Sclavie în şcoli şi grădiniţe
Dimensiune font:
Salarii între 500 şi 800 de lei şi normă crescută... fără număr. Acestea sunt condiţiile pe care trebuie să le accepte angajaţii pe posturile nedidactice din unităţile de învăţământ.
Supranormarea şi salariile de mizerie aduc personalul nedidactic din unităţile ieşene de învăţământ la disperare. Din acest motiv, şcolile şi grădiniţele judeţului stau pe un butoi de pulbere. „Blocarea posturilor a afectat major acest segment. Permanent solicităm deblocări, pentru a eficientiza sistemul şi activităţile din sistem”, recunoaşte Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Până la o posibilă rezolvare, toată lumea are nevoie de personal nedidactic, dar nimeni nu-i recunoaşte valoarea. „Ceea ce se întâmplă în anul 2013 se cheamă sclavaj contemporan. Şi, nu folosesc cuvinte mari când spun asta. Personalul nedidactic are salarii de 450-600 de lei. Cel care are 700- 800 de lei spun că l-a prins pe Dumnezeu de un picior. Pe fondul ieşirilor naturale din sistem, al demisiilor şi disponibilizărilor, avem aproape toată zona nedidactică supranormată”, a atras atenţia Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP).
Mătură de cinci ori mai mult decât prevede norma
Aşa se face că, pentru a evita focarele de infecţie, femei de serviciu care ar trebui să măture 700 mp pe zi – mătură câte 4.000. La fel, bucătărese care trebuie să gătească pentru 150 de copii, fac de mâncare pentru 350. „Câteodată, îmi vine să-mi iau lumea în cap. Când vin cei de la controale, se întreabă de ce spăl la toalete şi pe holuri şi, în acelaşi timp, servesc la mese şi fac paturile la amiază? De parcă eu aş vrea să fac toate astea – care implică responsabilitate şi igienă maximă – pe bani atât de puţini!”, se plânge o femeie de serviciu de la o grădiniţă ieşeană. Aceasta este una dintre cele mai dificile situaţii din zona sistemului preuniversitar. „Am demarat, la nivelul judeţului, acţiuni în instanţă care urmăresc o mai bună salarizare a personalului nedidactic şi, în special, recuperarea din ultimii trei ani a unei diferenţe salariale care rezultă din supranormarea lui. Încercăm şi la nivel naţional, printr-o nouă lege a salarizării în învăţământ, să ameliorăm situaţia financiară a acestor persoane”, a mai spus Lavinu Lăcustă, preşedintele USLIP. (Anda Pintilie)
În prezent, în zona nedidactică sunt aproximativ 2.000 de posturi. Pentru ca lucrurile să revină la normal, numărul acestora ar trebui să se dubleze
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
*****
Oct 31, 2013
da da are dreptate. sunt scoli in iasi unde nu au elevi si clase si vezi pe la secretariate ca troneaza cite 4-5 secretare,informaticieni etc. pe cind la altii si in special in judet au cite 7-8 centrale pe lemne si nici un post de fochist normat (si altii amendeaza directorii),sau cite 2 secretari care stau si zi si noapte in unitatea deoarece aici sunt toate formele de invatamint de la prescolari de 2 ani pina la liceeni?daca au un informatiian ti se pare ca ai prins pe d-zeu de picior ca tre sa stai boldit de calculator ca pe ftp ploua cu adrese care mai de care mai trasnite. ba e haloen,ba corn,ba mar ba lapte,cjrae,cji,isu,psi ,examene,simulari burse euroi si dracoveni. parca s-au ticnit cu totii. de ce iasul a ramas singurul jud. pilot? ce se vrea sa se demonstreze cu asta. ne inbolavim cu totii .
****
Oct 31, 2013
vax albina si tu esti de ai lor.incadrari cu pesonal desi nu au elevi si clase acolo nu le vedeti.
Adauga comentariul tau