Maratonul probelor la Bacalaureat
Dimensiune font:
* în perioada 17 – 19 iulie, absolvenţii de liceu susţin proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională * de astăzi, candidaţii susţin şi proba de evaluare a competenţelor digitale
Sesiunea de toamnă a examenului naţional de Bacalaureat continuă cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Conform calendarului şi metodologiei publicate de Ministerul Educaţiei, aceasta a început ieri, 17 iulie şi se desfăşoară până vineri, 19 iulie. Candidaţii pot alege să susţină această probă într-una din limbile: engleză, franceză, germană, spaniolă, ebraică, italiană, japoneză, portugheză, rusă, spaniolă sau turcă. Acest examen urmăreşte înţelegerea textului audiat, înţelegerea textului citit, producerea de mesaje scrise şi orale, dar şi interacţiunea orală. Astfel, la proba orală candidaţii vor avea de extras un bilet care conţine câte trei subiecte de dificultate progresivă, proba scrisă este structurată în două părţi şi urmăreşte evaluarea competenţelor de înţelegere a unui text citit şi capacitatea de producere de mesaje scrise, iar proba audio are ca suport un document audio de dificultate redusă şi unul de dificultate medie pe baza cărora candidaţii au de răspuns la o serie de întrebări. În funcţie de punctajul obţinut, candidaţilor li se va stabili nivelul de competenţă lingvistică astfel: 11 – 30 de puncte, nivelul introductiv Ai, 31 – 60 de puncte, nivelul intermediar A2, 61 – 80 de puncte, nivelul mediu B1 şi 81 – 100 de puncte, nivelul avansat B2. Absolvenţii claselor a XII-a care deţin diplome şi certificate precum: Cambridge, IELTS, TOEFL, Trinity, DELF, etc. îşi pot echivala rezultatele acestei probe.
De asemenea, astăzi şi mâine, 18 şi 19 august, candidaţii înscrişi la Bac vor susţine şi proba de evaluare a competenţelor digitale. Aceasta are statut de probă obligatorie în cadrul examenului de Bacalaureat, pentru elevii de la toate filierele şi profilurile. Subiectele conţin un număr aproximativ de 15 – 20 de itemi care vizează competenţe din domenii precum: procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentări, baze de date, mijloace moderne de comunicare – reţeaua internet, concepte de bază privind sistemele de calcul sau utilizarea computerului şi organizarea fişierelor – sisteme de operare. Proba presupune rezolvarea a două fişe de lucru, a căror soluţionare necesită conectarea la internet şi rezolvarea pe calculator, sau în scris formulând răspunsuri pe foaia de examen. În funcţie de punctajul obţinut, candidaţii primesc un certificat de atestare a competenţelor digitale cu unul din nivelurile de competenţă: începător, mediu, avansat şi experimentat. Doar în cazul în care candidatul obţine între 0 şi 10 puncte, certificatul de competenţă pe care acesta îl va obţine va conţine doar punctajul şi nu îi va fi acordat nici un nivel de competenţă.
* * *
Calendar Bacalaureat 2016 (sesiunea august - septembrie):
16 – 17 august – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
16 – 17 august – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
17 – 19 august – proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
18 – 19 august – proba de evaluare a competenţelor digitale
22 august – proba scrisă la Limba şi Literatura Română
23 august – proba scrisă la Limba şi Literatura maternă
24 august – proba obligatorie a profilului
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării
29 august – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
1 septembrie – afişarea rezultatelor finale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau