Tablete în şcoli fără apă curentă
Dimensiune font:
Conform noilor promisiuni ale ministrului Educaţiei, elevii claselor I şi a II-a ar trebui să primească tablete pentru a putea folosi ediţiile digitale ale manualelor. Ne noile gadget-uri ar urma să beneficieze inclusiv elevii din mediul rural, în ciuda faptului că probleme elementare precum lipsa apei curente, toaleta în curtea şcolii sau clasele simultane încă nu şi-au găsit rezolvarea.
Orice şcoală din ţară ar urma să primească tablete pentru a putea fi folosite manualele digitale, care se doresc a fi o completare a celor în format clasic. Între timp, aproape 40.000 de manuale au fost comandate de învăţătorii din judeţul Iaşi pentru elevii claselor I şi a II-a, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Dacă pentru majoritatea unităţilor de învăţământ preuniversitar revoluţia digitală nu prezintă probleme, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele din mediul rural. În timp ce unele clase de la oraş au videoproiectoare cumpărate de părinţi - cum este cazul Şcolii „G. Călinescu” Iaşi - multe dintre unităţile de la sate sunt departe de astfel de investiţii. „Se mai întâmplă în ţara asta să se pună carul înaintea boilor. Probabil că vor constata asta pe parcurs, prin Inspectoratele Şcolare şi prin controalele pe care le vor face. Nu peste tot se poate lucra pe manuale digitale! Sunt şcoli unde nu se poate aplica acest lucru... ”, este de părere Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământul „S. Haret” Iaşi.
Şcolile din Homiţa (comuna Cristeşti), Bereslogi şi Humosu (comuna Sireţel), Coasta Măgurii (comuna Balş) sau Bahlui (comuna Cotnari) sunt doar câteva exemple de unităţi de învăţământ în care elevii nu se pot bucura de egalitatea de şanse. „De exemplu, mă gândesc acum şi la satele din zona Mironeasa, unde clasele sunt vai de mama lor. Au curent electric, dar lipseşte conexiunea la internet. Sunt situaţii foarte diferite în judeţ şi, categoric, programul nu se poate aplica 100%”, a conchis sindicalistul păşcănean.
Şefii educaţiei sunt optimişti
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi este conştient de problemele cu care se confruntă sistemul şi de paradoxul existenţei tabletelor pe băncile elevilor din şcoli lipsite de condiţiile minime de confort. „Şcolile din mediul rural sunt toate conectate la internet, dar avem nevoie să fie în fiecare sală de clasă, pentru a putea fi folosit acest tip de manuale. În virtutea principiului, mult clamat, al egalităţii de şanse, este de dorit ca peste tot să existe posibilitatea ca măcar la clasă să fie folosite, prin intermediul ecranului şi al videoproiectorului”, a declarat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.
De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei sunt de părere că România ocupă un loc fruntaş în Uniunea Europeană din punctul de vedere al „promovării inovării în sălile de clasă”, acţiune subliniată în cadrul noului Raport „Horizon” al Comisiei Europene. „România se află înaintea multor state din Uniunea Europeană, fiind conectată la noile tendinţe mondiale de creştere a calităţii procesului educaţional şi a adaptării la realităţile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de şcoală. Facem acest lucru nu doar prin introducerea manualelor digitale, dar şi prin derularea unor proiecte precum Internet în şcoala ta, care presupune conectarea a 2.446 de şcoli din mediul rural şi mic urban la Internet sau prin dotarea unor clase cu produse IT de ultimă generaţie, în urma parteneriatului dintre minister şi un mare producător în domeniu”, comunică Biroul de Presă din cadrul MEN, unul dintre obiectivele prezentate în continuare fiind şi „identificarea resurselor în vederea dotării tuturor şcolilor, inclusiv cele din mediul rural, cu tablete”. Pe de altă parte, nu pot fi uitate nici situaţiile în care copiii din ciclul primar învaţă simultan. În acest caz, doar cei din primele două clase ar avea tablete, iar ceilalţi ar studia de pe aceleaşi manuale învechite şi, în unele cazuri, deteriorate de trecerea timpului.
Andreea IGNEA
***
„Mă gândesc acum şi la satele din zona Mironeasa, unde clasele sunt vai de mama lor. Au curent electric, dar lipseşte conexiunea la internet” - Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământul „S. Haret” Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau