Eşecul programului „Fructe în şcoli”
Dimensiune font:
* aproape două treimi dintre respondenţii evaluării Programului „Fructe în şcoli” doresc înlocuirea mărului cu alt fruct *printre preferinţele elevilor se numără citricele şi… banalele
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat raportul de evaluare al programului european de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli. Astfel, potrivit acestuia, peste 62% din elevii chestionaţi doresc înlocuirea mărului cu alt fruct. Obiectivele evaluării au fost măsurarea eficientei programului în sensul în care acesta a contribuit la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase sau la schimbarea obiceiurilor alimentare, la conştientizarea beneficiilor unei alimentaţii bazate pe consumul de fructe şi legume proaspete şi formularea de propuneri de îmbunătăţire a implementării programului, atât la nivelul elevilor, cât şi al administraţiei responsabile de gestionarea acestuia.
Copiii preferă fructele exotice
Astfel, raportul a arătat că peste 62% dintre elevii chestionaţi doresc înlocuirea mărului cu alt fruct, în timp ce doar 31% doresc continuarea distribuirii mărului. Fructele preferate de elevi sunt citricele, 28% din respondenţi indicând acest lucru, bananele sunt preferate de aproape 13% dintre elevi, urmate de pere (6%), piersici (3,5%) şi struguri (2,5%). Evaluarea programului „Fructe în şcoli” a mai relevat faptul că aproape 69% din elevii care au primit măr l-au şi consumat, iar 22% nu l-au consumat de fiecare dată, în timp ce 8,3% nu l-au consumat deloc, din motive ce ţin ce calitatea acestuia. De asemenea, raportul arată că, preponderent în mediul rural, copiii apreciază mai mult programul.
Se cere diversificarea fructelor
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi sunt de părere că diversificarea fructelor este oportună şi ar evita monotonia aceluiaşi fruct.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării rurale a iniţiat o evaluare la nivel naţional a programului din care a reiese o predilecţie a elevilor pentru consumul de fructe exotice (citrice, banane), în contextul unei disponibilităţi mai crescute a fructelor autohtone, dar şi din motive de natură financiară, aspecte ce fundamentează un procentaj de 62% al respondenţilor care doresc înlocuirea mărului cu alt fruct. În condiţiile încadrării în fondurile alocate Programului european de încurajare a consumului de fructe în şcoli, considerăm că ar fi oportună o diversificare a gamei produselor distribuite, pentru a evita monotonia consumului aceluiaşi fruct şi pentru a susţine ideile, conceptele legate de spiritul proiectului: consum de fructe, stil de viaţă sănătos, alimentaţie raţională, încurajarea participării la activităţi educative cu impact ecologic”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
Derularea Programului „Fructe în şcoli” a început în anul şcolar 2009-2010 şi presupune, pe lângă distribuţia de fructe proaspete şi organizarea şi derularea unor măsuri educative, de acest program beneficiind elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat.
În judeţul Iaşi peste 78.000 de elevi beneficiază de acest program. „Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a sprijinit implementarea programului Fructe în şcoli de la iniţierea sa, în anul şcolar 2009-2010. În prezent, 78.200 de elevi din 421 de unităţi de învăţământ din judeţul nostru beneficiază de program, care presupune distribuirea de mere proaspete pe parcursul a maxim 100 de zile de şcolarizare, precum şi de activităţi educative al căror scop este de a încuraja consumul de produse agricole locale şi, în consecinţă, adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Putem menţiona, în acest sens, derularea celor patru ediţii ale Concursului Mărul – regele fructelor, demers sprijinit de Consiliul Judeţean Iaşi”, a completat prof. dr. Camelia Gavrilă.
* * *
„Considerăm că ar fi oportună o diversificare a gamei produselor distribuite, pentru a evita monotonia consumului aceluiaşi fruct” - prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi
* * *
Ce fructe preferă elevii
62% doresc înlocuirea mărului cu alt fruct
31% doresc continuarea distribuirii mărului
28% citrice
13% banane
6% pere
3,5% piersici
2,5% struguri
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau