Război total între Universitatea „Al. I. Cuza” şi o asociaţie studenţească
Dimensiune font:
Membrii Ligii Studenţilor din Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (LS Iaşi) se luptă cu conducerea instituţiei de învăţământ superior pentru recunoaştere. Cea mai veche universitate din Iaşi le cere studenţilor să nu-i mai folosească numele, întrucât acesta este înscris la OSIM.
Un conflict mocnit persistă de ceva vreme în sânul celei mai vechi universităţi din ţară. Înfiinţată pentru prima dată la începutul anului 1990, Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi-a încheiat activitatea în 2001, urmând ca la finalul lui 2012 să fie reluată iniţiativa. Tot din aceeaşi perioadă, conducerea Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi (UAIC) a refuzat să recunoască această organizaţie, acuzându-i pe membri de folosire fără drept al denumirii, dar şi de „producerea de confuzie” în rândul tinerilor cursanţi. „Ce este Liga Studenţilor? O organizaţie cu cinci membri de la Istorie, care a produs confuzie. Universitatea i-a anunţat pe aceşti domni că ar fi trebuit să solicite aprobarea de a prelua numele - Alexandru Ioan Cuza este înregistrat la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci - n.r.). Până nu îşi vor schimba denumirea în acord cu ceea ce sunt ei, Universitatea nu ia în seamă cererile lor. Liga Studenţilor nu este recunoscută de Universitate, iar aceşti cinci domni adună tot felul de liste, mai ales cu studenţi în anul I care nu ştiu care este situaţia”, a precizat Bogdan Pleşcan, director general administrativ al UAIC, cu privire la neajunsurile relaţiei dintre conducerea UAIC şi LS Iaşi.
Problemele s-au agravat anul acesta
Reprezentanţii LS Iaşi sunt conştienţi de nerecunoaşterea din partea conducerii UAIC, dar sunt mulţumiţi că cei care ştiu de existenţa lor sunt studenţii. „Ştim că nu suntem recunoscuţi, însă ne bucurăm de sprijinul pe care îl avem în rândul studenţilor şi, mai ales, al celor din anii mai mari sau care sunt la cursurile de master. Ce-i drept, ne-ar fi mult mai uşor dacă am avea susţinerea Universităţii în demersurile noastre, pentru că este importantă existenţa unui parteneriat între noi, aşa cum se întâmplă la Cluj sau Timişoara, unde Ligile Studenţilor au rezistat încă din 1990”, a punctat Silvian-Emanuel Man, preşedintele LS Iaşi.
În plus, acesta este de părere că totul a început abia din anul 2014 şi că situaţia s-a agravat în momentul în care studenţii au cerut revenirea la vechile taxe de cazare în căminele Universităţii, majorare pentru al doilea an consecutiv. „Anul acesta, în luna mai, am fost anunţaţi că trebuie să ne schimbăm denumirea şi, mai ales, sigla cu Sfântul Gheorghe, fiind de părere că aceasta nu îşi are locul în cadrul unei ligi. Ei au înregistrat la OSIM denumirea UAIC, deci pe aceasta nu avem voie să o folosim. În plus, din momentul în care am semnalat nemulţumirea studenţilor faţă de noua majorare a tarifelor de cazare, conducerea Universităţii a devenit mai reticentă faţă de organizaţia noastră”, a continuat Silvian-Emanuel Man. Pe de altă parte, preşedintele LS Iaşi susţine că, atât timp cât are susţinerea studenţilor, va lupta alături de ei pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor în rândul cursanţilor, chiar dacă şefii instituţiei de învăţământ superior nu le recunosc existenţa.
Andreea IGNEA
* * *
„Ce este Liga Studenţilor? O organizaţie cu cinci membri de la Istorie, care a produs confuzie” - Bogdan Pleşcan, director general administrativ al UAIC
* * *
„Este importantă existenţa unui parteneriat între noi, aşa cum se întâmplă la Cluj sau Timişoara” - Silvian-Emanuel Man, preşedintele LS Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau