Topul judeţelor din Moldova la Evaluarea Naţională GRAFIC
Dimensiune font:
Zeci de mii de elevi din Regiunea de Nord-Est, care au absolvit ciclul gimnazial, au scăpat de emoţii, după ce ieri au fost afişate notele. Înainte de analiza contestaţiilor, la nivelul regiunii, Iaşul conduce detaşat în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate. Practic, 85% dintre candidaţi au reuşit să obţină calificative de trecere. În ceea ce priveşte punctajele maxime, Suceava este în top cu 25 de medii de 10 curat
Emoţiile primului examen important din viaţa de elev au trecut ieri, 26 iunie, după afişarea rezultatelor de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Potrivit acestora, 85,06% dintre cei 6.540 de candidaţi prezenţi au promovat Evaluarea Naţională. Procentul elevilor care au media peste 5,00 a crescut cu aproape 13% comparativ cu anul 2014, când rata de promovare a examenului, înainte de contestaţii, a fost de 72,92%, iar după rezolvarea acestora de 73,29%.
„Rezultatele sunt previzibile, ţinând cont de nivelul subiectelor şi de accesibilitatea acestora. Se poate vorbi, desigur, de seriozitatea elevilor, de aplecarea cu mai multă atenţie asupra subiectelor şi pregătirii, de simulările, alături de subiectele care, şi la limba română şi la matematică, au fost suficient de accesibile, formulate clar, fără echivoc”, a explicat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.
Citeşte şi Tabel nominal cu rezultatele Evaluării Naţionale
Astfel, proba la limba şi literatura română a fost promovată de 92,18% dintre candidaţi, în timp ce în anul 2014 procentul a fost de 78%. De asemenea, 79,83% dintre elevii participanţi au obţinut note peste 5 la matematică, faţă de 74,92% anul precedent. Şi numărul lucrărilor realizate perfect a crescut, la limba română fiind 52 (faţă de 41 în 2014), la matematică 333 (faţă de 253 în anul 2014), iar mediile de zece sunt cu două mai multe decât la Evaluarea Naţională din 2014, ajungând la 20. Procentul, totuşi, ar putea creşte, având în vedere că în cursul după-amiezii de ieri, când elevii nemulţumiţi de modul de notare au putut depune contestaţii, care vor fi rezolvate în perioada 27-29 iunie. Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale vor fi afişate pe 30 iunie.
Citeşte şi „Psihoza furtului” bântuie examenul de maturitate
Pe de altă parte, este aşteptată o creştere a mediilor minime de admitere la liceele de elită, 75% din acestea reprezentând media la Evaluarea Naţională, iar 25% media anilor de gimnaziu. „Ţinând cont de cum arată rezultatele, putem face o prognoză, aceea că la liceele bune şi foarte bune se va intra cu medii foarte mari. Astfel, media ultimă de intrare creşte, comparativ cu anul anterior, atât în grupajul licee-colegii, cât şi în cel al liceelor teoretice sau economice, care, de obicei, ocupă primele poziţii în opţiunile elevilor”, apreciază Camelia Gavrilă. Andreea IGNEA
Vezi şi Promoţia de aur a Iaşului GALERIE FOTO (EXCLUSIV)
* * *
Potrivit datelor publicate, diferenţa faţă de media naţională de promovare a examenului de final de clasa a VIII-a este de 5,76%, în favoarea Iaşului, judeţ surclasat în topul naţional de Cluj (91,50% promovabilitate) şi de Brăila (92,4%).
Citeşte şi Adjuncţii Cameliei Gavrilă, stăpâni peste 18 proprietăţi!
Promovabilitatea la Evaluarea Naţională în judeţele Moldovei:
Iaşi – 85,05% (20 medii de zece)
Suceava – 79,90% (25 medii de zece)
Bacău – 79,50% (17 medii de zece)
Botoşani – 78,10% (3 medii de zece)
Neamţ – 74,69% (13 medii de zece)
Vaslui – 72,70% (6 medii de zece)
Citeşte şi Ce ascunde rectorul de la Universitatea „Cuza”? (EXCLUSIV)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau