Reţeta performanţei, scrisă de micii informaticieni ieşeni

default

Dimensiune font:

| 21-12-2016 05:45

 Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi se regăseşte într-un clasament care îi aduce nu numai cinste, ci şi recunoaştere internaţională * este vorba despre clasamentul mondial al colegiilor cu cei mai buni programatori, în a cărui ierarhie instituţia de învăţământ ieşeană ocupă locul 20 * succesul înregistrat aparţine unei echipe de elevi formată spontan, la iniţiativa unuia dintre membri * din echipă au făcut parte elevi de clasele a IX-a, a XI-a, a XII-a, dar şi dintr-a VII-a

 

 O echipă de elevi de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi a reuşit să aducă recunoaştere internaţională unităţii de învăţământ, plasând-o în topul primelor 20 de unităţi de învăţământ conform abilitaţilor de programare ale elevilor şi studenţilor.

Mai exact este vorba despre clasamentul mondial al celor care participă la concursuri de programare pe site-ul de profil „HackerRank”. Site-ul reuneşte zilnic milioane de studenţi, elevi, programatori sau pasionaţi de informatică care rezolvă diferite provocări din lumea codurilor pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile de codificare.

Din dorinţa de a clasifica instituţiile de învăţământ după abilităţile de codificare ale studenţilor şi elevilor lor, reprezentanţii site-ului au demarat concursul „Clasamentul Universităţilor”. Acesta a găzduit peste 5.500 de elevi şi studenţi din peste 126 de instituţii de învăţământ.

 Citește și Mai puţină bibliografie pentru admiterea la Medicină

 

Competiţie destinată studenţilor

Deşi clasamentul a fost gândit pentru universităţi, elevii ieşeni nu s-au dat în lături de la o asemenea provocare, nivelul ridicat al competiţiei provocându-i şi ambiţionându-i, deopotrivă. „Elevii noştri sunt printre cei mai tineri dintre cei care au concurat, dar sunt şi foarte buni. Au un spirit de iniţiativă deosebit, sunt foarte bine crescuţi în cadrul acestui liceu. Ei s-au organizat singuri şi au participat în mod voluntar la acest concurs. Practic, au format echipa liceului din dorinţa lor proprie, au participat şi individual, iar primele cele mai bune 10 punctaje au constituit această performanţă, de care nu putem fi decât mândri. Sunt elevi deosebit de buni, în permanenţă au dat rezultate deosebite”, a declarat Oana Butnăraşu, reprezentantul catedrei de Informatică.

Pasionaţi de informatică, dar şi cu numeroase competiţii şi olimpiade la activ, elevii ieşeni au conturat echipa spontan, întreaga iniţiativă aparţinând exclusiv membrilor acesteia. „Acest concurs a fost organizat de HackerRank, o platformă online care pune la dispoziţia utilizatorilor diverse concursuri. Spre deosebire de alte concursuri, noutatea acestuia a fost acest clasament al şcolilor şi universităţilor. Noi ne-am hotărât să participăm spontan, totul a pornit de la întrebarea unui coleg. Ne-am organizat destul de repede şi ne-am gândit că ar fi foarte interesant să reprezentăm şcoala. În final, media punctajelor noastre a plasat liceul pe locul 20”, a explicat Denis Banu, elev în clasa a XI-a şi unul dintre membrii echipei.

Daniel Rusu, unul dintre seniorii echipei, a povestit că nu a fost prea greu să reunească echipa, fiecare membru al acesteia fiind ghidat de un singur lucru: pasiunea pentru informatică. „Am fost o echipă unită şi ne-am ajutat. Nu a fost foarte greu să-i cooptăm pe ceilalţi membri ai echipei, deoarece pasiunea lor pentru domeniul informaticii este foarte mare şi ea e cea care ne-a ajutat să identificăm persoanele potrivite. Colegii mei sunt foarte pasionaţi şi chiar doresc să se afirme şi au reuşit să facă o figură foarte frumoasă la acest concurs”, a opinat Adrian Gotcă.

 Citește și Operatorii economici devin partenerii şcolilor profesionale

 

Aşi în programare

Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, timp în care candidaţii au avut de rezolvat diverse probleme de algoritmică. Dificultatea competiţiei a fost cu atât mai mare cu cât, pe lângă faptul că problemele erau foarte grele, candidaţii aveau şi un timp limitat de trei ore pentru a găsi cea mai potrivită rezolvare pentru acestea. „Nu pot spune că a fost ceva foarte dificil, pentru că experienţa acumulată prin participarea la numeroase concursuri şi olimpiade de informatică şi-a spus cuvântul. Partea cea mai grea a fost să ne mobilizăm. Regulile concursului impun ca echipa să fie formată din minimum 10 persoane, dar după ce am găsit numărul minim necesar de coechipieri, totul a decurs conform aşteptărilor. Fiecare şi-a făcut treaba foarte bine şi am reuşit să obţinem acest rezultat”, a declarat Daniel Rusu.

Un alt lucru care face ca rezultatul obţinut de elevii ieşeni să fie şi mai spectaculos este faptul că din echipă au făcut parte şi trei elevi de clasa a VII-a. Deschişi, dornici de cunoaştere şi foarte entuziasmaţi, cei trei nu au refuzat ocazia de a-şi testa limite într-o competiţie cu nivel avansat. „Pentru mine, participarea la acest concurs a fost ceva nou, ceva special. Iar motivaţia a fost mult mai mare, total diferită decât dacă aş fi participat singur la un concurs internaţional. Am reuşit să rezolv câteva probleme în timp record şi am plasat şcoala în top 20, ceea ce mi se pare fantastic. Am mai participat la concursuri asemănătoare, însă individual şi pe alte site-uri semănătoare”, a spus Radu Mihai Costache.

Deşi recunosc că a fost un concurs greu, care a presupus foarte multă muncă, elevi ieşeni susţin că toate eforturile au meritat, experienţa acumulată fiind de nepreţuit. „A fost mult de muncă şi provocator. Practic, concursul a constat în găsirea celei mai inventive soluţii la două probleme. Timpul de lucru pentru acestea a fost de trei ore”, a mărturisit un alt membru al echipei.

 Citește și Concurs inedit de informatică, la „Grigore Moisil”

 

Munca în echipă, cheia succesului

Singura fată din echipă, Adia Romanescu, s-a integrat perfect şi susţine că la succesul obţinut a contat foarte mult unitatea echipei şi colaborarea între membrii acesteia. „A fost o adevărată experienţă. Într-adevăr, problemele erau grele pentru noi, majoritatea foloseau materie de liceu, dar la unele probleme am primit ajutor de la colegii de echipă mai mari. A fost o experienţă în care am descoperit că trebuie să încercăm să fim mult mai uniţi şi, de asemenea, am descoperit cât de mult înseamnă munca în echipă. Nu mă aşteptam să clasăm şcoala chiar pe locul 20, eram încrezătoare că o să ne aflăm în top 100, dar nu aşa de sus”, a mărturisit Adia Romanescu, elevă în clasa a VII-a.

Frumuseţea rezultatului obţinut a fost încununată de faptul că elevii ieşeni au intrat în competiţie cu gândul de a se plasa pe un loc cât mai ridicat în clasament, autodepăşirea propriilor limite fiind unul dintre factorii care au motivat echipa, pe tot parcursul competiţiei. „Pentru mine, participarea la acest concurs a fost un fel de evaluare. M-am înscris în echipă cu gândul de a vedea la ce nivel mă plasez. Particip la diverse competiţii şi concursuri, pentru că îmi doresc să îmi autodepăşesc limitele şi rezultatele obţinute anterior”, a afirmat Rareş Iordan.

Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi este, astfel, îndreptăţit să afirme că este un liceu cu prestigiu internaţional, în băncile căruia au învăţat unii dintre cei mai buni programatori şi informaticieni ai lumii. „Rezultatul elevilor noştri este unul deosebit, care ne bucură şi ne adaugă în palmares o distincţie importantă. De asemenea, rezultatul este cu atât mai merituos, având în vedere faptul că acest concurs şi acest clasament au avut în vedere studenţii şi nu elevii, ceea ce a însemnat că problemele pe care candidaţii le-au avut de rezolvat au fost foarte dificile. Cei 11 elevi care au participat sunt elevi pasionaţi de codificare care obişnuiesc să rezolve astfel de probleme fie la scoală, fie în timpul lor liber”, a declarat prof. Carmen Losonczy, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. 

 

* * *

Eram încrezătoare că o să ne aflăm în top 100, dar nu aşa de sus” - Adia Romanescu, elevă în clasa a VII-a

 

* * *

Ne-am hotărât să participăm spontan, totul a pornit de la întrebarea unui coleg” - Denis Banu, elev în clasa a XI-a 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei