Scrutin decisiv pentru şefii de universităţi
Dimensiune font:
Cadrele didactice şi de cercetare titulare, precum şi reprezentanţii studenţilor hotărăsc modalitatea de desemnare a noilor rectori.
Cele cinci universităţi ieşene de stat intră în perioada electorală pentru desemnarea rectorilor în mandatul 2016-2020. Dacă aceştia vor fi susţine un concurs public ori vor fi aleşi prin vot universal, direct şi secret se va hotărî prin referendum, organizat la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior cu minimum şase luni înainte de desemnarea rectorului, conform prevederilor din Legea Educaţiei nr. 1/2011 şi metodologiei cadru. „Referendumul universitar este validat dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe liste. În situaţia în care referendumul nu este validat, se organizează, la interval de cel mult două săptămâni, un nou referendum, pentru care numărul de participanţi nu mai este un criteriu de validare”, se precizează la art. 3, alin. 1 şi 3 din metodologia de organizare a referendumului.
Citeşte şi Concert-examen al studenţilor artişti
„Cuza” deschide seria referendumurilor
Primii care îşi vor exprima dorinţa sunt cadrele didactice şi de cercetare titulare, precum şi studenţii reprezentanţi în Senatul instituţiei şi în Consiliile de Administraţie ale facultăţilor din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”. Referendumul are loc în Sala Senat astăzi, 11 iunie, între orele 08.00 şi 20.00. Apoi, Universitatea de Arte „G. Enescu” organizează referendumul pe 25 iunie, între orele 08.00 şi 16.00, iar Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” pe 29 iunie, în acelaşi interval orar. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” va încheia seria de referendumuri, acesta fiind programat pe 7 iulie în foaierul Aulei Magna.
Citeşte şi Ultima zi de evaluare orală la limba română
Vot pentru Senat şi Rectorat, la UMF
O situaţie deosebită este la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”, unde referendumul va avea loc pe 20 iunie, în Sala Rockfeller din cadrul Facultăţii de Medicină, respectiv în holul Aulei „G.E. Palade” a Facultăţii de Medicină Dentară. În aceeaşi zi, însă, se va încerca şi completarea Senatului UMF, doar în ultima lună trei cadre didactice renunţând la funcţia de senator. Disponibile sunt 13 locuri alocate Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie. Chiar şi după exprimarea votului în acest sens, Senatul nu va fi complet, rămânând neocupate două locuri la departamentul II al Facultăţii de Medicină, întrucât niciun cadru didactic nu şi-a depus candidatura. Andreea IGNEA
* * *
Acelaşi tip de referendum a mai avut loc în urmă cu patru ani – iunie 2011, când comunităţile academice au decis ca rectorii celor cinci universităţi din Iaşi să fie desemnaţi prin vot universal.
Citeşte şi „Erasmus” intern pentru studenţii de la „Cuza”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau