O boală contagioasă a lovit în şefii de inspectorate şcolare
Dimensiune font:
Starea de sănătate şi motivele personale i-au determinat pe numeroşi candidaţi să renunţe la cursa pentru postul de conducere la nivelul inspectoratelor şcolare. Numai din judeţele Moldovei s-au retras trei candidaţi. Care sunt cauzele „epidemiei”, cine va conduce în continuare inspectoratele şcolare rămase fără şefi sau când vor fi organizate noi concursuri sunt întrebări ce-şi caută încă răspunsurile.
Organizat din nou după aproximativ 10 ani, concursul pentru funcţia de inspector şcolar judeţean, ce a debutat pe 11 februarie, pare a da bătăi de cap pentru numeroşi candidaţi. Deşi încă nu a ajuns la final, concursul încheindu-se pe 21 martie, numai din cele şase judeţe ale Moldovei s-au retras trei candidaţi – în Neamţ (Viorel Stan), Bacău (Theodora Şotcan) şi Vaslui (Gabriela Plăcintă). Însă, situaţia este una care se mai întâlneşte la nivel naţional, exemple fiind Olt, Vrancea, Dolj, Brăila sau Hunedoara.
Târg de carieră în mediul online
Două motive sunt invocate de toţi cei care au „boicotat” competiţia organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice: „m-am simţit rău” sau „motive personale”. „Fiecare are dreptul să interpreteze ce vrea. Eu spun că nu m-am prezentat din motive de sănătate. Sănătatea este pe primul loc în acest moment pentru mine”, a declarat Theodora Şotcan, inspectorul şcolar general la nivelul judeţului Bacău. Pe de altă parte, Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) aminteşte şi de nivelul de pregătire al unor candidaţi. „După primele trei zile de concurs, au promovat examenul foarte puţine persoane. Sunt doar 6 candidaţi promovaţi din aproximativ 20, din câte ştiu. Poate că asta i-a descurajat pe unii dintre ei, poate nu au studiat suficient”, subliniază liderul sindical.
Fenomen îngrijorător înregistrat la Iaşi
Cine va conduce educaţia din judeţe
În numeroase cazuri, candidaţi sunt chiar actualii şefi ai inspectoratelor şcolare, iar în unele situaţii ei sunt singurii care şi-au depus candidatura. Indiferent dacă au trecut sau nu examenul, aceştia îşi vor păstra funcţia de conducere deoarece au fost numiţi în post cu delegaţie. „Persoanele respective erau numite cu delegaţie şi aşa vor rămâne. În plus, urmează concursurile pentru inspectorii adjuncţi şi, conform legislaţiei, din comisie trebuie să facă parte şi inspectorul şcolar general. Dacă îl dăm afară acum, ce facem? Mai ales că urmează şi examenele naţionale pentru elevi. Am bulversa sistemul! Va fi organizată o nouă sesiune pentru inspectorii şcolari generali şi dacă nici la a doua şansă nu promovează, vom desemna alţi interimari”, a explicat Vasile Şalaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”. După finalizarea perioadei alocate evaluării tuturor candidaţilor la şefia inspectoratelor şcolare (21 martie), vor urma noi concursuri, de data aceasta pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari adjuncţi, directorii Caselor Corpului Didactic şi, apoi, pentru directorii de şcoli.
Universitatea „Cuza” a fost dată din nou în judecată
În ce constă concursul
Examenul constă în trei probe – evaluarea CV-ului, în care se punctează toate documentele depuse, o probă scrisă şi apoi susţinerea unui interviu. „Testul grilă presupune zece întrebări din legislaţie şi management, două dintre acestea fiind în limba străină aleasă de candidat. În cadrul interviului, candidatul îşi prezintă oferta managerială pe următoarea perioadă, dar primeşte şi întrebări din partea comisiei, alături fiind şi observatori din partea sindicatelor şi a societăţii civile. Comisia este formată din cinci membri, fiecare acordând punctaje de la unu la zece, care se adună. În plus, pentru a promova, candidatul trebuie să obţină cel puţin 35 de puncte la fiecare probă”, explică Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi, care a fost observator în cadrul evaluării candidatului la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Camelia Gavrilă. De asemenea, acesta aminteşte că subiectele sunt foarte bine elaborate, iar concursul, per total, are un grad ridicat de dificultate, subliniind că acesta ar putea şi motivul multora dintre retragerile din competiţie.
Doliu în lumea academică şi politică ieşeană
Iaşul rămâne în top
Camelia Gavrilă s-a înscris la concurs în ultima zi pentru a-şi păstra postul de conducere din cadrul ISJ Iaşi. Aceasta a fost programată pe 11 martie, pentru a susţine cele trei probe, zi în care şi-a confirmat din nou poziţia fruntaşă, cumulând 147,25 puncte din totalul de 150. „Cred că doamna Gavrilă va avea cel mai mare punctaj pe ţară. Este greu să ajungă cineva la un punctaj atât de ridicat – 147,25. Din câte ştiu eu, până acum este singurul candidat care a primit punctajul maxim – 50 puncte - la testul grilă”, completează Mirel Pristavu. Camelia Gavrilă a fost numită în fruntea ISJ Iaşi prin detaşare, pe 1 iunie 2012, funcţie pe care a mai ocupat-o în anii 2005-2009, dar şi în 1997-2001, în ultimele două perioade ocupând poziţia prin concurs la care a obţinut cel mai mare punctaj la nivel naţional.
Andreea IGNEA, Sonia PAVELESCU
Culisele înscrierii la şefia ISJ-urilor din Moldova
Mulţi candidaţi au fost respinşi înainte de a ajunge la concurs, chiar dacă dosarele au fost înregistrate la nivelul inspectoratelor. La câteva ore sau zile, aceştia au fost anunţaţi că au fost respinşi pentru că au depus adeverinţă medicală şi nu certificat medical. În judeţele Moldovei, este cazul lui Ovidiu Relu Cojocaru, fost inspector şcolar general Bacău, al Lilianei Georgescu (judeţul Neamţ), al Andreei Suhăreanu şi al lui Corneliu Furtună (ambii din judeţul Botoşani). De altfel, Corneliu Suhăreanu şi-a anunţat intenţia de a acţiona Ministerul în instanţă. Pe de altă parte, la nivelul judeţului Vaslui şi Iaşi, doar câte o singură persoană s-a înscris în competiţie pentru şefia inspectoratului şcolar. Este vorba despre actualii inspectori şcolari generali – Gabriela Plăcintă (Vaslui) şi Camelia Gavrilă (Iaşi).
Gabriela Plăcintă - ISJ Vaslui
Theodora Şotcan - ISJ Bacău
Vasle Stan - ISJ Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau