Stagiul de practică, de la pierdere de timp, la ocazie de neratat
Dimensiune font:
Un nou trend a devenit tot mai prezent pe piaţa muncii * destinate în special elevilor şi studenţilor, aşa-numitele internship-uri se dovedesc a fi, după caz, o oportunitate majoră sau o pierdere de timp
Programele de pregătire pentru elevi şi studenţi, sau aşa numitele internship-uri, au căpătat în ultimii ani o mare amploare în România. Tot mai multe companii, dar şi instituţii publice, apelează la această formă de colaborare cu tinerii. Mai exact, internship-ul este un stagiu de practică care oferă tinerilor posibilitatea de a lucra în cadrul instituţiilor gazdă pentru o perioadă limitată de timp. Caracteristicile acestora diferă de la caz la caz; mai exact, unele stagii de practică pot fi plătite, altele constau doar în eliberarea unui certificat de experienţă sau voluntariat, în timp ce unele stagii de practică sunt realizate, de fapt, pentru ca la finalul acestora să fie selectaţi un număr de tineri în vederea angajării. În timp ce unele internship-uri reprezintă adevărate oportunităţi pentru tineri, altele se dovedesc a fi doar o pierdere de timp şi de energie.
Citește și Evenimente caritabile şi „porţi deschise” la Colegiul „Racoviţă”
Singura utilitate: completarea CV-ului
Unul dintre cele mai mari şi cunoscute stagii de practică în cadrul unei instituţii publice din România este cel găzduit de Guvern. Acesta întruneşte anual sute de participanţi şi le oferă acestora posibilitatea de a vedea cum funcţionează administraţia centrală. Deşi pentru unii experienţa a fost una pozitivă, există şi voci care afirmă că singura utilitate a participării la acest stagiu de practică este completarea acestuia în CV. „Am participat la internship-ul de la Guvern. A fost o experienţă acceptabilă, însă mi-a dezamăgit aşteptările oarecum. Da, este adevărat că am cunoscut oameni noi, dar nu pot spune că am învăţat sau făcut foarte multe lucruri. Cel mult pot spune că internship-ul m-a ajutat să am ce completa în CV”, a declarat Livia, fostă participantă la stagiul de practică de la Guvernul României.
Citește și Cursuri de limbi străine cu profesioniști din toată lumea
„Cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat”
Pe lângă instituţiile publice, la astfel de stagii de practică apelează şi tot mai multe companii private din diverse domenii de activitate. Acestea se folosesc de internship-uri ca de o formă de recrutare şi pregătire foarte eficientă. „Actualul meu loc de muncă se datorează unui internship. Am aplicat din pură curiozitate, şi deşi nu credeam că am prea multe şanse să fiu selectată, s-a dovedit a fi cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat. Acesta a durat 6 luni, iar după aceste 6 luni mi s-a oferit posibilitatea să rămân în firmă şi să devin angajat cu drepturi depline”, a explicat Denisa.
„Pot spune că internship-ul m-a ajutat să am ce completa în CV” - Livia, fostă participantă la stagiul de practică de la Guvern
Sursă foto:Facebook
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau