Povestea de succes a unui tânăr care studiază în Danemarca
Dimensiune font:
Tinerii din zona Moldovei au devenit tot mai interesaţi de oportunităţile de studiu în străinătate şi, singuri, cu ajutorul profesorilor sau la RIUF, caută informaţii * Vlad Zaharescu este un tânăr din Iaşi care şi-a urmărit visul de a studia în străinătate, aşa că în timpul liceului a luat în calcul şi subiectul studiilor universitare într-un mediu internaţional
Vlad Zaharescu a finalizat studiile liceale la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi, iar acum studiază la KEA- Copenhagen School of Design and Technology. Cum a reuşit să depăşească cu succes greutăţile întâmpinate, ce l-a motivat şi cum i se pare sistemul de învăţământ, a povestit Vlad într-un scurt interviu.
- Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?
- Motivaţia mea a fost una foarte simplă, îmi doream să studiez într-un mediu internaţional. După ce am analizat piaţa, ca să-i spun aşa, am decis că Danemarca mi se potriveşte foarte bine. Şi nu m-am înşelat deloc.
- Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani şi să fii la aproximativ 2000 km distanţă de casă?
- La început a fost greu pentru că eşti singur între străini, având viaţa ta în propriile mâini. Dar să ţineţi cont că experienţa câştigată nu se poate compara cu nimic altceva; dacă aş putea aş face asta de încă 100 ori. Acest gen de experienţă te schimbă, te face mai matur, te face să vezi viaţa cu alţi ochi şi încet intri în lumea „celor mari”.
- Ce îţi place cel mai mult în şi la ţara în care studiezi?
- Sunt student în Copenhaga, Danemarca. Oraşul este absolut genial, am avut ocazia să vizitez multe alte capitale europene şi Copenhaga mi se pare că este una dintre cele mai frumoase. Este un oraş activ, plin de viaţă, internaţional.
- Cum e o zi din viaţa ta de student?
De obicei, am cursuri de la 8:30 până la ora 14:00 şi da, merg la cursuri în fiecare zi. După facultate timpul îmi aparţine şi pot face ce vreau cu el. Eu acum lucrez part-time într-un restaurant cu specific thailandez şi vietnamez, ca bucătar. Am început de la spălatul vaselor şi, pe parcurs, am devenit bucătar. Job-ul îmi ocupă două zile pe săptămână şi câştig îndeajuns de mult încât să trăiesc. În restul timpului, merg la sală, fac sport sau ciclism.
- Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
- La început m-au ajutat părinţii financiar. Cu banii aceia am reuşit să trăiesc trei luni, timp în care mi-am făcut acte şi mi-am găsit job. Oraşul este foarte scump, dar şi salariile de aici sunt pe măsură. Acum stau foarte bine financiar. Cu job-ul pe care îl am, reuşesc să trăiesc şi să călătoresc. În fiecare lună merg într-o capitală europeană, ceea ce mi se pare minunat.
- Cum e sistemul de învăţământ din Danemarca?
Aici se face şi practică şi când zic asta mă refer la faptul că lucrez cu echipamente noi, de actualitate. Sistemul este bine pus la punct şi îmi place că pune accent pe self-learning. Profesorii nu o să îţi spună absolut tot niciodată, pentru că e important să înveţi şi singur. Dar asta nu înseamnă că profesorii nu te ajută cu absolut orice e legat de cursul lor.
Ionuţ ŞERBAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau