Facultăţi în pericol, din lipsă de studenţi
Dimensiune font:
Începând cu anul academic 2015-2016, tinerii nu vor mai putea opta pentru nouă specializări ale Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, care vor fi desfiinţate din cauza interesului scăzut pentru ele.
Nouă specializări din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” (UAIC) Iaşi vor intra în proces de lichidare începând cu anul academic viitor. Potrivit Hotărârii Guvernului privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2015-2016, publicată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în aceeaşi situaţie sunt alte 30 de instituţii de învăţământ superior din întreaga ţară.
Citeşte şi O ieşeancă reprezintă România într-o competiţie internaţională
În cazul universităţii ieşene, este vorba despre câte două specializări de la facultăţile de Biologie - Biologie şi Ecologie şi protecţia mediului; de Chimie - Chimie informatică şi Chimia mediului; de Economie şi Administrarea Afacerilor - Economie agroalimentară şi Economie generală; respectiv de Istorie - Istoria artei şi Muzeologie, precum şi specializarea Studii culturale din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Astfel, în cazul acestora, nu vor mai fi organizate înscrieri. „Aceste specializări nu mai au studenţi, ca atare, nu mai are sens să le ţinem. Ele sunt în oferta educaţională a universităţii, pot fi oricând reactivate, dacă va fi nevoie. Nu sunt desfiinţate pentru s-au constat nereguli, ci pentru că nu au fost studenţi un anumit număr de ani. Nu are sens să le ţinem doar fiindcă vrem să avem un număr mai mare de programe de studiu oferite potenţialilor studenţi. În plus, vor fi programe de licenţă şi master noi”, a explicat Vasile Işan, rectorul UAIC. De exemplu, la Facultatea de Chimie, specializarea „Chimie medicală” este în curs de autorizare.
Citeşte şi Drama copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate - STUDIU
Cadrele didactice nu vor fi afectate
Lichidarea celor nouă specializări înseamnă, în acelaşi timp, mai puţine ore de predare pentru personalul didactic. Însă, aceasta nu pare a fi o problemă, întrucât cadrele didactice deja au ore suplimentare, pentru care nu sunt plătite, potrivit liderului Sindicatului UNIO de la UAIC, Neculai-Cătălin Lungu. „Noi suntem una dintre universităţile cu cea mai mare sumă de studenţi pe cap de cadru didactic, din cauza numeroaselor posturi neocupate. Din acest motiv, la noi există foarte multe ore suplimentare şi reclamaţiile pe care le primesc sunt cu privire la posibilitatea de a primi măcar plata cu ora, care nu se face pentru că nu sunt bani. În cazul acesta, tendinţa este, din câte ne-am dat seama, să fie reduse cât mai mult specializările care nu sunt foarte căutate”, a precizat Neculai-Cătălin Lungu. Andreea IGNEA
Citeşte şi Secretar de stat în ministerul Educaţiei: „Depolitizarea învăţământului este un fapt!”
* * *
În anul universitar 2014-2015, alte 33 de universităţi de stat sau private din ţară au specializări în curs de lichidare. Din Iaşi, Universitatea „M. Kogolniceanu” (instituţie privată) şi-a închis porţile pentru noii studenţi, toate specializări urmând a fi desfiinţate. Pe de altă parte, Universitatea „Apollonia” (privată) ar fi trebuit să rămână doar cu două specializări, din cauza calificativului nefavorabil acordat de Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. Însă, conform nomenclatorului amintit, toate cele şase specializări ale instituţiei de învăţământ superior vor funcţiona şi în anul universitar 2015-2016
Reportaj: FOTO Stelele sunt mai strălucitoare la Bârlad
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau