Sfaturi pentru elevii aflaţi în pragul examenelor
Dimensiune font:
* pregătirile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională au intrat pe ultima sută de metri * reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi transmit o serie de recomandări elevilor aflaţi în pragul examenelor * atât Bacalaureatul, cât şi Evaluarea Naţională, reprezintă un prag important pentru traseul educaţional al oricărui elev
Examenele de sfârşit de an, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, sunt la doar câteva săptămâni distanţă, motiv pentru care elevii claselor a VIII-a şi a XII-a îşi concentrează toată atenţia asupra învăţatului. „Examenele naţionale reprezintă un moment important pentru traseul educaţional al fiecărui elev, dar şi în viaţa şcolii, pentru că acestea sunt o formă de evaluare externă, obiectivă şi riguroasă, oferind un indicator al calităţii educaţiei desfăşurate în şcoala respectivă”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar General (ISJ) Iaşi.
Sfaturi utile pentru a învăţa uşor
Pentru ca procesul de asimilare a informaţiei să fie cât mai eficient, trebuie urmaţi câţiva paşi simpli, precum: materia să fie învăţată logic şi nu mecanic, de ajutor în procesul de învăţare sunt exemplele, schematizările, analogiile, experimentele sau asocierea cuvintelor cu imagini, abordarea subiectelor mai dificile în prima parte a zilei sau în prima parte a procesului de învăţare atunci când creierul este odihnit, alternarea timpului de învăţat cu pauze scurte.
Reprezentanţii ISJ Iaşi recomandă elevilor care se află în pragul examenelor să se raporteze la programa de examen şi să parcurgă modelele de subiecte şi testele recapitulative puse la dispoziţie de profesori, unităţi se învăţământ sau de Ministerul Educaţiei. „Le recomandăm elevilor să parcurgă teste recapitulative, să analizeze cu atenţie modelele de subiecte propuse de Ministerul Educaţiei, să se raporteze la programa de examen, la temele şi reperele bibliografice, să revadă aspectele teoretice importante, pentru a fi în formă potrivită examenului. Părinţii şi profesorii trebuie să ţină cont şi de aspectele psihologice şi pedagogice, să-şi încurajeze copiii, să asigure confortul afectiv necesar înaintea marilor praguri ale vieţii, să le explice că o bună pregătire şi concentrare reprezintă o certitudine pentru un rezultat favorabil”, a completat şefa ISJ.
Atenţie la respectarea regulilor!
De asemenea, este foarte important ca regulile şi prevederile metodologice de desfăşurare a examenelor de absolvire să fie respectate. O simplă încercare de fraudare sau copiere poate duce la eliminarea din examen. „Atenţia, măsura, maturitatea, încadrarea în timp, raportarea la cerinţele subiectului, redactarea atentă, coerentă, ordonată a lucrărilor sunt aspecte care asigură clar succesul şi rezultatele bune”, a concluzionat prof. dr. Camelia Gavrilă.
VEZI AICI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ CURSURI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau