Studenţii ieşeni fac furori la concursurile tehnice FOTO
Dimensiune font:
Pasiunea pentru tehnică a studenţilor se transformă în maşinuţe – robot. Implicaţi în numeroase proiecte de profil, trei studenţi de la Universitatea Tehnică din Iaşi, printre care şi un pakistanez, au început construcţia unei maşinuţe electrice, pentru a concura la competiţia „Continental Electro – Mobility”, alături de alte 56 de echipe.
Studenţii de la universităţile tehnice din estul ţării au ocazia de a-şi transforma pasiunea pentru tehnică într-un produs, o maşinuţă electrică. Respectându-se în procesul de construcţie o serie de cerinţe tehnice bine definite, maşinuţa trebuie sa poată parcurge traseul prestabilit atât autonom, fără niciun control din exterior, doar bazându-se pe un algoritm de control implementat care foloseşte informaţiile primite de la senzorii cu care este dotată, cât şi în mod manual, prin tastatura unui calculator sau un joystick.
Citește și Maia Morgenstern: „Sunt fericită, sunt înconjurată de tineri formidabili!”
Trei studenţi, coordonaţi de un cadru didactic, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (TUIASI) Iaşi au intrat în linie dreaptă pentru competiţia studenţească „Continental Electro - Mobility”, lansată de o companie internaţională de profil. Membrii echipei „Iris Robotics” sunt studenţii Andrei-Iulian Marin (anul I licenţă), Sannan Farooq (anul I master), Alexandru Cohal (anul I master) şi conf. dr. ing. Adrian Burlacu, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul TUIASI. „Şaşiul maşinii a fost cumpărat, noi urmează să conectăm pe acesta senzorii cu ultrasunete şi o cameră video, pentru a prelua informaţii despre traseu. Aceste informaţii vor fi procesate de o placă de dezvoltare de tip Raspberry Pi care va comanda apoi viteza şi direcţia de deplasare a maşinii, conform unor algoritmi de procesare şi de control implementaţi de noi. Pe tot parcursul deplasării maşinii pe traseu, prin intermediul unei conexiuni wireless cu un calculator, vor putea fi urmăriţi diverşi parametri tehnici, cum ar fi nivelul bateriei, direcţia şi viteza de deplasare, timpul scurs de la pornirea pe traseu, conform cu cerinţele regulamentului competiţiei”, explică Alexandru Cohal, unul dintre cei trei studenţi membri ai echipei Iris Robotics.
Citește și EXCLUSIV Fotografiile ofiţerilor care au luptat pentru păstrarea Marii Uniri
Nominalizat la Studentul Român Erasmus al Anului 2015
Toţi cei trei studenţi Iris Robotics au participat la numeroase concursuri de profil. Cea mai recentă participare a tânărului Andrei-Iulian Marin este la faza finală a olimpiadei internaţionale de robotică World Robot Olympiad 2015, desfăşurată la Doha, Qatar, în luna noiembrie. Sannan Farooq beneficiază de o bursă de studiu pe durata unui an la Facultatea de Automatică şi Calculatoare Iaşi, venind de la „Mohammad Ali Jinnah University”, din Pakistan.
Alexandru Cohal este cunoscut deja ieşenilor de aproximativ un an, fiind unul dintre tinerii finalişti nominalizaţi la categoria Studentul Român Erasmus al Anului, premii oferite de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) pentru Excelenţă Academică în Străinătate. Nominalizarea a venit în baza activităţilor desfăşurate în timpul celui de-al doilea semestru din anul academic 2013-2014, desfăşurat cu bursă Erasmus la Universitatea din Sheffield (Anglia). „Sistemul de învăţământ este diferit. În Anglia sunt mult mai puţine ore, bazându-se pe studiul individual. Dar, veneau în ajutorul nostru bibliotecile, care erau fabuloase. Este foarte important pentru mine că voi fi prezent la Gala LSRS, alături de alţi studenţi cu rezultate spectaculoase, dar şi de oameni de cultură. Mi-a plăcut dintotdeauna să particip la concursuri, indiferent de tipul acestora”, povestea la momentul respectiv Alexandru Cohal, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”. Alături de el, au fost nominalizate, la diverse categorii, alte cinci studente din Iaşi - Alexandra Nedelcoff-Ghiranlieff, Antonela Vieriu, Cristina Bleorţu, Andreea Leonte şi Alecsandra Raluca Drăgoi. Andreea IGNEA
Citește și Lista ruşinii: Primari pentru care educaţia copiilor nu contează
57
Acesta este numărul de echipe înscrise în concursul a cărui probă finală va avea loc la Iaşi în perioada 13 - 14 mai 2016; fiecare dintre acestea este formată din trei sau patru studenţi, coordonaţi de un cadru didactic universitar, de la universităţile cu profil tehnic din Iaşi, Suceava, Galaţi, dar şi Republica Moldova.
* * *
„Acest concurs le oferă studenţilor posibilitatea de a pune în practică tot ceea ce au studiat, testându-şi în acelaşi timp cunoştinţele. De asemenea, participarea le oferă oportunitatea de a transforma un proiect într-un produs, de a nu mai fi doar pe hârtie” - conf. dr. ing. Adrian Burlacu, coordonatorul echipei Iris Robotics, dar şi a echipei câştigătoare a ediţiei anterioare - Racing Innovation (formată din studenţii Rareş Victor Antalut, Andrei Răzvan Onişoru, Iulian Păduraru, Iulian Savastre, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul TUIASI)
Sursă foto: IRIS Robotics
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau