Studenţii de la „Cuza” ameninţă cu greva
Dimensiune font:
Membrii Ligii Studenţilor din Universitatea „Al.I. Cuza” au noi motive să acuze conducerea celei mai vechi instituţii de învăţământ superior, ameninţând cu două zile de grevă japoneză. Aceştia au notificat Ministerului Educaţiei cu privire la noile taxe pentru restanţe. De asemenea, cer susţinerea din partea colegilor în vederea anulării alegerilor pentru studenţii-membri în Senatul Universităţii.
Nemulţumirile studenţilor Universităţii „Al.I. Cuza” (UAIC) Iaşi sunt departe de a ajunge la final. Tinerii sunt hotărâţi ca în zilele de 26 şi 27 noiembrie să facă grevă japoneză, cerând eliminarea noilor taxe pentru restanţe, reducerea tarifelor de cazare, adoptarea Senatului Studentului în forma completă propusă de Liga Studenţilor (LS Iaşi), precum şi transparenţa instituţională. „Ceea ce ni se pare mai grav este că se face un real trafic de influenţă prin învrăjbirea studenţilor reprezentanţi din senat şi a preşedinţilor celorlalte asociaţii studenţeşti împotriva studenţilor care sesizează abuzurile făcute de conducerea universităţii. Mai mult, conducerea instituţiei invocă adesea faptul că aceste decizii abuzive au fost luate cu acordul studenţilor din Senat, ca şi cum asentimentul lor ar permite derogarea de la lege”, a explicat Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor din UAIC.
În acest sens, peste 1.000 de banderole au fost deja pregătite, numărul urmând să crească în cursul zilei de astăzi, 25 noiembrie. În schimb, dacă nici acum nu se va ajunge la un rezultat, studenţii sunt hotărâţi să treacă la proteste.
Taxe de restanţe majorate în timp record
Astfel, după nemulţumirile de la începutul anului universitar, legate de majorarea tarifelor de cazare în căminele Universităţii, acuzele LS Iaşi au continuat ca urmare a schimbării Regulamentului pentru studii universitare de licenţă cu patru zile înainte de începutul noului an universitar, deşi ar fi trebui anunţate cu trei luni înainte. În acest sens, membrii LS Iaşi au notificat Ministerul Educaţiei Naţionale, cerând, în acelaşi timp, conducerii UAIC revocarea noului Regulament, argumentând că prin adoptarea acestuia s-a încălcat art. 136 din Legea Educaţiei. „Reamintim că prin acest nou Regulament al studiilor universitare de licenţă au fost impuse de către conducerea UAIC taxele pentru susţinerea examenelor nepromovate în anii anteriori (restanţelor), indiferent de numărul de evaluări la care s-a prezentat studentul”, au explicat reprezentanţii LS Iaşi. Astfel, cele mai mici taxe pentru reexaminare - 133 lei - sunt cele de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la polul opus situându-se specializarea în limba franceză a Facultăţii de Geografie şi Geologie, aceasta ajungând la 325 lei. Pe locul al doilea în topul celor mai mari taxe de restanţe sunt Facultăţile de Informatică, Biologie şi cea de Chimie, unde studenţii trebuie să achite câte 291 lei pentru fiecare examen pe care nu l-au promovat.
Alegerile pentru Senatul UAIC sunt contestate
De asemenea, LS Iaşi susţine că alegerile pentru studenţii-membri în Senatul Universităţii „pot fi considerate drept fraudate” din cauza lipsei de promovare a acestora şi, astfel, fiind încălcat principiul transparenţei. „În mod repetat, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a încălcat Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Mai întâi, în ianuarie a.c., a fost adoptat un Cod al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor (Statutul Studentului) care reduce numărul de drepturi recunoscute de către universitate studenţilor şi impune criterii discriminatorii pentru dobândirea calităţii de student reprezentant”, îşi explică poziţia membrii LS Iaşi.
Acuzele sunt bazate pe art. 5, alin. 3 din Regulamentul de alegere a studenţilor în structurile de conducere ale UAIC, prin care se prevede publicarea anunţului de alegeri pe site-ul facultăţilor şi prin afişaj la avizierele acestora cu minim cinci zile înainte de desfăşurarea scrutinului propriu-zis.
În plus, LS Iaşi invocă art. 203 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi art. 12 alin. 2 litera c din OMECTS 3666/2012, potrivit cărora conducerea universităţii şi cadrele didactice nu se pot implica în procesul de alegere a studenţilor reprezentanţi, intervenţiile sancţionându-se conform art. 312 din legea nr. 1/2011. În acest context, LS Iaşi a solicitat studenţilor reprezentanţi în Senatul UAIC anularea alegerilor pentru studenţii senatori şi rezervele lor.
Conducerea UAIC nu schimbă Regulamentul
Prorectorul de resort, consiliul administrativ, dar şi studenţii-membri în Senatul Universităţii vor avea şedinţă joi, 27 noiembrie, iar pe ordinea de zi vor fi şi procedurile noului Regulament. „Dacă într-adevăr nu s-au respectat toate procedurile cerute de Regulamentele noastre, le vom relua. Că va fi o taxă la fel, mai mică sau mai mare, vom vedea”, a precizat Constantin Rusu, preşedintele Senatului UAIC. Pe de altă parte, acesta susţine că studenţii din Senat consideră Regulamentul ca fiind „satisfăcător”, atitudine exprimată în timpul ultimei şedinţe de Senat din luna octombrie. În plus, LS Iaşi nu este recunoscută de conducerea Universităţii ca organizaţie reprezentativă a studenţilor. „Nu este o ligă reprezentativă - eu nu înţeleg de ce are această titulatură, pentru că e un drept pe care îl au toţi studenţii, nu o anumită ligă. Eu nu ştiu ce interes au ei, dar în ceea ce ne priveşte, noi credem că am făcut tot ce puteam face ca să demarăm procesul didactic în noul an universitar. Studenţii din liga de care vorbim să-şi vadă de ale lor şi de problemele pe care le au în mediul studenţesc, iar la Universitatea Cuza eu vă garantez că nu se face nimic pe sub masă”, a încheiat Constantin Rusu. Andreea IGNEA
***
„Ceea ce ni se pare mai grav este că se face un real trafic de influenţă prin învrăjbirea studenţilor reprezentanţi din senat şi a preşedinţilor celorlalte asociaţii studenţeşti împotriva studenţilor care sesizează abuzurile făcute de conducerea universităţii” - Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi
***
„Nu este o ligă reprezentativă - eu nu înţeleg de ce are această titulatură, pentru că e un drept pe care îl au toţi studenţii, nu o anumită ligă. Eu nu ştiu ce interes au ei, dar în ceea ce ne priveşte, noi credem că am făcut tot ce puteam face ca să demarăm procesul didactic în noul an universitar” -
Constantin Rusu, preşedintele Senatului Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau