O viaţă în slujba ştiinţei, creaţiei şi performanţei
Dimensiune font:
Venit la facultate în Iaşi, din Republica Moldova, Vitalie Belousov a creionat încetul cu încetul istoria oraşului. Distinsul profesor a pus bazale Şcolii de Inventică din Iaşi, formând generaţii de creatori. Astfel, inventica ieşeană, în particular, şi cea românească, în general, au ajuns cunoscute, apreciate şi premiate la nivel internaţional.
Trecerea în nefiinţă a unui dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, profesorul Vitalie Belousov, a adus tristeţe în sufletele celor care l-au cunoscut. Doctor inginer, inventator, profesor universitar, fost rector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi, Vitalie Belousov s-a stins din viaţă pe 5 august, la 85 de ani. A fost înmormântat pe 7 august, la Roman, oraşul în care a urmat cursurile liceale şi şi-a început dezvoltarea ştiinţifică, cu tratatul „Materie, energie şi radiaţiuni”, elaborat de profesorul Musceleanu. Acesta a fost momentul când a înţeles că lucrările recomandate în şcoală trebuie completate cu lecturi ştiinţifice suplimentare. „Tendinţa de a studia suplimentar, faţă de manualele unice, s-a manifestat şi în perioada de pregătire pentru examenul de admitere la facultate; fiind hotărât încă din clasa a IV-a de liceu să devina inginer mecanic, folosind în pregătire şi manuale universitare de mecanică, analiză matematică şi algebră”, descoperim în Itinerarul biografic al regretatului profesor, publicat în urmă cu cinci ani de colegii de catedră de la Şcoala de Inventică ieşeană.
Născut pe 2 mai 1930, la Bălţi, Republica Moldova, Vitalie Belousov a studiat în oraşul natal, apoi la Târgu Jiu, Odorhei şi Roman, iar anii de studenţie, dar şi pe cei de profesionist i-a petrecut la Iaşi. În februarie 1954 a absolvit Facultăţii de Mecanică, secţia Maşini-unelte, din cadrul Institutului Politehnic din Iaşi (actuala Universitate Tehnică „Gh. Asachi”), obţinând calificativul „Foarte Bine” la examenul de stat. Apoi, din anul 1966 este Doctor în ştiinţe, iar din 1999 membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, un an mai târziu devenind şi membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte Paris.
De asemenea, în martie 1954, la doar o lună după obţinerea diplomei de inginer mecanic, Comisia guvernamentală l-a repartizat direct în învăţământul superior, la institutul pe care îl absolvise recent. „Domnul profesor a fost un om înaintea vremii sale, un om extraordinar. Performanţa este ceea ce dorea de la cei din jurul său, dar înainte de toate de la propria persoană. De exemplu, zilnic, mergea până la Podu Iloaiei cu bicicleta, una inventată de el, căreia îi aducea întotdeauna îmbunătăţiri şi care acum se regăseşte în unele săli de fitness. Ne invita şi pe noi, pe studenţi, însă de cei mai mulţi renunţau, pentru că nu puteau ţine pasul cu domnul profesor, deşi dumnealui era trecut de 50 de ani, iar companionii săi abia ajunşi la 20”, îşi aminteşte Gheorghe Pleşu, fost student al profesorului Vitalie Belousov şi, apoi, coleg de catedră la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Până în anul 1972, a parcurs toate treptele universitare, ulterior fiind decan al Facultăţii de Mecanică, şef de lucrări, iar în perioada 1990-1996 rector al Universităţii.
Inventica românească s-a născut la Iaşi
Cu tenacitate, perseverenţă şi dorinţa de a atinge performanţa – pe care a transformat-o în disciplina de studiu performantica, trăsături ce îl defineau pe Vitalie Belousov încă din anii de şcoală, profesorul din Iaşi a pus, în 1967, bazele Şcolii de Inventică, creionând o nouă dimensiune a studiilor postuniversitare pentru ingineri – inventatorul ca profesie, precum şi o nouă ştiinţă privind dezvoltarea demersurilor tehnice şi metode de creaţie. Astfel, a elaborat şi publicat 41 de lucrări ştiinţifice în domeniul inventicii, precum şi 12 manuale în acest sector educaţional. Ulterior, a înfiinţat Institutul Naţional de Inventică, pe care l-a condus în perioada 1991-2002. Profesorul Vitalie Belousov a publicat peste 350 de lucrări, 25 de tratate şi monografii în Creaţie Tehnică şi Performantică. De asemenea, a înregistrat peste 120 de invenţii, dintre care opt brevete obţinute în SUA, Republica Federală Germană, Franţa, Elveţia şi Italia, distinse cu medalii de aur şi premii la Saloanele Mondiale şi Internaţionale ale Invenţiilor de la Bruxelles, Geneva, Viena, Pittsburg, Barcelona, Casablanca, Sofia, Varna, Novi-Sad, Budapesta, Chişinău, Sevastopol şi Iaşi.
Salonul Mondial al Invențiilor EUREKA 1994 - Echipa din România, alături de Președintele Salonului, Josse Loreaux
Vitalie Belousov este un nume cunoscut nu doar în ţară. Pentru activitatea deosebită şi contribuţiile remarcabile în ştiinţă, a fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler, Ordinele Europene „Meritul European” şi „Curtoazia Europeană”, Meritul Inventiv Belgian în grad de Cavaler, Ofiţer şi Comandor, Meritul Inventiv Belgo-Spaniol în grad de Ofiţer şi Ordinul „Gogu Constantinescu” în grad de Comandor şi Mare Ofiţer. Universităţile Tehnice de Stat din Chişinău, respectiv din Vinniţa, Ucraina, precum şi Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi i-au conferit inventatorului Vitalie Belousov titlul de Doctor Honoris Causa. Andreea IGNEA
Profesorul Vitalie Belousov la 80 ani, distins cu Ordinul Gogu Constantinescu în grad de Mare Ofițer
* * *
„Domnul profesor Vitalie Belousov era un om deosebit, excepţional, spectaculos, persoana cu care nu ai fi putut să te plictiseşti într-o discuţie. Întotdeauna ne arăta şi ne învăţa să privim orice lucru, orice subiect din alte şi alte perspective. Când m-am înscris la facultate credeam că ingineria este un domeniu deja bine cunoscut şi definit, însă de la domnul profesor am învăţat că acesta este într-o continuă mişcare, schimbare. Am învăţat că inovaţia în inginerie există şi că, de fapt, aceasta ar putea fi soluţia de a redresa economia unei ţări” - ing. Gheorghe Pleşu, student şi coleg de catedră cu părintele inventicii româneşti
Citește și Primele date despre admiterea de toamnă la facultate
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau