Ne îndreptăm spre tabloidizarea Evaluării Naţionale
Dimensiune font:
Evaluarea Naţională la finalul clasei a VIII-a a început ieri cu proba la limba şi literatura română. În vreme ce unii elevi s-au bucurat că testul a fost uşor, subiectele au stârnit nemulţumiri din partea părinţilor. Mulţi dintre aceştia reclamă modul de selecţie al testelor suport pentru subiectul al doilea al probei.
6.598 de absolvenţi ai claselor gimnaziale din judeţul Iaşi au participat ieri, 22 iunie, la prima probă din cadrul Evaluării Naţionale, cea de evaluare a competenţelor dobândite la limba şi literatura română. Structurată în două secţiuni, lucrarea cuprinde şase itemi la primul subiect, elaboraţi pe baza unui fragment din textul cules de Petre Ispirescu „Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos”, rezolvarea corectă a acestora aducându-le 42 puncte. Cea de-a doua parte a testului a avut în prim plan un text din „Adevărul” despre tradiţionala „ie”, cu şase itemi a câte patru puncte fiecare şi unul care pune la încercare creativitatea candidaţilor, provocându-i să redacteze o naraţiune în care să prezinte o întrebare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. „Totul a fost foarte uşor. Nu mă aşteptam să avem basmul, noroc, totuşi, că m-am hotărât zilele trecute să recitesc ce am învăţat la ore. Mă aşteptam la poezie şi pe asta m-am axat cel mai mult cu învăţatul”, spune cu fericire Elena, absolventă a claselor gimnaziale de la Liceul Teoretic „D. Cantemir” Iaşi.
Citeşte şi Noutatea examenului de Bacalaureat 2015: Lucrările de la Bac vor fi corectate în alte judeţe
Articolele şi ia tradiţională, motive de nemulţumire
Dacă primul subiect nu a stârnit discuţii în rândul părinţilor, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre al doilea, nemulţumirea cea mai mare fiind sursa citată. „De ce să primească un articol şi nu tot un fragment dintr-un text aparţinând unui scriitor ceva mai cunoscut – contemporan sau nu? De ce au ales tot din Adevărul, ca anul trecut? Poate data viitoare primesc unul din presa de scandal, că tot e la modă. Apropo de modă, chiar acesta este subiectul cel mai important pentru elevii noştri, pentru dezvoltarea lor? Nu pot contesta că sunt informaţii interesante despre tradiţii, picturi celebre şi personalităţi ale vieţii culturale, însă ce importanţă are fraza asta - Bluza tradiţională a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderoba româncelor? Cine are de câştigat din asta? Mă întreb ce le va mai atrage atenţia anul următor”, spune contrariată Elvira I., mama unei eleve ce a absolvit clasa a VIII-a la un liceu de renume din judeţ. Eleva îşi linişteşte însă mama, spunându-i că s-a descurcat foarte bine şi că este sigură că va lua, poate, nota maximă, iar „asta e tot ce contează”, pentru admiterea la liceul dorit. „În programa pentru clasele gimnaziale este prevăzut, alături de textul literar, şi cel nonliterar cu particularităţile sale, iar elevilor le este testată capacitatea de receptare a mesajelor transmise în acest mod, dar şi cea de a le transmite. De data acesta a fost un fragment dintr-un ziar, alte dăţi au fost din jurnale de călătorie, de exemplu. O persoană, totuşi, citeşte şi articole de presă şi abilităţile pe care le-am amintit sunt importante în viaţa fiecăruia dintre noi”, argumentează Carmen Dimitriu, profesor de limba română, alegerea textului citat la subiectul al II-lea.
Citeşte şi Adjuncţii Cameliei Gavrilă, stăpâni peste 18 proprietăţi!
Viaţa sentimentală a vedetelor printre modelele de subiecte
Nemulţumirea părinţilor legată de modul în care este selectat fragmentul de text propus ca punct de plecare pentru itemii din subiectul II al Evaluării Naţionale nu este tocmai nouă. În urmă cu aproximativ două săptămâni, aceştia au semnalat pe reţelele de socializare şi în ... presă faptul că un interviu cu Monica Bîrlădeanu acordat revistei „The One” a fost inclus într-un volum de modelele de teste pentru Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a. Aceştia consideră nepotrivite pentru absolvenţii claselor a VIII-a subiectule abordate, precum viaţa sentimentală, experienţele din America sau alegerile vestimentare ale actriţei. „Iată dovezi că tineretul este îndobitocit din şcoală. La testul pentru Evaluare Naţională 2015 pentru clasa a 8-a, elevii trebuie să povestească despre aventurile Monicăi Bîrlădeanu (cine-o fi asta habar nu am, acum am auzit pentru prima dată de ea) în America şi să descrie un joc virtual de pe internet. Generaţia tânără e încurajată să devină o generaţie bolnavă, care la rândul său va zămisli progenituri bolnave cu potenţial intelectual redus şi cu durată de viaţa din ce în ce mai scăzută”, a comentat o mamă pe una dintre reţele de socializare. Andreea IGNEA
Citeşte şi Camelia Gavrilă câştigă 700 lei pe zi
Subiectele la Limba şi literatura română şi baremul de corectare
* * *
Evaluarea Naţională continuă pentru elevii ieşeni mâine, 24 iunie, cu proba la matematică. Primele rezultate vor fi publicate vineri, 26 iunie, până la ora 16.00, următoarele patru ore fiind destinate depunerii de contestaţii. Rezultatele finale ale primului examen important din viaţa de elev, pe baza cărora se realizează admiterea la liceu, vor fi publicate marţi, 30 iunie.
* * *
În 2010, elevii au avut un text semnat de Alin Totorean - „În vacanţă cu aparatul foto”; în 2011,unul despre meteoriţi din „Enciclopedia lumii vii”, de Tudor Opriş; în 2012, un fragment din „Kindle”, publicat în „Dilemateca”, scris de Ion Vianu (cunoscut medic psihiatru şi scriitor român); în 2013, candidaţii au primit un text de pe citesc.ro în care era lansată invitaţia la concursul „Poveste de Crăciun”, iar în anul următor, 2014, au primit câteva rânduri din textul „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură”, de Corina Zorzor.
* * *
„Sarcinile de lucru verifică rigoarea cunoştinţelor de vocabular, morfologie şi sintaxă dobândite în anii de gimnaziu, precum şi capacitatea de a redacta o compunere narativă (relatarea unei întâmplări, imaginare sau reale, petrecute într-o zi de sărbătoare – cerinţă ce le va oferi posibilitatea elevilor creativi, inspiraţi, să elaboreze texte proprii originale)” - Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi despre subiectul al II-lea din lucrarea la Limba şi literatura română
Citeşte şi Referendum pentru noua Lege a Educaţiei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau