Totul despre admiterea la liceu şi şcoala profesională
Dimensiune font:
După aflarea rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională, absolvenţii claselor a VIII-a urmează să se înscrie pentru următoarea etapă în pregătirea carierei pe care şi-o doresc. Peste 8.500 de locuri sunt disponibile la nivelul judeţului Iaşi, repartizate pentru învăţământul de zi liceal sau profesional.
Absolvenţii ciclului gimnazial mai au încă o etapă de urmat până a se bucura cu adevărat de vacanţă – înscrierea şi repartizarea într-o clasă de liceu sau profesională, fiind disponibil un total de 8.540 de locuri. Elevii pot opta să-şi continue studiile într-una dintre cele 63 de unităţi de învăţământ liceal, care oferă 6.468 locuri în clasa a IX-a. În funcţie de cariera pe care şi-o doresc, aceştia au posibilitatea de a alege cursurile uneia dintre cele trei filiere – teoretică, tehnologică sau vocaţională. Astfel, pentru filiera teoretică, la cele două profiluri – uman sau teoretic, sunt repartizate 2.744 locuri , iar admiterea presupune specializările filologie şi ştiinţe sociale, respectiv matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii. Pe de altă parte, filiera cu cele mai multe locuri este cea tehnologică (peste 3.100) putându-se opta pentru profilurile servicii, resurse umane şi protecţia mediului sau tehnic. După finalizarea studiilor, tinerii vor fi tehnicieni în activităţi economice, administraţie, turism, analize produse alimentare, ecolog şi protecţia calităţii mediului, designer mobilă şi amenajări interioare, veterinar pentru animale de companie, mecatronist, operator tehnici de calcul, proiectant CAD, designer vestimentar sau tehnician în instalaţii electrice. Absolvenţii de gimnazială care îşi vor continua formarea în filiera vocaţională au disponibile doar 616 locuri, repartizate pentru profilurile arte vizuale şi plastice, muzică, arta actorului şi coregrafie, pedagogic, sportiv sau militar.
Încă o săptămână până la înscrierea la liceu
Prima etapă de admitere în învăţământul liceal va debuta cu completarea fişelor de înscriere, programată în perioada 4-8 iulie. „Se recomandă completarea unui număr suficient de opţiuni în fişa de înscriere, pentru a se asigura repartizarea, ţinând seama de media proprie de admitere şi de media ultimului admis la liceele respective în anul precedent. Necompletarea unui număr suficient de opţiuni poate duce la nerepartizarea elevului sau la nerepartizarea acestuia corespunzător mediei sale”, este specificat în broşura de admitere în învăţământul liceal de stat şi cel profesional, elaborată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, sub coordonarea Cameliei Gavrilă, inspector şcolar general.
Conform planificării stabilite de comisia din şcoală, elevii şi părinţii vor verifica, alături de profesorul diriginte, corectitudinea datelor din fişă. Repartizarea computerizată a absolvenţilor claselor a VIII-a se realizează până pe 15 iulie, urmând ca pe 16 iulie fiecare instituţie de învăţământ gimnazial să afişeze listele cu elevii repartizaţi din şcolile respective şi cea cu locurile neocupate din judeţ. De asemenea, tinerii vor putea consulta listele şi la unităţile de învăţământ liceal la care s-au înscris. Ultima etapă a admiterii constă în depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi, programată în perioada 17-25 iulie. Candidaţii care nu au fost reuşit să ocupe un loc la liceu sau la profesională, pot încerca din nou în doua etapă de admitere, care va avea loc în perioada 16-31 iulie, sau în a treia – 1 august-5 septembrie.
Calificare profesională după trei ani de studiu
Tinerii care-şi doresc să înveţe o meserie au la dispoziţie 74 clase în învăţământul profesional, cu 2.072 locuri, accentul fiind pus pe exersarea practică a noţiunilor teoretice. În acest caz, pot alege una dintre cele 21 de calificări profesionale, structurate în 12 domenii în oferta educaţională: mecanică, electric, electronică-automatizări, comerţ, electromecanică, agricultură, turism şi alimentaţie, industrie alimentară, construcţii, estetică, fabricarea produselor din lemn, chimie industrială. O primă etapă de înscriere a avut loc în perioada 26-27 mai, când 2.018 tineri şi-au depus deja candidatura, specializările cele mai căutate fiind de mecanic auto, frizer, manichiurist sau bucătar. „Procentul este, cu siguranţă, încurajator, dar vorbim de un reper al momentului, deoarece elevii îşi pot retrage fişa de înscriere şi să opteze pentru mediul liceal, dacă obţin un rezultat bun la Evaluarea Naţională”, preciza recent Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi. Următoarele etape de admitere sunt programate în perioadele 25 iulie - 12 august şi 25 august – 9 septembrie. În plus, pe durata studiilor, elevii vor beneficia de o bursă profesionala în cuantum de 200 lei, indiferent de venitul familiei.
Evaluarea Naţională, decisivă pentru admitere
Nota de admitere va fi calculată ca media ponderală, 75% din aceasta fiind rezultatul obţinut la Evaluarea Naţională, iar 25% mediile din clasele V-VIII. „Anul acesta, pentru calculul mediei de admitere nu se mai acordă aceeaşi pondere, accentul punându-se pe rezultatele la Evaluarea Naţională. Teoretic media de admitere la Colegiul Naţional ar trebui să scadă, având în vedere că, de cele mai multe ori, media anilor V-VIII este mult mai ridicată decât cea la evaluare”, a punctat Cristina Vâlcu, directorul Colegiului Naţional, instituţia la care a fost înregistrată cea mai mare medie de admitere, ultima fiind 9,65.
Pe de altă parte, pentru admiterea la liceele vocaţionale, specializarea filologie de la Liceul Wardorf, au susţinut o probă de admitere, a cărei notă va fi importantă în procesul de ocupare a locului la un astfel de profil. Aceeaşi situaţie se regăseşte la clasele de învăţământ profesional cu durată de 3 ani, pentru care a fost organizată o probă de admitere suplimentară. De asemenea, şi elevii, care vor să urmeze cursurile unei clase bilingve, au susţinut o probă de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă – engleză, franceză, germană sau spaniolă. Chiar dacă susţinerea evaluării a fost obligatorie, în acest caz, nota obţinută, care trebuie să fie peste şase, nu este inclusă în calculul mediei de admitere. Andreea IGNEA
***
Ce conţine dosarul de admitere
a) cererea de înscriere;
b) cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;
c) adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
d) foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);
e) fişa medicală.
***
Calendarul primei etape de admitere la liceu
4-8 iulie – completarea opţiunilor în fişele de înscriere
5-9 iulie – verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator şi corectarea greşelilor
12 - 13 iulie - verificarea şi corectarea bazelor de date de către Comisia Naţională de Admitere şi comisiile de admitere judeţene, transmiterea modificărilor la comisia naţională
14 iulie - corectarea erorilor şi confirmarea încheierii modificărilor
15 iulie – repartizarea computerizată
16 iulie - afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ
16 iulie - Afişarea de către fiecare unitate de învăţământul liceal a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate
17 iulie -25 iulie - Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi
***
Calendarul primei etape de admitere în învăţământul profesional
4 iulie - afişarea, în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, a listei candidaţilor declaraţi admişi şi a celor respinşi
5 - 6 iulie - depunerea dosarelor de înscriere. Ridicarea fişelor de înscriere la învăţământul profesional cu durata de 3 ani de către candidaţii declaraţi respinşi, precum şi de către cei declaraţi admişi care renunţă la locul ocupat în învăţământul profesional.
6 iulie - afişarea listei candidaţilor înmatriculaţi în învăţământul profesional cu durata de 3 ani după retragerea celor care optează pentru participarea la admiterea în liceu.
7 iulie - afişarea la sediul unităţilor de învăţământ care organizează învăţământ profesional a locurilor rămase libere după etapa I
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau