Performanţă cu bâta la Colegiul de Arte
Dimensiune font:
Elevii clasei a V-a de la Colegiul de Arte „Octav Băncilă” au avut parte de ore de coregrafie traumatizante. Un profesor asociat al şcolii s-a folosit de o „vărguţă” pentru a-i învăţa pe copiii de 11 ani tainele dansului şi ale performanţei. Dascălul şi-a dat demisia, iar elevii au rămas cu vânătăile.
Câţiva elevi din clasa a V-a a Colegiului Naţional de Arte „Octav Băncilă” a fost „ajutaţi” să înveţe dansul cu forţa la ora de coregrafie. Profesorul Cornelia Spătărescu a decis luni, 6 octombrie, că „performanţa cere sacrificii”, aşa că a ales să folosească o nuia din curtea şcolii pentru a-i determina pe copii să facă şpagatul corect, în timp ce îi ţinea locul soţului la oră. „Domnul profesor (Adrian Spătărescu – n.r.) avea ore cu clasa respectivă, iar soţia dumnealui i-a ţinut locul, ambii fiind cadre didactice la Colegiul de Arte. Pentru a-i determina pe copii să facă mai bine, a luat un băţ şi i-a altoit pe toţi pe picioruşe. Dar, chiar atât de tare să-i lovească, încât să le lase urme? Cum era pe timpuri, aşa s-a întâmplat într-o şcoală din centrul oraşului!”, a explicat părintele unuia dintre copiii agresaţi, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Nu a fost vorba numai de un singur copil, ci de toată clasa, băieţi şi fete deopotrivă. „Poate că băieţii sunt mai neastâmpăraţi, au mai multă energie, dar şi fetiţele? Nu poţi face şpagatul sau balet de performanţă după două săptămâni... Ea aşa a motivat: că vrea performanţă. Bine, înţelegem asta, dar se poate cere aşa ceva după doi sau trei ani, nu la câteva săptămâni! Au fost atât de traumatizaţi în timpul celor două ore, încât a doua zi nici nu voiau să intre la cursuri. Nu se poate aşa ceva! Important este să nu se mai întâmple!”, a povestit, în continuare, părintele.
S-a rezolvat, a demisionat
Şase dintre copii au avut curajul de a merge la conducerea şcolii pentru a povesti ce au păţit în timpul cursului de coregrafie, disciplină pe care o practică în fiecare zi. „Un grup de şase copii a venit şi a reclamat situaţia, dar o singură fetiţă ne-a arătat agresiunea”, a confirmat directorul adjunct al Colegiului de Arte, Nicoleta-Camelia Amariţei. De asemenea, elevii şi-au anunţat părinţii, care au venit la sfârşitul orelor pentru a cere explicaţii, cu speranţa să pună punct „educaţiei” de acest fel. S-au făcut cercetări atât la nivelul şcolii, cât şi din partea unui reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Soluţia a fost găsită în scurt timp – demisia profesoarei şi schimbarea profesorului de la clasă. „Marţi, 7 octombrie, conducerea şcolii a luat la cunoştinţă de această situaţie regretabilă, din punctul nostru de vedere. Este o situaţie singulară, nu s-a mai întâmplat aşa ceva la noi în şcoală, indiferent de secţiile pe care le avem aici. Copiii au venit şi au reclamat-o. Imediat am declanşat procedurile, conform legislaţiei în vigoare – constituirea comisiei de anchetă şi tot ce ţine de soluţionare. Am luat legătura cu doamna profesor, care şi-a dat demisia. În fapt, soluţionarea s-a făcut deja de ieri, prin schimbarea profesorului de la clasă, iar doamna şi-a dat demisia”, a declarat directorul adjunct al Colegiului de Arte.
Profesor cu experienţă, dar fără har didactic
Despre Cornelia Spătărescu, Nicoleta-Camelia Amariţei spune că este un dascăl cu experienţă. „Era profesor de mult timp şi cu deosebite rezultate, aşa că ne-a uimit în mod negativ această situaţie. Dar, pentru noi primează interesul copiilor”, a punctat directorul adjunct al Colegiului de Arte, amintind, din nou, că „situaţia este una singulară”. Pe de altă parte, situaţia este explicată de conducerea ISJ Iaşi prin lipsa de experienţă didactică şi de cunoştinţe pedagogice ale profesorului, completate de aceeaşi performanţă pe care a Cornelia Spătărescu a folosit-o ca scuză în faţa părinţilor revoltaţi. „Este vorba despre o agresivitate a doamnei, care este profesor asociat, nu este profesorul şcolii, ci balerină. Probabil că severitatea sau maniera mai agresivă în care se face performanţa - lipsită de elementele de pedagogie, care sunt fireşti în mediul nostru - au determinat asemenea atitudini, total neconforme. Avea calităţi în domeniul respectiv – al coregrafiei – dar nu şi în maniera de lucru. Astfel, este o dovadă că e foarte importantă, în zona educaţiei, pregătirea pedagogică şi harul didactic”, a precizat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi. Menţionăm că, în ciuda apelurilor repetate ale reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei”, profesoara Cornelia Spătărescu nu a putut fi contactată.
Andreea IGNEA
* * *
„Pentru a-i determina pe copii să facă mai bine, a luat un băţ şi i-a altoit pe toţi la picioruşe. Dar, chiar atât de tare să-i lovească, încât să le aibă urme? Cum era pe timpuri, aşa s-a întâmplat într-o şcoală din centrul oraşului!” - părintele unuia dintre copiii agresaţi
***
„Un grup de şase copii a venit şi a reclamat situaţia, dar o singură fetiţă ne-a arătat agresiunea” - Nicoleta-Camelia Amariţei, director adjunct al Colegiului de Arte „Octav Băncilă”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau