Un elev ieşean a dus România în topul primelor cinci ţări din lume
Dimensiune font:
Delegaţia României de la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, formată din patru concurenţi, a obţinut tot atâtea medalii * elevul ieşean Tudor Pipirig, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, s-a întors acasă cu medalia de argint, având al doilea punctaj din Europa * la această competiţie, România s-a clasat în topul primelor două ţări din Europa şi în topul primelor cinci din lume
Noi medalii se adaugă la palmaresul României la competiţiile internaţionale. Este vorba despre trei medalii de argint şi o medalie de bronz câştigate de lotul olimpic al României, la cea de-a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad - IESO), desfăşurată în localitatea japoneză Mie, în perioada 20-27 august.
Printre cei trei elevi care au cucerit medaliile de argint se numără şi un elev ieşean, Tudor Pipirig, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Celelalte medalii de argint au fost obţinute de Alexandra Alexiu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti şi Hakan Calila, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, iar Diana-Gabriela Oprea, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, a fost medaliată cu bronz.
Olimpiada tratează 4 discipline: Geologie, Meteorologie. Hidrologie şi Astronomie, şi presupune o pregătire temeinică la toate cele 4 materii. România se află la a 8-a participare la această olimpiadă, aceasta aducând cu sine o performanţă uimitoare, ţara noastră clasându-se în topul primelor două ţări din Europa şi în topul primelor cinci ţări din lume.
Demn de remarcat este faptul că trei dintre unităţile de învăţământ din care provin laureaţii din acest an au avut premianţi şi la ultimele două ediţii: Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (2014 şi 2015), Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi (2015) şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti (2014).
În clasamentul general, format din 102 participanţi, elevul ieşean s-a clasat pe locul 14, fiind urmat de colegele sale pe locurile 19 (Alexandra Alexiu), 21 (Hakan Calila) şi 47 (Gabriela – Diana Oprea). De asemenea, Tudor Pipirig a avut al doilea punctaj din Europa.
O experienţă unică
Pe lângă competiţia propriu – zisă, Olimpiada a fost, pentru participanţi, un prilej de a cunoaşte istoria, tradiţia şi cultura ţării gazdă. De-a lungul celor 8 zile, elevii au vizitat temple şi case ninja, au asistat la momente artistice japoneze şi s-au delectat cu gastronomia japoneză, de care Tudor mărturiseşte că s-a îndrăgostit. „Experienţa a fost una unică. A fost una dintre cele mai frumoase săptămâni din viaţa mea, pentru că am întâlnit oameni extraordinari, am vizitat locuri pe care nu foarte multă lume ajunge să le vadă, am gustat din cultura şi din tradiţiile japoneze, unele dintre cele mai vechi şi dezvoltate ţări din lume. Pot spune şi că m-am îndrăgostit de mâncarea de acolo, în primul rând pentru că era foarte gustoasă, dar şi pentru că este unică şi total diferită de cea de la noi. Peştele şi fructele de mare sunt la ordinea zilei, iar preparatele sunt uşoare. De asemenea, olimpiada a avut şi un puternic caracter multicultural, noi, elevii, luând parte la o mulţime de sesiuni de lucru în echipă cu alte ţări”, a declarat olimpicul Tudor Pipirig pentru ziarul „Evenimentul regional al Moldovei”.
Pasiunea pentru chimie, curajul experimentelor şi al experienţelor noi i-au fost transmise de profesorul Petronela Ilaş, iar viziunea interdisciplinară a fost modelată de către profesorii Lorela Caradan (biologie), Mihaela Lesenciuc (geografie) şi Cristinel Miron (fizică).
„Tudor este un elev deosebit, dornic de cunoaştere, care a întâlnit profesori dedicaţi ce i-au fost alături, îndrumându-l cu competenţă, răbdare şi pasiune. Această întâlnire fericită a determinat frumoasa lui evoluţie şi obţinerea unor rezultate excepţionale. Sunt mândră de realizările lui Tudor și mă bucur că Iașul are elevi excepționali, capabili de astfel de performanțe și profesori dedicați care fac eforturi deosebite pentru a-i ghida”, a declarat prof. Paula Gavrilescu, directorul Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași.
„A fost una dintre cele mai frumoase săptămâni din viaţa mea” - Tudor Pipirig, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului din Japonia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau