Moment decisiv pentru absolvenţii clasei a opta
Dimensiune font:
* admiterea la liceu se desfăşoară în perioada 8 – 29 iulie * peste 5.000 de locuri în clasa a IX-a sunt disponibile în judeţul Iaşi
Odată finalizată Evaluarea Naţională, care anul acesta s-a desfăşurat în perioada 27 – 29 iunie, absolvenţii clasei a VIII-a sunt puşi în faţa unei decizii importante pentru parcursul lor educaţional şi profesional şi anume înscrierea la liceu. Conform informaţiilor publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, intervalul 8 – 12 iulie este alocat completării opţiunilor în fişele de înscriere de către elevi, sub atenta îndrumare a părinţilor şi diriginţilor. În perioada 9 – 13 iulie, fişele de înscriere vor fi validate, mai exact, după introducerea opţiunilor în format electronic de către informaticieni, părinţii şi elevii trebuie să verifice existenţa eventualelor erori sau omisiuni. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat al absolvenţilor clasei a VIII-a este programată pe data de 19 iulie, urmând ca în intervalul 21 – 29 iulie candidaţii să îşi depună dosarul de înscriere la unitatea de învăţământ la care au fost repartizaţi.
Ce trebuie să ştiţi la depunerea dosarului
Dosarele de înscriere trebuie să cuprindă, pe lângă actele de studii în original, cererea de înscriere, cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere în copie legalizată, adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională, foaia matricolă pentru clasele V – VIII şi fişa medicală.
Candidaţii care nu îşi depun dosarul de înscriere în perioada prevăzută sunt consideraţi retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia judeţeană de admitere. Candidaţii în cauză vor fi repartizaţi de comisia judeţeană de admitere pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale. Candidaţii rămaşi nerepartizaţi, din cauza opţiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticipării la prima etapă a admiterii, vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere în data de 28 iulie.
La nivelul judeţului Iaşi, există un număr de 5.684 locuri în clasa a IX-a pentru absolvenţii clasei a VIII-a, din care 2.660 pentru învăţământul teoretic, 560 pentru învăţământul vocaţional şi 2.464 pentru învăţământul tehnologic. „Admiterea în clasa a IX-a este un moment decisiv de opţiune, de analiză şi autoanaliză, pentru că prin şcoală, prin liceul ales de deschid drumuri spre cunoaştere, împlinirea unor aptitudini, formare profesională. Evaluarea corectă a şanselor, completarea unui număr suficient de opţiuni, echilibrul în selecţie între dorinţă, aspiraţie, pregătire pe de o parte şi medie, aptitudini pe de altă parte, toate acestea sunt condiţii esenţiale pentru alegerea drumului adecvat de studiu şi împlinire profesională”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Şcolar General al ISJ Iaşi.
Locuri speciale pentru elevii din Republica Moldova
Pentru elevii din Republica Moldova, precum și pentru românii de pretutindeni, absolvenți de gimnaziu din România, care doresc să-și continue studiile liceale sau profesionale în instituțiile de învățământ preuniversitar de stat din România, sunt repartizate 1800 de locuri, dintre care 800 de locuri cu bursă. În județul Iași sunt rezervate 203 locuri pentru clasa a IX-a, 137 de locuri pentru clasa a X-a și 50 de locuri pentru învățământ profesional. Bursa lunară are un cuantum de 65 euro și se acordă pe parcursul anului școlar, cu excepția vacanței de vară. Înscrierile au loc la sediile misiunilor diplomatice ale României din Cahul, Chișinău și Bălți, în prezența Comisiei mixte în centrele care funcționează în intervalul 11 - 16 iulie 2016, dar și la Inspectoratul Școlar Județean Iași. “Anual județul Iași a fost centru de înscriere pentru această importantă admitere a elevilor din Republica Moldova, iar inspectorii din comisie au realizat informarea și consilierea candidaților.Considerăm că prezența elevilor din Republica Moldova în școlile românești reprezintă o comunicare culturală și spirituală profundă în contextul unui spațiu educațional de calitate în care aspirațiile, vocațiile, pregătirea acestora se pot desăvârși, iar relațiile istorice, culturale tradiționale se continuă prin generații tinere”, a completat prof. dr. Camelia Gavrilă.
5.684
Este numărul de locuri în clasa a IX-a pregătite în acest an pentru absolvenţii de gimnaziu
VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE ÎNCHIRIERI
VEZI AICI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ ALTE OFERTE
VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE TERENURI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau