Primii eliminaţi din examenul de Bacalaureat - SUBIECTE LIMBA ROMÂNĂ
Dimensiune font:
Absolvenţii de liceu au participat ieri, 29 iunie, la prima probă scrisă a examenului naţional de Bacalaureat, cea de evaluarea a cunoştinţelor la limba şi literatura română. Pentru că nu au renunţat la telefoanele mobile, care au sunat în timpul testării, doi dintre candidaţii ieşeni au fost eliminaţi din examen, pierzând, în acelaşi timp, dreptul de a se prezenta la următoarele două sesiuni de Bacalaureat. De asemenea, 201 dintre cei 5.714 tineri înscrişi la proba de limbă şi literatură română au absentat.
Subiecte şi bareme de corectare Limba şi literatura română; rezerve
„În ansamblu, variantele de la disciplina Limba şi literatura română au fost de nivel mediu, echilibrate în funcţie de filieră şi profil, cu abordarea unor aspecte referitoare la cele două genuri literare, dramatic şi epic, considerate mai accesibile de către elevi, încât aceştia pot obţine rezultate bune şi foarte bune la examen”, a apreciat Cezar Zaharia, inspector şcolar de specialitate. Astfel, candidaţii care au absolvit filierele teoretică-profil real, tehnologică, vocaţională, exceptând profilului pedagogic au avut la primul subiect cerinţe elaborate pe baza fragmentului de text aparţinând genului dramatic „Trei generaţii” de Lucia Demetrius. Apoi, la al doilea subiect trebuiau să redacteze un text argumentativ despre „importanţa practicării unui sport la orice vârstă”, iar la cel de-al treilea un eseu în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda.
Citeşte şi „Psihoza furtului” bântuie examenul de maturitate
Pe de altă parte, absolvenţii de liceu de la filiera teoretică-profil umanist şi filiera vocaţională-profil pedagogic au primit la primul subiect un fragment din textul dramatic „Ultima oră” de Mihail Sebastian. Cel de-al subiect presupunea, de asemenea, redactarea unui text argumentativ, de data acesta despre „rolul scriitorilor în societate”. În final, la ultimul subiect, aceştia au avut de construit un eseu în care să ilustreze relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat. „Cred că oricine a învăţat, nu a întâmpinat probleme la niciunul dintre subiecte, pentru că, cel puţin, la pedagogic, eu cred că a fost foarte simplu. Totuşi, era cu totul altceva dacă ar fi fost ceva din genul liric, poezia speriindu-i pe mulţi colegi de-ai mei”, spune Alexandra la ieşirea din sala de examen.
Citeşte şi EXCLUSIV Ce ascunde rectorul de la Universitatea „Cuza”?
Examenul maturităţii continuă astăzi, 30 iunie, pentru 58 de absolvenţi de liceu care s-au la Bacalaureatul bilingv francofon. Aceştia vor susţine o probă scrisă suplimentară, în limba franceză la o disciplină nonlingvistică, la alegere. De asemenea, miercuri este programată proba obligatorie a profilului, iar vineri cea la alegere a profilului şi specializării. Andreea IGNEA
Vezi şi Promoţia de aur a Iaşului GALERIE FOTO (EXCLUSIV)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau