Noile manuale ajung pe băncile elevilor în prag de vacanţă
Dimensiune font:
Elevii din clasele I şi a II-a ar trebui să primească până la finalul lunii noiembrie varianta tipărită a manualelor, deşi ar fi trebuit să le găsească pe bănci încă din prima zi de şcoală. Momentan, elevii învaţă de pe cel vechi sau reeditate, de pe fişele cadrelor didactice, dar unii dintre ei pot folosi digitalul, acolo unde dotările şcolii şi ale clasei le permit.
Două luni au trecut de la debutul noului an şcolar, aproximativ o lună de când au fost lansate variantele digitale ale câtorva dintre manualele pentru clasele I şi a II-a, iar până la vacanţa de iarnă au mai rămas doar câteva săptămâni. În acest context temporal ar trebui să ajungă manualele în format print pe băncile elevilor din primele două clase ale ciclului primar. „Pe 22 noiembrie vor fi livrate toate manualele la depozitele inspectoratelor şcolare. Probabil că editurile care au o cantitate mai mică le vor livra mai repede, chiar în 10 zile de la semnarea contractelor”, a punctat reprezentantul uneia dintre editurile care au câştigat licitaţiile. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a transmis la nivelul inspectoratelor şcolare perioada în care acestea ar trebui să primească noile manuale. „Nu a fost nicio comunicare în plus - de la videoconferinţele care au avut loc la sfârşit de septembrie-început de octombrie - faţă de ideea că acestea reprezintă o prioritate şi se încearcă o dinamizare a procesului, atât timp cât permitea şi legislaţia în contextul în care existau şi acele contestaţii, când toată procedura a fost întârziată. Atunci când va apărea şi varianta print, putem spune că vom fi mai fericiţi, întrucât şcoala românească este suficient de conservatoare şi de inerţială până vom vorbi de introducerea noutăţilor pe care tehnologia le presupune”, a precizat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
Şcolile din rural, în aşteptarea printului
Deşi elevii ar fi trebuit să înveţe deja de pe 15 septembrie după manualele construite pe baza programelor şcolare noi, iniţiativa introducerii acestora a suferit numeroase amânări, cauzate de contestaţiile depuse de editori pentru rezultatele licitaţiilor. De altfel, Abecedarul încă îşi aşteaptă aprobarea sau o nouă licitaţie pentru a putea fi folosit. În schimb, ceea ce există deja este formatul digital, care nu înlocuieşte printul, ci a fost creat pentru a oferi un sprijin în actul didactic. „Vor urma sondaje privind manualele digitale, analize pedagogice şi sociologice şi vom vedea nu doar punctul de vedere al cadrelor didactice, ci ne interesează şi cel al părinţilor, copiii fiind mici îi putem întreba doar dacă le place”, a completat Camelia Gavrilă. De altfel, de beneficiile predării cu ajutorul tehnologiei nu se pot bucura toţi elevii şi cadrele didactice.
Şcoala din comuna Bălţaţi este doar un exemplu de unitate de învăţământ cu clase primare în care digitalul nu a ajuns. „Cadrele didactice se folosesc de manualele reeditate pentru clasele I şi de cele pe care le aveam în şcoală pentru clasele a II-a, dar de digital nici nu poate fi vorba. Avem internet în şcoli, pentru că a fost un proiect prin 2008, dar calculatoare sunt doar în cancelarii sau secretariate, astfel nu cred că este vreo şansă să putem utiliza formatul digital. Această problemă este des întâlnită în unităţile din mediul rural, unde startul este diferit faţă de cele de la oraş şi unde baza se pune pe ceea ce este palpabil, nu pe virtual. Din câte am înţeles eu, spre luna decembrie ar trebui să ajungă şi manualele în format print. Dar, altele sunt priorităţile acum – încă sunt şcoli fără grup sanitar în incintă, ar fi nevoie şi de schimbul doi...”, a explicat o parte din problemele cu care se confruntă învăţământul de la sate Daniel Constantin Borsieru, directorul Şcolii Bălţaţi. Astfel, dacă nu vor apărea noi amânări, cu doar câteva săptămâni înainte de vacanţa de Crăciun, elevii din clasele I şi a II-a ar putea renunţa la vechile manuale, de pe care au învăţat ceva mai mult de o lună, în favoarea celor noi.
Andreea IGNEA
***
„Atunci când va apărea şi varianta print putem spune că vom fi mai fericiţi, întrucât şcoala românească este suficient de conservatoare şi de inerţială până vom vorbi de introducerea noutăţilor pe care tehnologia le presupune” - Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi
***
„De digital nici nu poate fi vorba. (...). Baza se pune pe ceea ce este palpabil, nu pe virtual (…). Dar, altele sunt priorităţile acum – încă sunt şcoli fără grup sanitar în incintă, ar fi nevoie şi de schimbul doi...” - Daniel Constantin Borsieru, directorul Şcolii Bălţaţi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau