EXCLUSIV Masa caldă pentru elevi, o promisiune irealizabilă
Dimensiune font:
Cornul şi laptele pe care le primesc zilnic elevii ar putea fi înlocuite cu o masă caldă, dacă propunerile sindicaliştilor din sistemul de învăţământ ieşean ar fi puse în practică. Pentru început însă, am putea asista la o schimbare mai puţin costisitoare şi mai aproape de realitate – sandwich-ul. Chiar şi acesta este privit însă cu scepticism.
Abandonul şcolar ar putea fi prevenit printr-o masă caldă oferită elevilor în locul programului „Cornul şi laptele”. Aceasta este propunerea pe termen lung a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, în timp ce, pe termen scurt, se încearcă introducerea unui sandwich. „Am fost la Bucureşti, la preşedintele Iohannis, la Ministerul Educaţiei, la cel al Dialogului Social, şi am înregistrat proiectul nostru privind înlocuirea cornului cu o masă caldă. Am semnalat deficienţele programului, în primul rând fiind cele nutriţionale, iar într-o primă fază, propunem schimbarea cornului cu un sandwich, care să conţină un aport proteic mai mare”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.
Universitatea „Cuza” a fost dată din nou în judecată
Lipsesc spaţiile de depozitare
Liderul sindical precizează însă că, pentru a se putea ajunge la introducerea mesei calde pentru elevi, este nevoie de o infrastructură adecvată şi de o analiză temeinică, ceea ce lipseşte din unităţile de învăţământ fiind spaţiile de depozitare. Fie că este vorba de o masă caldă sau doar de un sandwich, proiectul ridică semne de întrebare, având în vedere că până şi pentru depozitarea cornului au fost înregistrare nereguli. „Eu îi pregătesc pacheţel cu mâncare fiului meu pentru a nu fi nevoit să mănânce cornul şi laptele. Nu am încredere nici în modul în care este pregătit acel corn, dar nici în depozitarea produselor, chiar dacă nu este o şcoală cu probleme în ce priveşte igiena. Ideea cu sandwich-ul ar fi bună, dar iarăşi mă gândesc la depozitare. Fiind vorba de un produs din carne, vor fi necesare condiţii speciale. Vom vedea când şi dacă se va întâmpla asta... De masa caldă, ce să mai spun? Aici mai apare o problemă... Unde vor mânca elevii? Pe bănci?”, subliniază A.M., mama unui elev în clasa a IV-a la un liceu de elită din Iaşi.
EXCLUSIV FOTO / VIDEO: Detalii şocante din trecutul ucigaşului din Copou
Problema spaţiilor de depozitare este amintită şi de membrii Consiliului Judeţean. „Propunerea pare a fi interesantă, dar trebuie văzut dacă este cu adevărat aplicabilă. O masă caldă presupune existenţa unei săli de mese, iar un sandwich poate prezenta un grad de perisabilitate ridicat. De exemplu, dacă nu este ambalat şi depozitat corespunzător, poate deveni un pericol. Nu e vorba doar de păstrat sandwich-urile într-o sală, ci este nevoie şi de o anumită temperatură. Ştim foarte bine că sunt foarte multe şcoli care funcţionează fără săli de mese şi fără săli de depozitare dotate corespunzător”, precizează Cristian Stanciu, liderul consilierilor judeţeni PSD.
Un singur candidat pentru şefia ISJ
Un proiect lăudabil, însă irealizabil
Deşi iniţiativa este lăudabilă, aducând şcoala românească mai aproape de ceea ce se întâmplă în şcolile occidentale, aceasta pare a fi departe de realitate, mai ales în mediul rural. „Dacă aceste sandwich-uri vor fi aduse zilnic, da, noi vom putea asigura păstrarea pentru câteva ore. Dar, dacă firmele vin şi depozitează produsele la noi pentru o săptămână, atunci e clar că nu vom putea face nimic şi totul va fi un eşec. Într-adevăr, sandwich-ul sau, eventual, masa caldă, ar face elevii să vină mai des la şcoală, cel puţin în cazul nostru, pentru că majoritatea familiilor de la noi au venituri foarte mici şi, astfel, i-ar stimula pe elevi”, punctează Teofil Gabriel Chiochiu, directorul Şcolii Gimnaziale Grajduri. Andreea IGNEA
* * *
„Orice înseamnă un plus de confort pentru elevii noştri este binevenit. Însă, nu trebuie să uităm de necesitatea de a fi create mai întâi condiţiile necesare. Trebuie să ne gândim cum va fi făcut şi unde va fi depozitat acel sandwich. Iar dacă vorbim de masa caldă, este nevoie să aducem în discuţie importanţa unei săli speciale, dar şi a personalului” - Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Naţional „E. Racoviţă” Iaşi.
* * *
„Ar trebui consultaţi factori competenţi în domeniul sănătăţii publice şi al alimentaţiei publice, dar şi părinţii. Alimentaţia minimală în şcoli trebuie să se limiteze la produse simple, cu grad scăzut de perisabilitate şi cu risc zero pentru sănătatea copiilor” - Cristian Stanciu, liderul consilierilor judeţeni PSD
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau