Lecţia ieşeană de fentat Ministerul Educaţiei EXCLUSIV
Dimensiune font:
Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a transmis Ministerului Educaţiei un tabel privind cererile de transfer după repartizarea computerizată în clasa a IX-a care nu coincide cu cel furnizat reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”. Din acesta reiese că toate cererile au fost soluţionate pozitiv, chiar şi unele care nu respectau criteriul mediei. Secretarul de stat pe problemele de învăţământ preuniversitar promite un nou control la nivelul instituţiei din Iaşi.
Datele oferite cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi diferă de cele furnizate Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice! În tabelul „Rezolvarea situaţiilor speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată” în clasa a IX-a de liceu, sunt cuprinşi 103 elevi, iar la secţiunea „admis-respins cerere” nu există nici măcar una care să fi fost respinsă. Acesta este un doar prim punct ce diferă de datele oferite de reprezentanţii ministerului Educaţiei, prin secretarul de stat Vasile Şalaru, potrivit cărora în judeţul Iaşi au fost depuse 104 cereri de transfer în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, iar 71 au fost soluţionate pozitiv. „Nu sunt 103 cereri admise, ci 71. Dacă ei au raportat greşit sau ilegal la Bucureşti, nu ştiu. Ce au raportat ei ca admis sunt 71 de cereri. Au trimis documentaţia şi era perfectă”, arată Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Citește și Scandal la vârful învăţământului EXCLUSIV
De la model pentru alte judeţe, la verificat
Dacă într-o primă etapă, se spunea despre Iaşi că ocupă ruşinosul loc trei la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de cereri aprobate, la doar câteva ore judeţul se transforma într-un model de bune practici. „Iaşul este model, toate cererile înregistrate fiind soluţionate de Inspectoratul Şcolar Judeţean strict după criteriile legale. Din verificările pe care le-au făcut colegii mei la minister, e vorba de o comisie coordonată de doamna Monica Anisie, Iaşul şi Timişoara sunt modele pentru modul în care au fost rezolvate aceste cereri. Mă refer la faptul că s-au admis cererilor familiilor cu gemeni, unde criteriul de medie nu contează. De asemenea, în cazul celorlalte cereri, în special cele medicale, orice cerere a fost aprobată doar cu respectarea criteriului de medie, adică acolo unde petentul avea medie mai mare decât ultima medie de admitere de la liceul pentru care a optat, în baza cererii”, declara secretarul de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar, Vasile Şalaru, cu doar două zile în urmă, pe 12 august.
La o simplă analiză a tabelului pus la dispoziţie de ISJ Iaşi, din cele 103 cereri, cazuri medicale există şapte, iar gemeni sau tripleţi care au cerut transferul în aceeaşi unitate de învăţământ cu fratele sau sora sunt nouă. La majoritatea solicitărilor este trecut ca motiv „apropierea de domiciliu”, deşi în unele situaţii repartizarea fusese făcută în aceeaşi localitate, „numărul insuficient de opţiuni”, „posibilitate cazare cămin”, „cod completat greşit” (un exemplu este codul 147, în locul codului 150) sau „neparticipare la admitere computerizată”.
Citește și Bani pentru reabilitarea unui corp al Inspectoratului Şcolar
Nereguli şi la medii!
Într-adevăr, criteriul de medie este respectat, în majoritatea situaţiilor, dar nu în toate! Trei cereri de transfer au fost admise, deşi mediile elevilor erau mai mici decât cele de admitere la specializarea de la liceul unde s-a cerut transferul. Toate acestea au fost făcute pentru specializarea „educator-învăţător” din cadrul Liceului Pedagogic „V. Lupu” Iaşi, unde ultima medie de admitere a fost 7,86, iar cei trei elevi au avut mediile 7,74, 7,40, respectiv 7,21. În plus, ceea ce atrage atenţia este şi posibilitatea ca elevii să se „reorienteze către pedagogie”, unde admiterea se face în baza unui set de probe de aptitudini (muzicale, fizice şi interviu), fiecare dintre ele având caracter eliminatoriu. În această situaţie sunt patru elevi, inclusiv cei trei ale căror cereri au fost admise deşi nu respectau criteriul de medie! Cu toţii renunţau la locul într-o clasă de profil tehnic sau servicii. „Rămân surprins. Probabil asta e diferenţa la ceea ce ni s-a raportat nouă. Voi verifica personal această situaţie, pentru că tot sunt în Iaşi”, a concluzionat secretarul de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar. Controlul ar trebui să aibă loc în cursul zilei de astăzi, 14 august.
Citește și Afacerea „Transferul”: Reţetă de păcălit admiterea la liceele de top
Sancţiuni drastice în dosarul transferurilor ilegale
Subiectul transferurilor ilegale la clasa a IX-a după repartizarea computerizată este tranşat la vârful ministerului Educaţiei. Ministrul Sorin Câmpeanu a declarat că inspectorii de la Bucureşti care fac verificări la Inspectoratul Şcolar Suceava vor încheia astăzi controlul. „Corpul de control al ministerului, format din Mihaela Dumitrescu şi Leonid Mărăşescu, se află încă la Inspectoratul Şcolar Judeţean din Suceava, până vineri, inclusiv (astăzi, 14 august – n.r.). Raportul îl vom avea la Bucureşti luni. Tot luni va începe controlul în Prahova, Bihor şi Brăila”, a explicat Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar. Ministrul susţine că va lua măsuri drastice împotriva profesorilor care au aprobat transferurile cu încălcarea legi, mergând până la desfacerea contractului de muncă. Între timp, ancheta a fost extinsă în toată ţară şi s-au depistat nereguli în 22 de judeţe. Totuşi cele mai multe transferuri a elevilor de clasa a IX-a, peste 400, au fost aprobate la Suceava, urmând în clasament Bihor, Prahova şi Brăila. Ministrul Sorin Câmpeanu a spus că toate transferurile ilegale vor fi anulate, iar elevii vor urma cursurile şcolilor unde au fost repartizaţi în baza mediilor obţinute în perioada anilor de studiu şi a notelor de la evaluarea naţională. Andreea IGNEA, Oana ŞLEMCO
* * *
Ancheta la nivel naţional în cazul transferurilor ilegale a elevilor de clasa a IX-a a pornit de la Suceava, după ce reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au semnalat că aceasta este o portiţă folosită pentru ca elevii mai slab pregătiţi să studieze la liceele de top.
* * *
„În cadrul învăţământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situaţii medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învăţământului liceal pot fi transferaţi şi în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti, cu respectarea condiţiei de medie, menţionate anterior; (...) Gemenii, tripleţii etc. se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal sau la cererea elevilor dacă aceştia sunt majori, cu aprobarea directorului unităţii de învăţământ” - extras din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (art. 223, litera a, respectiv art. 226)
Citește și Cât vă costă un masterat la „stat”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau