Motivul pentru care au scăzut mediile de admitere la liceu
Dimensiune font:
* ultimele medii de admitere la liceu au scăzut cu câteva zeci de sutimi faţă de cele de anul trecut * este un fenomen întâlnit la majoritatea unităţilor de învăţământ, provocat de dificultatea crescută a subiectelor
Prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor de clasa a VIII-a s-a finalizat săptămâna aceasta. La nivelul judeţului Iaşi, un număr de 4.689 de candidaţi au fost repartizaţi, însă 131 de absolvenţi nu au completat suficiente opţiuni şi astfel, au rămas nerepartizaţi. La o primă analiză a datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, se remarcă o scădere semnificativă între mediile de admitere de anul acesta şi cele de anul trecut, la majoritatea liceelor.
Diferenţe de până la 40 de sutimi la liceele de top
Colegiul Naţional Iaşi este una din unităţile de învăţământ de tradiţie ale oraşului, care s-a situat mereu spre vârful clasamentelor cu cele mai bune licee. Deşi s-a menţinut pe poziţie fruntaşă şi în urma repartizării de anul acesta, ultimele medii de admitere au scăzut chiar şi cu 20 sutimi. Astfel, dacă ultimele medii de admitere înregistrate anul trecut au fost 9.76 la specializarea Matematică – informatică, 9.69 la Ştiinţele ale naturii şi 9.47 la Filologie, anul acesta, mediile au ajuns la 9.64 la Matematică – informatică, 9.57 la Ştiinţele ale naturii şi chiar 9.27 la Filologie.
Situaţia nu este diferită nici la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, aici diferenţele ajungând chiar şi până la 40 de sutimi. Ultima medie de admitere la specializarea Filologie înregistrată anul trecut a fost 9.43, semnificativ mai mare faţă de cea de anul acesta, 9.03. De asemenea, se remarcă diferenţe şi la Matematică – informatică şi Ştiinţe ale Naturii: 9.62 şi 9.61 – ultimele medii anul trecut, respectiv 9.34 şi 9.30 – ultimele medii de anul acesta.
Medii sub 9.00 la Filologie
La unele licee, mediile de admitere la specializarea Filologie au scăzut sub pragul notei 9.00. Astfel, ultima medie de admitere înregistrată la Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” a scăzut de la 9.41 la 8.92. Acest lucru s-a întâmplat şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, unde mediile au coborât de la 9.26 la 8.81, respectiv de la 9.05 la 8.52. Aceste două licee au înregistrat medii sub pragul de 9.00 şi la celelalte specializări. Astfel, mediile de admitere la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” au scăzut de la 9.16 la 8.89 (Matematică – informatică) şi de la 9.05 la 8.53 (Ştiinţe ale naturii), iar la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, de la 9.33 la 8.97 (Matematică – informatică).
Situaţia este similară şi la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, unde mediile de admitere au înregistrat scăderi de până la 60 de sutimi. Aşadar, dacă ultimele medii de admitere înregistrate anul trecut au fost 8.89 la specializarea Matematică – informatică, 8.02 la Ştiinţele ale naturii şi 7.53 la Filologie, anul acesta mediile au ajuns la 8.37 la Matematică – informatică, 7.67 la Ştiinţele ale naturii şi 7.53 la Filologie.
Subiectele grele la Matematică au dus la declinul mediilor
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi sunt de părere că diferenţele mediilor de admitere au fost provocate de dificultatea crescută a subiectelor, mai ales la Matematică. „Se poate spune că notele de la Evaluarea Naţională din sesiunea 2016 sunt mai mici faţă de cele din sesiunea 2015, mai ales la Matematică, pentru că în 2015 subiectele au fost mai accesibile la Matematică, pe când în 2016, nivelul de dificultate al acestora a fost mai ridicat, generând o ierarhizare corectă şi relevantă a elevilor din punctul de vedere al cunoştinţelor. Notele sunt mai mici, mai ales în intervalul 9.00 – 10.00, zonă în care se găsesc itemi care diferenţiază candidaţii foarte buni. Chiar şi în aceste condiţii, vorbim despre diferenţe de medii de 10 sau 20 de sutimi şi nu despre diferenţe majore, îngrijorătoare. În urmă cu doi ani, subiectele au avut, de asemenea, un grad sporit de dificultate”, a precizat prof. Sabina Maria Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
În ciuda acestei tendinţe, judeţul Iaşi se clasează printre primele locuri la nivel naţional atât din punctul de vedere al promovabilităţii, cât şi din cel al mediilor de 10 obţinute. „Aşa cum am mai precizat, statisticile şi interpretările pe care le facem de fiecare dată sunt relative, pentru că există multe variabile: nivelul de dificultate al subiectului, maniera de evaluare, nivelul de interes şi de pregătire al elevilor. În acest context, trebuie spus că nivelul elevilor ieşeni este în continuare foarte bun, iar procentajul de promovabilitate la Evaluarea Naţională aşează Iaşul printre primele locuri la nivel naţional, cu o medie care depăşeşte mult media pe ţară. Există în continuare elevi valoroşi la gimnaziu şi la liceu, iar şansele de a obţine medalii la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale sunt reale”, a concluzionat Sabina Manea.
VEZI ULTIMELE ANUNȚURI ADĂUGATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau