Studenţii de la „Cuza” ies mâine în stradă
Dimensiune font:
Lipsa unui răspuns pozitiv din partea conducerii Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi cu privire la greva japoneză a studenţilor îi determinat pe tineri să treacă la proteste de stradă. De asemenea, acţiunea vizează şi un apel către organizaţiile studenţeşti din ţară de a face front comun pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare. Senatul Universităţii anunţă recalcularea tarifelor de cazare.
După două zile în care peste 1.000 de studenţi ai Universităţii „Al. I. Cuza” (UAIC) Iaşi au purtat banderolele grevei japoneze, aceştia vor participa la un amplu protest, ce va avea loc mâine, 3 decembrie, începând cu orele 12.00, locul de întâlnire fiind Sala Paşilor Pierduţi. Acţiunea este determinată de lipsa unui răspuns din partea conducerii UAIC în ceea ce priveşte revendicările grevei japoneze din perioada 26-27 noiembrie. „Conducerea Universităţii ne ignoră! A ignorat peste 1.700 de studenţi care au cerut reducerea tarifelor de cazare! A ignorat peste 1.000 de studenţi care au cerut adoptarea Statutului Studentului conform Legii Educaţiei Naţionale! A ignorat şi ignoră toate demersurile care sunt în beneficiul studenţilor!”, au argumentat membrii Ligii Studenţilor din UAIC (LS Iaşi).
Ce-şi doresc studenţii
Iniţiate de LS Iaşi, atât greva japoneză, cât şi protestul îşi au bazele în hotărârile luate de conducerea instituţiei de învăţământ superior. Tinerii cer eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori, prin anularea noului Regulament pentru studiile universitare de licenţă şi revenirea la tarifele de cazare în campusurile UAIC percepute în anul academic precedent. De asemenea, studenţii cuzişti sunt nemulţumiţi de lipsa transparenţei în adoptarea deciziilor la nivelul structurilor de conducere din cadrul Universităţii. În acest sens, membrii LS Iaşi cer răspunsul la cererile pe care le-au depus la Registratura Universităţii şi prin care solicitau informaţii care privesc direct studenţii. În plus, se doreşte adoptarea unei metodologii în vederea acordării de credite pentru acţiunile de voluntariat pe care le desfăşoară studenţii.
Protest cu ecou naţional
Acţiunea conţine şi o componentă cu caracter naţional, studenţii de la „Cuza” trăgând şi un semnal de alarmă cu privire la slaba finanţare a educaţiei. Din nou, se încearcă aprobarea alocării a 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare. Amintim că, în urmă cu un an, aceeaşi cauză a reunit aproximativ 10.000 de studenţi din 10 centre universitare din ţară, procentul de minim 6% din PIB fiind propus încă din anul 2005. „Facem un apel către studenţii şi liderii de organizaţii studenţeşti din toată ţara, cerându-le să îşi asume, fiecare în centrul său universitar, lupta pentru finanţarea educaţiei, cu sau fără sprijinul federaţiilor naţionale. De data aceasta nu ar trebui doar să cerem 6%. Ar trebui să luăm minim 6%! A venit timpul să ne facem auziţi!”, a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte LS Iaşi. Apelul a fost făcut ieri, 1 decembrie, Ziua Naţională reprezentând „un bun prilej pentru o reasumare a educaţiei ca prioritate naţională”. „Recent, un studiu UNICEF a arătat că România va pierde peste 17 miliarde de euro din PIB pe an până în 2025, dacă nu investeşte mai mult în educaţie. În plus, creşterea finanţării ar mări proporţional şi calitatea învăţământului superior”, au subliniat membrii LS Iaşi, amintind că o direcţionare de fonduri către instituţiile de învăţământ superior ar reduce abandonul universitar, dar şi emigrarea acestora în străinătate.
Conducerea UAIC face un pas înapoi
Contact de reporterii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, preşedintele Senatului UAIC, Constantin Rusu, a precizat că taxele de cazare în campusurile Universităţii vor fi recalculate. „Universitatea face tot ce este necesar - şi Senatul Universităţii la fel - acolo unde sunt probleme, unde trebuie respectate nişte proceduri. Avem în discuţie reluarea procedurilor de calculare a tarifelor de cazare, pentru că ascultăm punctul de vedere al studenţilor, ei fiind partenerii noştri”, a spus Constantin Rusu. Pe de altă parte, acesta a reamintit că LS Iaşi nu este o organizaţie recunoscută de conducerea Universităţii, în şedinţa de Senat de joi, 27 noiembrie, fiind întărită condiţia ca LS Iaşi să-şi schimbe denumirea şi sigla. „Doar respectând această condiţie, Senatul Universităţii ar avea competenţa pentru a le transmite un punct de vedere şi a le răspunde la memorii, pentru că nu reprezintă majoritatea studenţilor din Universitatea Cuza decât într-o proporţie infimă”, a completat preşedintele Senatului UAIC.
Andreea IGNEA
***
Revendicările principale ale Ligii Studenţilor din Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi
1. Eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori prin anularea noului Regulament pentru studiile universitare de licenţă, adoptat prin încălcarea art. 136 alin. 2 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Regulamentul a fost modificat cu 4 zile înainte de începutul anului universitar deşi, prin lege, modificarea era permisă doar cu 3 luni înainte de începutul anului universitar.
2. Reducerea tarifelor de cazare din campusurile universităţii, la nivelul celor din anul universitar precedent;
3. Adoptarea Statutului Studentului (Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului) în forma propusă de LS IAŞI, care este cea mai completă formă propusă la nivel naţional;
4. Transparenţă în deciziile structurilor de conducere ale UAIC; Solicităm răspunsul conducerii universităţii la toate cererile depuse până acum prin care au fost solicitate informaţii care privesc direct studenţii (respectarea legii 544/2001 şi a Legii Educaţiei Naţionale).
5. Adoptarea unei metodologii în vederea acordării de credite pentru acţiunile de voluntariat ale studenţilor UAIC
***
„Avem în discuţie reluarea procedurilor de calculare a tarifelor de cazare” - Constantin Rusu, preşedintele Senatului Universităţii „Al.I. Cuza”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
pallas-mogulul studentimii
Dec 02, 2014
daca esti student la u.a.i.c., sa ai acceleasi drepturi,nu numai obligatii,la fel ca ceilalti,indiferent de forma de invatamant,facultatea,specializarea etc. la gheorghe asachi si u.m.f, s-au facut investitii,de stat,puternice,la noi,care este cea mai veche si mai de traditie,se face dar in ritmul falimentului.multi din voi ati votat schimbarea,mult asteptata,o sa asteptam schimbarea.
pallas- mogulul studentimii
Dec 02, 2014
cu u.a.i.c., s-a castigat iasul, moldova si in final romania,la functia de presedinte al tarii romane.
Adauga comentariul tau