Sistem SF de încălzire în căminele din Tudor
Dimensiune font:
Tinerii politehnişti vor decide singuri, încă din această iarnă, cât de cald le va fi în camere. Un sistem modern de încălzire va fi funcţional, cel târziu din ianuarie 2014, în două treimi dintre camerele campusului Tudor Vladimirescu.
2.000 de senzori, panou de control, calculatoare, butoane şi două motoare – din seria celor pentru avioane. O tehnologie aproape SF pentru cei care nu se pricep, un drum spre modernizare, pentru studenţii politehnişti. În 15 dintre cele 20 de cămine din campusul Tudor Vladimirescu, studenţii vor putea să-şi regleze temperatura din cameră, direct de pe calculatorul personal. În această perioadă, în campus se lucrează intens, pentru ca sistemul să devină funcţional în luna decembrie – cel târziu în ianuarie 2014.
Fără căldură aruncată pe geam
Senzorii vor oferi nivelul optim de căldură. În funcţie de acesta, un student mai friguros va putea creşte nivelul în camera sa, iar unul căruia îi place răcoarea va mai putea scădea câteva grade din termometru. „În plus, vom face şi noi nişte setări predefinite. Dacă se simte o diferenţă mare de temperatură, timp de un minut, două, însemnă că studentul a deschis geamul. Atunci se opreşte căldura automat – şi se va merge pe sistem de avarie. Când va creşte căldura, după ce s-a închis geamul, sistemul va reintra în funcţiune. Camera îşi va relua programul normal, la setarea studentului”, a explicat Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei de Servicii Studenţeşti de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”.
La fel se va întâmpla şi în vacanţe sau în weekend-uri. Atunci, în camerele libere, se va putea face economie. „Vom face o comunicare mai bună cu studenţii care vor pleca pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu vom opri căldura, dar vom da exact pe nivelul normal, ca să nu îngheţe conducta”, a mai spus Bogdan Budeanu.
Adio CET!
Reprezentanţii Universităţii Tehnice se vor desprinde total de CET. Vor avea,
însă, un contrat pentru un sistem de rezervă – în cazul în care s-ar lua gazul sau s-ar defecta maşinăria. Noua modalitate de încălzire nu va aduce cu sine o ieftinire fenomenală, dar va creşte, cu siguranţă, confortul. Economia se va face în timp – spre 20 de procente. Însă, cea mai mare economie se va face în momentul în care politehniştii vor produce şi vor folosi propria energie electrică. Un proiect de viitor, care va mai scoate din buzunar două milioane de euro, pe lângă cele cinci – investite acum. (Anda Pintilie)
* * *
Valoarea proiectului este de cinci milioane de euro. Din această sumă, doar 2% înseamnă contribuţia universităţii din venituri proprii, restul banilor venind din fonduri structurale, nerambursabile
* * *
În campus sunt 3.000 de camere şi doar 2.000 de senzori. Acest lucru pentru că, în căminele T1, T2, T3, T4 şi T5, camerele nu au termopane, ci doar geamuri cu rame din lemn. Aici, căldura va veni tot prin conectarea la noul sistem de încălzire, dar nu va exista partea de control electronic
* * *
Sistemul modern de încălzire are la bază două motoare aduse la comandă din Austria, similare motoarelor de avion. Un sistem asemănător este funcţional deja la scară largă pentru locuitorii din Rădăuţi. Acesta are o capacitate de trei ori mai mare, fără a oferi însă posibilitatea reglajului temperaturii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau