Start la Bacalaureat! - MODELE DE SUBIECTE
Dimensiune font:
Peste 5.500 de elevi ieşeni participă, până pe 10 iunie, la prima probă din cadrul examenului naţional de Bacalaureat. Fauda sau tentativa de fraudă se pedepseşte cu eliminarea din examen.
6.059 de tineri din judeţul Iaşi participă la probele examenului de Bacalaureat în perioada 8 iunie-3 iulie, deşi în anul şcolar ce tocmai s-a încheiat pentru clasele a XII-a erau înscrişi 7.051 elevi. De asemenea, aproximativ 500 de candidaţi au absolvit liceul în promoţiile anterioare. În plus, 58 de absolvenţi ai Colegiului Naţional „M. Eminescu” şi ai Liceului Teoretic „V. Alecsandri” au optat pentru Bacalaureatul bilingv francofon, susţinând, astfel, o probă suplimentară de examen pe 30 iunie ce constă într-o lucrare scrisă în limba franceză la o disciplină nonlingvistică, la alegere.
Probe orale fără prea mari emoţii
Prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a debutat ieri, 8 iunie, şi va continua până pe 10 iunie, fiind evaluaţi 5.528 de tineri în 45 de centre de examen organizate la nivelul judeţului. În urma evaluării, fiecare candidat poate obţine unul dintre calificative utilizator mediu, avansat sau experimentat al limbii române, rezultatele urmând a fi afişate joi, 11 iunie. „Când am intrat în sală aveam emoţii atât de mari, încât tremuram. După ce am văzut-o pe doamna profesoară de la clasa mea, m-am liniştit, mai ales că am început să glumim şi asta m-a relaxat. M-am descurcat foarte bine, ceea ce îmi dă încredere pentru următoarele probe, însă mă tem puţin pentru eseul de la scrisul la limba română. Nu prea aş vrea să avem poezia”, spune unul dintre candidaţi la ieşirea din sală.
Citeşte şi Facultăţi în pericol, din lipsă de studenţi
Subiectele sunt elaborate astfel încât să pună în valoare creativitatea participanţilor şi, mai ales, abilitatea de a elabora în text argumentativ. „Pentru mine a fost foarte simplu, pentru că am mai participat la dezbateri până acum şi tocmai asta se urmăreşte - modul în care noi percepem un text şi în care putem argumenta o expresie, un fapt. Cred că probele orale sunt foarte utile, întrucât ne determină să gândim, aspect foarte important. Doar la informatică am ceva emoţii, dar sunt sigură că va fi bine. Cine s-a pregătit pentru toate probele nu cred că are de ce să se teamă de posibilele subiecte!”, explică Ştefania Nazare, absolventă a Colegiului Naţional „E. Racoviţă” Iaşi.
Tentativa de fraudă se pedepseşte
Pentru a nu risca să fie eliminaţi din examen, candidaţii trebuie să renunţe la orice material ce poate fi folosit ca sursă de inspiraţie, potrivit prevederilor articolului 9 din metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat. Astfel, este strict interzis accesul în sălile de examen cu orice fel de lucrări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. În plus, candidaţii nu au voie să intre cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, ei având obligaţia de a le lăsa într-o sală de depozitare a obiectelor personale, stabilită anterior de comisia de bacalaureat în acest scop. Nici telefoane mobile, căştile audio şi orice alt mijloc electronic de calcul ori de comunicare care permite conectarea la internet sau reţele de socializare nu sunt acceptate. De asemenea, în acelaşi articol se atrage atenţia asupra comunicării candidaţilor cu persoanele din exteriorul unităţii în timpul examenului, dar şi a comunicării între participanţi sau a schimbului de lucrări, ciorne, notiţe şi alte materiale de acelaşi tip. „Candidaţii care încalcă prevederile articolului 9 din metodologia de concurs vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise”, au atras atenţia reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Citeşte şi Primii paşi în găsirea variantei perfecte pentru legea Educaţiei
Astfel, cei care sunt eliminaţi din examen nu vor avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului şi nu le vor fi recunoscute notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor orale. Amintim că în anul 2014, la nivelul judeţului Iaşi au fost opt candidaţi eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, în timp ce rata de promovare a ajuns la 74,75%, procent ce a situat Iaşul pe locul trei în ţară. Andreea IGNEA
* * *
153
Acesta este numărul de poliţişti care acţionează suplimentar în perioada de desfăşurare a Bacalaureatului, pentru a fi asigurate condiţiile de linişte şi siguranţă, potrivit hotărârii chestorul de poliţie Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.
* * *
Promovabilitatea în anul 2014 în judeţele Moldovei
Iaşi - 74,75%
Bacău – 71,1%
Neamţ - 67,2%
Suceava – 67,3%
Vaslui - 66,1%
Botoşani – 64,5%
Citeşte şi „Erasmus” intern pentru studenţii de la „Cuza”
Calendarul examenului de Bacalaureat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau