Învăţământul gratuit devine un lux
Dimensiune font:
Viaţa de student începe să devină, în fapt, o perioadă a luxului. De la înscriere şi până la absolvire, studenţii scot din buzunarele lor sau ale părinţilor sume consistente pentru înscriere, înmatriculare, cazarea sau reexaminare, care cresc de la an la an.
Înscrierea şi înmatricularea la facultate, cazarea în căminele din campusurile universitare sau taxele anuale de şcolarizare, de reexaminare sau de mărire a notelor, tind să devină un lux pe care puţine familii şi-l permit, chiar dacă este vorba despre viitorul tinerilor. Situaţia este una la nivel naţional, iar universităţile ieşene nu fac excepţie de la ceea ce pare a deveni o regulă. Slaba finanţare a instituţiilor de învăţământ superior a determinat în ultimii ani creşterea taxelor, ajungând, în unele cazuri, exagerate sau aproape de a trece graniţa spre ilegalitate. În acest sens, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România au făcut un apel la guvern pentru a mări bugetul alocat educaţiei.
Căminele ieşene, printre cele mai scumpe
Un prim pas în reglementarea situaţiei a fost făcut de Liga Studenţilor de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (LS Iaşi) ca urmare a creşterii taxelor de cazare în căminele acesteia pentru al doilea an consecutiv. Astfel, studenţii plătesc lunar între 120 şi 500 lei pentru un loc în cămin, în funcţie de condiţii şi de numărul de paturi din cameră. Dacă nu se va reveni la vechile tarife, universitatea va strânge, la finalul anului academic, peste 120.000 euro doar din majorări. „Majorarea taxelor de cazare a trecut fără dezbatere. Ca de obicei, se spune că aşa trebuie şi că altfel nu se poate. Menţionăm faptul că Liga Studenţilor a depus o cerere (nr. 12855/21.08.2014) la Registratura UAIC, în baza legii 544/2001 şi a legii educaţiei naţionale, prin care se cerea balanţa de venituri şi cheltuieli pentru toate căminele universităţii pe parcursul anului universitar trecut. Universitatea a refuzat să răspundă acestei cereri, deşi aceste informaţii ar trebui să fie publice”, au arătat reprezentanţii LS Iaşi. Deşi nu au fost încă majorate, taxele de cazare în căminul UAIC Gaudeamus sunt pe locul doi în topul naţional al celor mai ridicate preţuri. Prima poziţie este ocupată de Universitatea „L. Blaga” Sibiu, unde studenţii trebuie să achite lunar 540 de lei pentru camere de tip garsonieră. Următoarele două locuri revin tot Iaşului, 500 lei plătind studenţii „Cuza” pentru cazarea în camerele cu două paturi ale Gaudeamus, respectiv 450 lei - tinerii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF).
500 lei din prima zi de facultate
Cu taxe anuale care ajung la 6.000 lei, nici cele de admitere şi înmatriculare sau confirmare nu sunt neglijabile la UMF. 350 lei achită candidaţii la depunerea dosarului de înscriere, iar după promovarea procesului de admitere trebuie să mai plătească o nouă taxă de 250 lei, pentru înmatriculare. Acestea sunt cele mai mari tarife aplicate de unităţile de învăţământ superior din ţară. „După admiterea la universitate, există foarte multe situaţii în care studenţii sunt obligaţi să plătească o taxă de înmatriculare, pentru a fi înscrişi în registrele oficiale ale universităţii. Raportându-ne la costurile pe care le implică acest proces, aceste taxe ar trebui să fie infime”, explică reprezentanţii studenţilor. La polul opus se află Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, unde au fost înregistrate cele mai mici astfel de taxe.
Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau