Manualele şcolare au fost înlocuite cu spectacole FOTO
Dimensiune font:
Înainte de a intra în vacanţa de primăvară, elevii şi cadrele didactice au fost „altfel”, renunţând la caiete şi manuale şcolare. Săptămâna 6-10 aprilie a fost dedicată programului naţional „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, numărând în judeţul Iaşi sute de activităţi, directorii unităţilor de învăţământ având de atins un obiectiv clar: „Zâmbetul - cel mai evident indicator al acestei săptămâni”.
Excursii, vizite la muzee sau companii, filme şi spectacole ori concursuri sunt doar câteva dintre activităţile pe care le-au desfăşurat toţi elevii şi cadrele didactice, după programul bine pus la punct „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Timp de o săptămână, preşcolarii, elevii şi cadrele didactice au schimbat sălile de clasă cu amfiteatrele universităţilor, cu parcurile, cu sălile de spectacole şi cele ale muzeelor sau şi-au păstrat locurile în bănci pentru a viziona filme ori diverse momente artistice. Deşi sutele de activităţi au acoperit domenii diverse, toate au avut ca puncte comune creativitatea, bucuria de a descoperi lucruri noi, altele decât cele pe care le regăsesc în manualele şcolare. De asemenea, universităţile ieşene şi-au prezentat oferta educaţională în moduri cât mai atractive, de cele mai multe ori studenţii stând în faţa tinerelor generaţii şi povestindu-le ce studiază în cadrul facultăţii pe care o urmează.
Pe băncile facultăţilor pentru o zi
Grupurile de elevi au fost „Studenţi pentru o zi” la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad”(USAMV) Iaşi, în ale cărei săli de curs şi laboratoare au aflat câteva dintre tainele unei amenajări peisagistice reuşite, ce înseamnă culturile hidroponice sau care este tehnologia de obţinere a produselor din ciocolată. „Am fost impresionată de laboratoarele de la USAMV pentru că mă aşteptam la cu totul altceva, mă aşteptam să fie ceva de genul ce găsesc atunci când merg în satul bunicilor. Însă, acum cred că agricultura este mult mai mult decât ce ştiam şi mi-a stârnit interesul să caut mai multe informaţii. Până la urmă a fost o idee bună să vizităm universităţile. Încă nu ştiu ce facultate voi face după ce termin liceul, poate voi veni să studiez aici”, subliniază Alina, elevă în clasa a X-a. Liceenii din judeţele Moldovei, dar şi colegii lor mai mici, au vizitat facultăţile, Aula Magna, biblioteca, laboratoarele 3D, biobaza, baza sportivă şi cantina USAMV Iaşi.
De asemenea, Universitatea „Al.I. Cuza” (UAIC) a organizat „Săptămâna Porţilor Deschise”, peste 10.200 de elevi păşind pragurile celor 15 facultăţile, dar vizitând şi Grădina Botanică „A. Fătu” ori Muzeul Universităţii. „Peste 150 de grupuri din Moldova au răspuns pozitiv invitaţiei Universităţii, acestea venind în principal din regiunea Moldovei, dar şi din judeţele Alba, Tulcea sau din Chişinău”, amintesc oficialii UAIC.
Agresiune fizică, psihică sau verbală: Un fenomen distrugător pune stăpânire pe şcoli
Un festival al ştiinţelor, pe înţelesul elevilor
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (TUIAŞI) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) au organizat Iaşi Science Festival, eveniment desfăşurat în perioada 6-9 aprilie. Mii de elevi din zona Moldovei, dar şi din întreaga ţară, au vizitat standurile de prezentare, sălile de curs şi laboratoarele facultăţilor. Astfel, ştiinţa - tehnică sau medicală - a devenit mult mai uşor de înţeles, prin explicaţiile însoţite de experimente, demonstraţii, arene interactive, concursuri cu premii sau jocuri. „Am venit pregătiţi cu orice mijloc pe care îl folosim pentru a ne exprima ideile, însemnând machete şi planşe redactate pe calculator sau cele redactate manual. Acestea au fost făcute de studenţi. Încercăm să le arătăm şi celorlalţi ce facem noi la facultate, mai ales că e distractiv studiul nostru. Au fost mulţi elevi curioşi, iar interesul cel mai mare cred că a fost pentru bojdeucă”, povesteşte Andrei Bărbosu, student în anul II la Facultate de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul TUIAŞI. Alături de tainele arhitecturii, Arena Ştiinţelor Tehnice le-a arătat participanţilor roboţii „păşitori” în acţiune sau cei care pot detecta expresiile faciale. De altfel, fiecare dintre cele 11 facultăţi ale TUIAŞI a oferit elevilor câte un episod din viaţa de student, rezumată în experimente şi simulări deosebite realizate de cursanţi.
Elevii intră în vacanţă de astăzi - Vezi ce examene îi aşteaptă după vacanţă
Aceeaşi deviză a fost şi la Arena Ştiinţelor Medicale, unde tinerii participanţi au aflat ce presupune o carieră în medicină, fără a fi uitate tainele corpului uman - „Creierul - univers într-o nucă”, simţurile, iluziile, emoţiile, frica sau răspunsuri pentru întrebări din categoria „De ce cade o pisică mereu în picioare?”. „Eu am fost la ambele Arene ale Ştiinţelor şi mi-a plăcut la fel de mult ca ediţia de anul trecut. Toate activităţile mi-au plăcut foarte mult, dar cel mai mult m-a impresionat cea în care am aflat Secretele Creierului Uman. E fascinant!”, a punctat Smaranda, elevă în clasa a VII-a în Vaslui. La finalul activităţilor din Săptămâna Altfel, elevii au intrat în vacanţa de primăvară, urmând a-şi ocupa din nou locurile din bănci pe 20 aprilie. Andreea IGNEA
* * *
Competiţie după Săptămâna Altfel
Unităţile de învăţământ vor intra în competiţie, în perioada 14-18 aprilie trebuind să aleagă o singură activitate la nivelul instituţiei prin care să demonstreze succesul înregistrat în rândul elevilor. Doar zece dintre acestea vor ajunge în etapa naţională a concursului „O activitate de succes în Săptămâna Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, după selecţia realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean între 28 aprilie şi 3 mai. Cele zece unităţi de învăţământ care vor reprezenta Iaşul în competiţia naţională vor putea fi votate în perioada 12-18 mai pe platforma deschisă de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MECS). Rezultatele vor fi publicate pe 26 mai, în stabilirea punctajului final votul fiind 20%, în timp ce ponderea notei oferite de comisia de evaluarea MECS va reprezenta 80%.
130.994
Acesta este numărul de preşcolari şi elevi din învăţământul de masă al judeţului Iaşi, fiecare dintre aceştia participând la activităţile organizate în cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau