Nebunie maximă pentru nişte camere mizerabile
Dimensiune font:
Repartizarea camerelor din căminele Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi a început ieri, 27 septembrie, prima etapă continuând până pe 30 septembrie. Însoţiţi de părinţi, mulţi dintre „boboci” s-au bazat pe principiul „primul venit, primul servit”, în detrimentul mediilor de admitere. Aceştia au dat peste camere în care nu s-a făcut curăţenie de luni de zile şi cu mobilier defect, mulţii fiind dispuşi să renunţe la cazarea în cămin.
Dorinţa de a obţine cele mai bune camere la căminele Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi (UAIC) a adus la facultăţi studenţi şi părinţi încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, 27 septembrie. Unii, cu mai multă experienţă, au venit chiar şi cu o noapte înainte de a începe distribuţia pe camere a studenţilor cu drept de cazare. Însoţite de părinţi şi cu multe bagaje, câteva studente în anul I la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) erau total nemulţumite de camera în care vor sta. „Ne-am uitat în urmă cu câteva zile pe internet la fotografiile de prezentare a camerelor din cămine şi chiar i-am spus fiicei mele că va sta aproape ca la hotel. Când am intrat în cameră nu ne venea să credem ce vedem! Nici măcar cu mătura nu se dăduse de câteva luni, nu mai spun de spălat, de şters praful, iar de var proaspăt pe pereţi sau de mobilier în stare de funcţionare cu atât mai puţin. E inumană acea cameră, în care vor sta cinci fete. Nu toate sunt în astfel de condiţii. Am intrat în altă cameră de pe palier, unde stau fete la master. Ele ori au ştiu din timp unde vor sta şi şi-au pregătit camera, ori cunosc pe cineva care le-a dat locuri mai bune”, povesteşte revoltată mama uneia dintre studentele cazate în căminul C7 din campusul „Titu Maiorescu”.
Citește și Monitor pentru gestionarea fondurilor destinate tinerilor
De asemenea, acesta aminteşte „condiţiile” pe care le-a găsit la bucătăria comună pentru tot palierul. „Plitele arătau cum arătau, însă frigiderele parcă nu au fost spălate vreodată! Şi pe jos era la fel – ni se lipeau papucii de pardoseală! Nu am văzut gândaci, să sperăm că nu sunt, însă nu ar fi imposibil, după tot ce am văzut”, încheie părintele, în timp ce tânăra studentă găseşte o singură explicaţie: „Aşa e la cămin”.
Renovare, altă cameră sau cu chirie
Aceeaşi nemulţumire se remarcă şi în vocea unui alt părinte care explică modul de repartizare în camere. „Din câte vedem, cel mai mult au de suferit studenţii în anul I, care abia vin la facultate. Acesta este primul lor contact cu mediul academic – mizerie şi dezinteres. Noi am venit abia în această dimineaţă, înainte de ora 7.00, însă din câte am înţeles, alţii erau ajunşi de seara. Se pare că nu s-a mai ţinut cont de medie – fiica mea a avut peste 9,00, ci de cine a venit primul sau, în cazul celor mai mari, de cunoştinţele potrivite”, detaliază mama unei alte studente.
O altă tânără aşteaptă să-şi cunoască viitoarele colege de cameră, în speranţa că vor putea face împreună curăţenie. Alţii, însă, caută soluţii pentru a primi altă cameră, unde condiţiile cresc o dată cu tariful de cazare, sau pentru a găsi o chirie acceptabilă. „Dacă am fi ştiut cum sunt camerele pentru cinci persoane, nu mai optam pentru asta. Cu 100 lei mai mult am fi stat în cameră cu trei paturi şi condiţii mult mai bune. Poate mai putem face ceva. Dacă nu, renunţăm la cămin şi căutăm să închiriem ceva! Cel mai tare mă deranjează că ei nu au putut pregăti, cu un minim de curăţenie, camerele pentru venirea studenţilor, însă deja ne-au cerut banii pentru luna octombrie – 136 lei, pentru că au pus şi zilele acestea din septembrie”, subliniază un alt student în anul I.
Citește și Spaima elevilor din Ungheni a rămas fără post
Cele mai mici tarife sunt pentru camerele cu cinci paturi, în căminele C4, C6, C7, C8 fiind 120 lei pe lună, iar în C10, C12 şi C13 - 135 lei pe lună. În C11, pentru un loc într-o cameră cu două sau trei locuri, un student achită 165 lei pe lună. Cu 35 lei mai mult este cazarea în C2, în cameră cu 3+1 locuri, iar 250 lei în cele standard cu patru locuri din C2 şi C3. Pentru „luxul” de a avea doar unul sau doi colegi de cameră, tariful este de 300 lei, respectiv 275 lei pe lună. Cele mai mari tarife de cazare, dar şi cele mai bune condiţii se regăsesc în căminele Akademos (500 lei sau 440 lei pe lună) şi Gaudeamus (440 lei pe lună). Andreea IGNEA
* * *
6.000
Acesta este numărul aproximativ de locuri de cazare pe care le oferă UAIC propriilor studenţi
* * *
Şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi a dat ieri startul cazării în căminele instituţiei, aglomerate fiind doar căminele facultăţilor care au hotărât ca primii la repartizarea pe locuri să fie studenţii din anul I de licenţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau