Speranţe pentru copiii cu afecţiuni cardiace
Dimensiune font:
Peste 1.000 de copii din România se nasc în fiecare an cu afecţiuni cardiace, iar dintre aceştia, aproximativ 300 sunt doar în zona de Nord-Est a ţării. Cifrele sunt îngrijorătoare tocmai prin faptul că doar foarte puţine cazuri sunt operate – între 300 şi 350 pe an. În acest context, a fost lansat ieri, 18 martie, proiectul „Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii”, derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „C. Davila” Bucureşti. „Majoritatea copiilor sunt operaţi în Europa, unde cheltuielile sunt mult mai mari, iar cei care nu au posibilitatea sunt nevoiţi să rămână pe liste de aşteptare. Inexistenţa unităţilor sanitare de specialitate în chirurgie pediatrică şi lipsa specialiştilor în aceste domenii au dat naştere acestui proiect”, explică Mihaela Tomaziu-Todosia, managerul de proiect.
Delegaţie din Turcia pentru copiii din familiile cu probleme
În cele zece luni de derulare, ce se vor încheia pe 24 decembrie 2015, 100 de copii vor fi operaţi gratuit. De asemenea, se va asigura pregătirea profesională de specialitate pentru 75 de medici şi 160 de asistenţi medicali. În plus, 40 dintre beneficiari vor participa la un stagiu de pregătire într-o ţară a Uniunii Europene.
„Acest proiect este un preludiu pentru unul mai mare de dezvoltare a chirurgiei cardio-vasculare pediatrice în România. Acesta constă în faptul că aici, la Iaşi, ar trebui să avem un spital dedicat special maladiilor congenitale cardiace şi pentru asta trebuie să pregătim cadrul”, a punctat Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M. Georgescu”. Cu o valoare de 20.940.746 lei, proiectul este cofinanţat din Fondul Social European. Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau