Suplinitori mai bine pregătiţi
Dimensiune font:
Peste jumătate dintre cadrele didactice au obţinut o notă care le-ar fi putut asigura un post titularizabil în învăţământul preuniversitar. Majoritatea vor trece şi anul viitor prin stresul examenului, fiind numai 177 de posturi sau catedre pentru angajare pe perioadă nedeterminată.
55,87% dintre cei 1.181 dascălii care au susţinut luni, 21 iulie, examenul de Titularizare au obţinut note peste 7. Teoretic, aceştia ar trebui să semneze contractul de muncă pe perioadă nedeterminată, dar cei mai mulţi dintre ei vor fi în continuare suplinitori, cu speranţa că anul viitor vor avea mai mult noroc. În plus, au fost 13 cadre didactice de 10 - 3 la arte vizuale, 3 la educatori şi câte unul la matematică, biologie, geografie, istorie, la psihopedagogie specială, religie ortodoxă şi catolică. Cu toţii vor intra în competiţia pentru cele 177 de posturi titularizabile în învăţământul preuniversitar, dintre care 91 sunt în mediul urban şi 86 în cel rural. „Se observă un număr semnificativ de candidaţi cu note de promovare, în condiţiile unui examen dificil, complex, care evaluează cunoştinţele de specialitate şi competenţele metodice. Pe de altă parte, atât timp cât mai mult de jumătate au depăşit pragul notei 7, putem vorbi de o calitate a pregătirii acestora, de o tendinţă spre studiu temeinic şi implicare în examen, care sugerează opţiunea pentru un traseu profesional în zona didactică”, a punctat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
Mai multe posturi decât candidaţi
De asemenea, 26,62% dintre candidaţi au obţinut note peste 5, asigurându-şi un loc în competiţia pentru postul de suplinitor. Cele 1.251 de posturi sau catedre vacante par a fi mai mult decât suficiente în multe cazuri. Sunt însă şi discipline pentru care numărul de candidaţi depăşeşte locurile disponibile. Un exemplu este biologia, pentru care peste 30 de suplinitori au obţinut note de trecere, însă doar doi vor putea profesa în continuare pe perioadă determinată. Totuşi, la polul opus sunt 17,52% care au avut mai puţin de 5, neavând dreptul de a se prezenta anul acesta la catedră, în faţa elevilor. Cei nemulţumiţi de note mai au timp să depună contestaţie până astăzi, 26 iulie, ora 15.00. Aceştia îşi vor afla noile rezultate pe 30 iulie.
Următoarea etapă constă în repartizarea candidaţilor, în şedinţe publice, pe baza notelor obţinute la examen. Astfel, pe 1 august vor lua parte la repartizare cadrele didactice care au trecut pragul mediei pentru un loc titularizabil. Următorii vor fi candidaţii pentru un post de suplinitor, şedinţă programată în perioada 4-5 august. Andreea IGNEA
***
82,49% din 1.181 de cadre didactice au luat note peste 5, câştigând o şansă în concursul de ocupare a celor 1.428 de posturi vacante
***
1.251
Acesta este numărul de posturi pentru suplinitori – 524 în mediul urban şi 727 în rural
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau