O viaţă în slujba ştiinţei, creaţiei şi performanţei

default

Dimensiune font:

| 10-08-2015 11:37

Venit la facultate în Iaşi, din Republica Moldova, Vitalie Belousov a creionat încetul cu încetul istoria oraşului. Distinsul profesor a pus bazale Şcolii de Inventică din Iaşi, formând generaţii de creatori. Astfel, inventica ieşeană, în particular, şi cea românească, în general, au ajuns cunoscute, apreciate şi premiate la nivel internaţional. 

Trecerea în nefiinţă a unui dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, profesorul Vitalie Belousov, a adus tristeţe în sufletele celor care l-au cunoscut. Doctor inginer, inventator, profesor universitar, fost rector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi, Vitalie Belousov s-a stins din viaţă pe 5 august, la 85 de ani. A fost înmormântat pe 7 august, la Roman, oraşul în care a urmat cursurile liceale şi şi-a început dezvoltarea ştiinţifică, cu tratatul „Materie, energie şi radiaţiuni”, elaborat de profesorul Musceleanu. Acesta a fost momentul când a înţeles că lucrările recomandate în şcoală trebuie completate cu lecturi ştiinţifice suplimentare. „Tendinţa de a studia suplimentar, faţă de manualele unice, s-a manifestat şi în perioada de pregătire pentru examenul de admitere la facultate; fiind hotărât încă din clasa a IV-a de liceu să devina inginer mecanic, folosind în pregătire şi manuale universitare de mecanică, analiză matematică şi algebră”, descoperim în Itinerarul biografic al regretatului profesor, publicat în urmă cu cinci ani de colegii de catedră de la Şcoala de Inventică ieşeană.

Născut pe 2 mai 1930, la Bălţi, Republica Moldova, Vitalie Belousov a studiat în oraşul natal, apoi la Târgu Jiu, Odorhei şi Roman, iar anii de studenţie, dar şi pe cei de profesionist i-a petrecut la Iaşi. În februarie 1954 a absolvit Facultăţii de Mecanică, secţia Maşini-unelte, din cadrul Institutului Politehnic din Iaşi (actuala Universitate Tehnică „Gh. Asachi”), obţinând calificativul „Foarte Bine” la examenul de stat. Apoi, din anul 1966 este Doctor în ştiinţe, iar din 1999 membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, un an mai târziu devenind şi membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte Paris.

Citește și Amintiri din preajma morţii FOTO / VIDEO (Omagiu adus celor 800.000 de militari români morţi, răniţi sau dispăruţi pe frontul de Est în cel de-al Doilea Război Mondial)

De asemenea, în martie 1954, la doar o lună după obţinerea diplomei de inginer mecanic, Comisia guvernamentală l-a repartizat direct în învăţământul superior, la institutul pe care îl absolvise recent. „Domnul profesor a fost un om înaintea vremii sale, un om extraordinar. Performanţa este ceea ce dorea de la cei din jurul său, dar înainte de toate de la propria persoană. De exemplu, zilnic, mergea până la Podu Iloaiei cu bicicleta, una inventată de el, căreia îi aducea întotdeauna îmbunătăţiri şi care acum se regăseşte în unele săli de fitness. Ne invita şi pe noi, pe studenţi, însă de cei mai mulţi renunţau, pentru că nu puteau ţine pasul cu domnul profesor, deşi dumnealui era trecut de 50 de ani, iar companionii săi abia ajunşi la 20”, îşi aminteşte Gheorghe Pleşu, fost student al profesorului Vitalie Belousov şi, apoi, coleg de catedră la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Până în anul 1972, a parcurs toate treptele universitare, ulterior fiind decan al Facultăţii de Mecanică, şef de lucrări, iar în perioada 1990-1996 rector al Universităţii.

Inventica românească s-a născut la Iaşi
Cu tenacitate, perseverenţă şi dorinţa de a atinge performanţa – pe care a transformat-o în disciplina de studiu performantica, trăsături ce îl defineau pe Vitalie Belousov încă din anii de şcoală, profesorul din Iaşi a pus, în 1967, bazele Şcolii de Inventică, creionând o nouă dimensiune a studiilor postuniversitare pentru ingineri – inventatorul ca profesie, precum şi o nouă ştiinţă privind dezvoltarea demersurilor tehnice şi metode de creaţie. Astfel, a elaborat şi publicat 41 de lucrări ştiinţifice în domeniul inventicii, precum şi 12 manuale în acest sector educaţional. Ulterior, a înfiinţat Institutul Naţional de Inventică, pe care l-a condus în perioada 1991-2002. Profesorul Vitalie Belousov a publicat peste 350 de lucrări, 25 de tratate şi monografii în Creaţie Tehnică şi Performantică. De asemenea, a înregistrat peste 120 de invenţii, dintre care opt brevete obţinute în SUA, Republica Federală Germană, Franţa, Elveţia şi Italia, distinse cu medalii de aur şi premii la Saloanele Mondiale şi Internaţionale ale Invenţiilor de la Bruxelles, Geneva, Viena, Pittsburg, Barcelona, Casablanca, Sofia, Varna, Novi-Sad, Budapesta, Chişinău, Sevastopol şi Iaşi.

Salonul Mondial al Invențiilor EUREKA 1994 - Echipa din România, alături de Președintele Salonului, Josse Loreaux

Vitalie Belousov este un nume cunoscut nu doar în ţară. Pentru activitatea deosebită şi contribuţiile remarcabile în ştiinţă, a fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler, Ordinele Europene „Meritul European” şi „Curtoazia Europeană”, Meritul Inventiv Belgian în grad de Cavaler, Ofiţer şi Comandor, Meritul Inventiv Belgo-Spaniol în grad de Ofiţer şi Ordinul „Gogu Constantinescu” în grad de Comandor şi Mare Ofiţer. Universităţile Tehnice de Stat din Chişinău, respectiv din Vinniţa, Ucraina, precum şi Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi i-au conferit inventatorului Vitalie Belousov titlul de Doctor Honoris Causa. Andreea IGNEA

Profesorul Vitalie Belousov la 80 ani, distins cu Ordinul Gogu Constantinescu în grad de Mare Ofițer

* * *
„Domnul profesor Vitalie Belousov era un om deosebit, excepţional, spectaculos, persoana cu care nu ai fi putut să te plictiseşti într-o discuţie. Întotdeauna ne arăta şi ne învăţa să privim orice lucru, orice subiect din alte şi alte perspective. Când m-am înscris la facultate credeam că ingineria este un domeniu deja bine cunoscut şi definit, însă de la domnul profesor am învăţat că acesta este într-o continuă mişcare, schimbare. Am învăţat că inovaţia în inginerie există şi că, de fapt, aceasta ar putea fi soluţia de a redresa economia unei ţări” - ing. Gheorghe Pleşu, student şi coleg de catedră cu părintele inventicii româneşti

Citește și Primele date despre admiterea de toamnă la facultate

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei