Ministrul Educaţiei, de acord cu fondul şcolii
Dimensiune font:
Remus Pricopie a preferat ieri compania profesorilor sindicalişti, în detrimentul oficialităţilor locale. Acesta a vorbit, la sediul USLIP, despre colectarea fondului clasei, admiterea la liceu sau adoptarea Codului Etic.
Prezent ieri, 24 ianuarie, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Remus Priopie, a preferat să discute cu reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), decât să stea alături de autorităţile locale. Ministrul a petrecut mai bine de o oră alături de profesori, până când a trebuit să plece direct la aeroport. În timpul în care s-a aflat la sediul USLIP, acesta a analizat proiectul de reconversie profesională pentru cadrele didactice, iniţiat de Laviniu Lăcustă, dar a răspuns şi la toate problemele şi nemulţumirile de moment. Colectarea fondului clasei, situaţia în care se găsesc profesorii navetişti, 5 – nota minimă de admitere la liceu, Codul Etic pentru profesori şi recentele modificări adoptate în Legea Educaţiei Naţionale, aceste au fost au fost principalele teme dezbătute. În calitate de ministru, dar şi de părinte, Remus Pricopie a susţinut că nu este de acord cu interzicerea fondului clasei. „Trebuie să interzicem şi să fim categorici faţă de practicile imorale şi ilegale. În rest, este dreptul meu să merg la şedinţa cu părinţii, la preşedintele clasei şi la chestor, să dau 100 de lei şi din bani să se cumpere nişte hărţi mai frumoase. În acelaşi timp, faptul că permiţi părinţilor să aibă o contribuţie în şcoală, recunosc, nu trebuie să ofere o scuză statului şi ministerelor, pentru a nu mai finanţa sistemul”, a spus acesta.
„Principiul care funcţionează peste tot în lume este că omul face ce vrea cu banii pe care îi are” - Remus Pricopie, despre fondul clasei
Codul Etic – armă împotriva jignirii profesorilor
A continuat, apoi, cu veşnica problemă a generalizării, „o boală românească ce ne trage foarte mult în jos”. Nu toţi profesorii trebuie consideraţi corupţi, iar o şcoală în care există un profesor pătat nu trebuie transformată, automat, într-o şcoală de şters de pe listă. În acest context, deşi liderii USLIP s-au declarat împotriva unui Cod Etic, ministrul a rămas de neînduplecat. „Noi trebuie să ne răspundem la nişte întrebări foarte simple. În momentul în care un cadru didactic face ceea ce a făcut doamna de la Şcoala 10, decidem cu toţii că trebuie să urmeze acelaşi parcurs? Da, eu cred că asta trebuie să decidem. Un cadru didactic care a luat mită în şerveţel la Bacalaureat, la Constanţa, trebuie să mai predea în acea şcoală? Nu! Pentru că numai atunci jigneşti, într-adevăr, întreg corpul profesoral”, a explicat Remus Pricopie.
O altă idee de la care nu s-a abătut a fost aceea că, pentru a intra la liceu, un elev trebuie să fie capabil să ia minim 5 la Evaluarea Naţională. „Altfel, noi încurajăm elevii şi părinţii că nu contează. Te pregăteşti, nu te pregăteşti, tot acolo ajungi. Cum să fii în stare să iei diploma de Bacalaureat, câtă vreme eşti admis în clasa a IX-a cu note de 2 şi 3?”, s-a întrebat ministrul. În acest sens, acesta a susţinut dezvoltarea şcolii profesionale şi strângerea legăturilor cu mediul economic: „Trebuie să dotăm laboratoarele, dar adevăratul laborator este fabrica!”, a încheiat Remus Pricopie. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau