Măsuri care au zguduit ultimul an şcolar
Dimensiune font:
În cele câteva luni de când a preluat funcţia, Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a luat mai multe măsuri intens criticate * cea mai controversată dintre acestea a fost concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori din unităţile de învăţământ preuniversitar * recent, ministrul a aprobat ordinul care reglementează rolul temelor pentru acasă
Din luna iulie a acestui an, de când a devenit Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prof. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a lansat o serie de măsuri şi proiecte care au zguduit sistemul de învăţământ românesc şi care au iscat numeroase controverse. Una dintre aceste măsuri a fost concursul naţional pentru ocuparea posturilor vacante de directori de şcoli, organizat pentru prima oară după 2008 şi aflat în acest moment în faza finală. „Am urmărit profesionalizarea managementului şcolar prin organizarea concursului naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi în unităţile de învăţământ preuniversitar şi, totodată, ruperea unei tradiţii care nu este benefică pentru dezvoltarea şcolilor din România, tradiţia prin care de ani de zile directorii au fost desemnaţi prin numire directă, în loc să fie selectaţi prin concurs public. În ciuda unor dificultăţi de desfăşurare, rezultatele acestui concurs sunt de natură să ne inspire un optimism rezonabil”, a declarat ministrul Mircea Dumitru. Reamintim că după evaluarea celor 281 de contestaţii depuse, procedură aflată în derulare la ora actuală, rezultatele concursului vor fi validate în consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene şi transmise ministerului, termenul limită fiind 16 decembrie.
Citește și Un liceu din Iaşi, în topul instituţiilor de învăţământ cu cei mai buni programatori din lume
Cea mai recentă măsură a ministrului, care a stârnit numeroase controverse, a fost aceea legată de aprobarea ordinului care reglementează rolul temelor pentru acasă în învăţământul preuniversitar. Potrivit acestui document, media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi pentru efectuarea temelor obligatorii acasă, nu trebuie să depăşească 8 ore.
Citește și Colocviul tinerilor penalişti francofoni
Alte măsuri prezentate au vizat implementarea învăţământului profesional dual, decontarea integrală a abonamentelor elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, asigurarea manualelor gratuite pentru elevii din ciclul superior al liceului (clasele a XI-a şi a XII-a), adoptarea unor măsuri în vederea combaterii excluziunii şi segregării şcolare, respectiv aprobarea metodologiei şi standardelor de evaluare externă în vederea autorizării de funcţionare provizorie, acreditării şi evaluării periodice a unităţilor şcolare şi programelor de studii din învăţământul preuniversitar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau