Secretar de stat în ministerul Educaţiei: „Depolitizarea învăţământului este un fapt!”
Dimensiune font:
După aproximativ şase ani în care conducerile inspectoratelor au fost numite prin delegaţie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a organizat şi desfăşurat, în perioada februarie-mai, concursuri de ocupare a funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct, respectiv director la Casa Corpului Didactic (CCD).
Într-o amplă prezentare a modului în care s-au desfăşurat aceste concursuri, Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi preşedinte al comisiei de evaluare, a punctat motivele organizării acestora. „Unul dintre obiectivele pe care noi le-am urmărit a fost depolitizarea învăţământului şi, odată cu aceste concursuri, sper că am dovedit că nu este un cuvânt depolitizare, ci este un fapt! Din 2008 şi până astăzi, conducerile inspectoratelor şcolare au fost numite. Or, a numi prin delegaţie inspectori generali, inspectori generali adjuncţi înseamnă şi ingerinţa politicului, pentru că aceste numiri au fost influenţate în toate guvernările de interesele unui partid sau ale altuia”, a precizat Vasile Şalaru.
În urma susţinerii celor trei probe, doar jumătate dintre inspectoratele din ţară au inspectori şcolari generali care au promovat concursul. Însă, dificultatea probelor a determinat şi numeroase retrageri. „Întrucât au apărut comentarii referitoare la aşa-zisa boicotare a examenelor de către unii profesori sau de unele inspectorate, eu pot spune că aceasta nu există. Fiecare candidat a putut şti la finalul probei punctajul pe care l-a obţinut şi, în consecinţă, a decis dacă rămâne în concurs ori nu. Oarecum firesc, dacă un candidat ia sub şapte la testul grilă, se retrage din concurs, întrucât chiar dacă ar lua zece la celelalte două, oricum este declarat respins, după lege. În plus, comisia nu îl poate ţine obligatoriu în concurs. Este decizia fiecăruia dacă rămâne sau pleacă”, a arătat secretarul de stat Vasile Şalaru. De asemenea, candidaţii care şi-au contestat notele au avut posibilitatea de a-şi revedea tezele, grilele de punctaj, dar şi de a verifica tezele contracandidaţilor, în prezenţa acestora.
Sistemul de învăţământ românesc îşi schimbă legea din nou
Se pregătesc noi concursuri şi schimbări
O nouă etapă pentru ocuparea funcţiilor vacante de inspector şcolar general va avea loc în perioada 27 iulie-7 august. În plus, începând cu 10 octombrie vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere la nivelul unităţilor de învăţământ, fiind necesară o metodologie în acest sens. „Până pe 10 octombrie, când intenţionăm să începem şi concursurile pentru directorii de şcoli, sperăm să avem o nouă lege a educaţiei. De pe 1 iunie, dată stabilită de domnul ministrul Sorin Cîmpeanu, vom organiza grupe de lucru pentru elaborarea acesteia, deoarece în momentul de faţă avem legea 1/2011 cârpită în aproximativ 100 de locuri. În paralel, se va desfăşura un proces de debirocratizare a sistemului de învăţământ, ceea ce am şi promis când am ajuns în minister”, a mai anunţat Vasile Şalaru. Primul lucru pe care vrea MECS vrea să-l schimbe este numărul comisiilor la nivel de şcoală, existând unităţi în care există 42 de comisii, însă cu doar 25 de cadre didactice. Andreea IGNEA
Ce spun sindicatele din învăţământ
Desfăşurarea concursurilor a fost apreciată şi de liderii judeţeni, respectiv naţionali ai sindicatelor din învăţământ, aceştia participând la evaluarea candidaţilor în calitate de observatori şi subliniind necesitatea de a fi păstrat acelaşi ton de imparţialitate în cazul ocupării funcţiilor de inspectori de specialitate, respectiv de directori ai unităţilor de învăţământ. „Observatorii din partea sindicatelor prezenţi la concursurile pentru funcţiile de inspectori generali, inspectori generali adjuncţi şi directori CCD le-au apreciat ca fiind corecte. Faptul că au promovat concursul profesori cu afinităţi sau cu susţineri politice diferite demonstrează că a fost o totală imparţialitate şi transparenţă şi că a contat modul cum s-au pregătit pentru acest examen”, a transmis Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizaţie ce numără peste 180.000 de membri.
* * *
„Concursurile pe care le-am organizat nu au fost nici pe departe politice. S-au organizat după metodologia şi Legea Educaţiei nr. 1 din 2011, asumată de guvernul PDL. Deci, nu este niciun rând scris de PSD, UNPR sau PC, actualul arc guvernamental. Am respectat legea Educaţiei la punct şi virgulă, chiar dacă nu suntem adepţii ei, pentru că orice om din executiv trebuie să respecte legea” - Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice
Educaţia din mediul rural este o boală cronică a României
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau