i-au aşteptat cu sufletul la gură pe tot parcursul desfăşurării probei Am emoţii pentru ea. Deşi s-a pregătit şi a învăţat mult pentru examenul de Bacalaureat, am emoţii. Sper să se descurce”, a declarat Mioara, mama unei candidate la examenul de Bacalaureat. Timp de trei ore, cât a durat proba, părinţii au aşteptat cu sufletul la gură veşti pozitive de la cei care au susţinut BAC-ul. „Deşi spunea că nu are emoţii, azi dimineaţă s-a îmbrăcat cu bluza pe dos din greşeală. Limba română este materia ei preferată, ştiu că o să se descurce, însă ne dorim notă cât mai mare”, a precizat un alt părinte.

Astăzi, 5 iulie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile liceale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Următoarea probă programată este cea obligatorie a profilului, care va avea loc pe 6 iulie, iar ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării se va desfăşura pe 8 iulie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Rezultate vor fi afişate pe 12 iulie până la ora 16:00, urmând ca după această oră să se depună contestaţiile. Perioada 13 – 15 iulie este alocată rezolvării contestaţiilor, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 16 iulie. 

 

***

Calendar Bacalaureat 2016:

4 iulie – proba scrisă la Limba şi Literatura Română

5 iulie – proba scrisă la Limba şi Literatura maternă

6 iulie - proba obligatorie a profilului

8 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării

12 iulie – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor

13 – 15 iulie – rezolvarea contestaţiilor

16 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

VEZI AICI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ


VEZI AICI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ ALTE OFERTE 


VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei