Ministrul Educaţiei începe lupta împotriva segregării şcolare
Dimensiune font:
Mircea Dumitru, ministrul Educației, se declară împotriva segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar din România *în acest sens a fost adoptat un plan de acțiune care previne, combate și interzice orice formă de segregare școlară * modificarea definiției segregării sau elaborarea unei hărți a segregării școlare reprezintă doar două dintre măsurile ce urmează a fi implementate anul viitor
Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, a aprobat două acte normative ale căror obiective sunt prevenirea, combaterea și interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar din România. Mai exact, a fost emis un ordin de ministru care adoptă planul de acțiune privind desegregarea școlară și creșterea calității educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv un ordin-cadru pentru interzicerea segregării școlare.
„Prevenirea și eliminarea cazurilor de segregare școlară constituie o condiție imperativă pentru implementarea principiilor școlii incluzive. În acest sens, planul de acțiune este un document de politică publică în care sunt incluse obiectivele, măsurile strategice și calendarul activităților menite să prevină și să elimine orice formă de segregare școlară din sistemul de învățământ preuniversitar”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației.
Printre măsurile avute în vedere se regăsesc completarea/modificarea cadrului legislativ privind desegregarea școlară, formarea cadrelor didactice și a directorilor din unitățile de învățământ preuniversitar segregate identificate la nivel național sau dezvoltarea unor măsuri complementare de prevenire și combatere a discriminării sau segregării școlare în școli.
Un element important îl reprezintă elaborarea unei hărți a segregării școlare din România, pe baza colectării de date din toate unitățile de învățământ preuniversitar, în virtutea căreia se poate interveni punctual și imediat. De asemenea, sunt prevăzute acțiuni pentru consolidarea parteneriatului școală - părinți și programe de educație parentală, precum și măsuri care vor contribui la promovarea diversității și a incluziunii în sistemul național de educație.
Implementarea planului de acțiune va fi coordonată de Comisia Națională pentru Desegregare și Incluziune Educațională, organism în subordinea Ministerului Educației, constituit din specialiști din minister, mediul academic, organizații neguvernamentale și alte instituții relevante. Termenele de realizare și implementare a acestor obiective sunt fixate în intervalul ianuarie – septembrie 2017.
„Măsurile adoptate trebuie să fie începutul unui alt mod de a gândi educația. Cred sincer că școala trebuie să fie spațiul care oferă fiecărui copil, indiferent de rasă, etnie, sex sau condiție socială, șansa unei dezvoltări armonioase. În paralel, prin ordinul de redefinire a segregării școlare, am interzis orice formă de segregare în școlile din România, atât pe criteriul etnic, dar și pe cel al dizabilității sau cerințelor educaționale speciale, al statutului socio-economic al familiilor, al mediului de rezidență și al performanțelor școlare ale elevilor. Un lucru e mai important decât aceste normative: efortul fiecăruia dintre noi, adulții, de a face ca lucrurile să se întâmple zi de zi”, a declarant ministrul Educației, Mircea Dumitru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau