Milioane de lei aruncate pe apa Sâmbetei: Eşec total pentru manualele digitale
Dimensiune font:
Războiul noilor manuale pentru elevii din clasele I şi a II-a pare a fi departe de a ajunge la final. Deşi abia au ajuns la copii, abecedarele digitale ar putea fi retrase din şcoli, în urma deciziei definitive a Curţii de Apel Bucureşti. Aceasta a hotărât anularea contractului dintre Ministerul Educaţiei şi Asocierea Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera - Siveco România SA, care a editat una dintre cele şase versiuni ale Abecedarului.
9.195 de abecedare au fost comandate la nivelul judeţului Iaşi, dar şi acestea au ajuns cu numeroase amânări. Acestea ar putea fi retrase din şcoli, în urma hotărârii definitive a Curţii de Apel Bucureşti de joi, 26 martie, prin care a fost anulat contractul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Asocierea Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera - Siveco România SA. Aceasta a editat una dintre cele şase versiuni ale manualului de „Comunicare în Limba Română pentru clasa I”. „Parcă se joacă de-a uite manualul, nu-i manualul. Iar toată joaca asta se face pe banii noştri, ai tuturor românilor. M-am bucurat când, în cele din urmă, învăţătoarea fiicei mele ne-a zis la şedinţă că vin manualele noi, după ce de câteva luni le avea pe cele vechi, dar reeditate... Deci, o dată bani daţi pe retipărire, apoi, s-au hotărât că sunt bune manualele noi şi au dat alţi bani pe editarea acestora. Acum vreo trei săptămâni am primit şi Abecedarul, care pe vremea când eram eu la şcoală era cea mai importantă şi iubită carte şcolară. Şi se pare că şi pe astea s-au dat bani fără rost, dacă le retrag. Sunt bani aruncaţi la gunoi şi o spun la sens propriu. Câte nu se puteau face cu banii aceştia?”, se întreabă A.N., mama unei eleve în clasa I la o şcoală din Iaşi.
O nouă serie de concursuri de admitere la liceele de elită
Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a confirmat încă posibilitatea ca abecedarele să fie retrase din şcoli. Nici directorii de şcoli nu ştiu cum vor proceda în continuare. „Noi încă nu am primit o adresă de la Inspectoratul Şcolar în acest sens, probabil pentru că nu au primit o înştiinţare oficială, însă nu cred că se poate aşa ceva. Oricum, mai întâi ar trebui publicată decizia în Monitorul Oficial” - Ştefan Butnariu, directorul Şcolii Gimnaziale „G. Călinescu” Iaşi
Un tun de peste 30 milioane euro
Conform primelor promisiuni ale Ministerului Educaţiei, abecedarele şi manualele pentru clasele I şi a II-a, elaborate după programe noi şi însoţite de variantele digitale, ar fi trebuit să fie pe băncile elevilor încă de pe 15 septembrie 2014. Pentru a nu-i lăsa pe elevi fără manuale, cei din clasa a II-a au primit exemplarele vechi de câţiva ani. În schimb, conform legislaţiei, pentru copiii din clasele I a fost nevoie de retipărirea manualelor vechi. Însă, în decembrie 2014-ianuarie 2015 a venit rândul manualelor mult promise, acestea fiind tipărite şi distribuite cu câteva săptămâni înainte de finalul primului semestru. Excepţie au făcut Abecedarele, care au suferit o nouă amânare din cauza contestaţiei licitaţiei. Apoi, la finalul lunii februarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că ministerul şi-a asumat responsabilitatea pentru contractarea celor şase versiuni ale Abecedarelor, deşi contestaţiile îşi urmau cursul la Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, acestea au ajuns eşalonat la elevi, ultima tranşă fiind distribuită în luna martie.
Zi de sărbătoare pentru cercetătoarele de la „Cuza”
De altfel, rezultatele licitaţiei pentru manualele necesare elevilor din clasele I şi a II-a au stârnit încă de la început reacţii negative din partea Federaţia Editorilor din România (FER). Organizaţia a cerut la începutul lunii august anularea acesteia, considerând-o „lovitură banditească”. „Un grup de interese a dat un tun de 30-50 de milioane de euro reprezentând valoarea auxiliarelor. Licitanţii câştigători au oferit un preţ foarte mic. Profitul vine din monopolul asigurat de auxiliare. Un monopol instalat foarte clar, cu ostentaţie, împotriva legii”, a precizat Mihai Penescu, preşedintele FER. Andreea IGNEA
9.195
Acesta este numărul de Abecedare comandate de învăţătorii ieşeni, dintre care 3.103 ajunseseră la şcolile din judeţ la mijlocul lunii februarie; pe de altă parte, în luna decembrie fuseseră comandate alte 38.267 de exemplare de manuale pentru clasele I şi a II-a.
Liceul cu cele mai multe absenţe va fi desfiinţat! EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau