Universităţile cer schimbări majore pentru învăţământul superior
Dimensiune font:
* Consorţiul Universitaria, organizat în perioada 8 – 10 iulie, a venit cu o serie de recomandări esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior românesc * la Consorţiu au participat 5 universităţi din România, printre care şi Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi
În perioada 8 – 10 iulie, la Sinaia, s-a desfăşurat Consorţiul Universitaria, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de funcţionare în beneficiul universităţilor partenere şi a învăţământului superior din România. În urma analizării situaţiei actuale a mediului academic românesc, consorţiul a emis o serie de recomandări menite să îmbunătăţească calitatea învăţământului superior. Prima recomandare este legată de lărgirea autonomiei, care este considerată imperios necesară sub toate aspectele concludente: financiar, administrativ, în activitatea didactică şi de cercetare. De asemenea, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea dezechilibrelor financiare cu care se confruntă universităţile româneşti, Consorţiul Universitaria solicitând factorilor de decizie adoptarea unor măsuri urgente (rectificare bugetară, prorogarea termenelor de aplicare a legislaţiei) spre a evita o criză financiară.
Finanţare diferenţiată de performanţă
Universităţile prezente şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de consultare a universităţilor cu privire la posibilitatea recunoaşterii Cadrului European al Calificărilor (EQF – European Qualification Framework) de nivel 6 şi 7, acordate de către instituţii din afara celor de învăţământ superior. De asemenea, Consorţiul pledează pentru definitivarea unui cadru de referinţă pentru formarea profesorilor axat pe masterul didactic pentru formarea iniţială a acestora în concordanţă cu Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi a strategiilor europene şi susţine aplicarea dublei specializări printr-o metodologie specifică, având în vedere necesităţile de formare iniţială a cadrelor didactice din învăţământul rural.
Se mai recomandă flexibilizarea cadrului juridic care reglementează politicile de personal ale universităţilor, în sensul de a diferenţia procesele de recrutare a cadrelor didactice universitare de cele de promovare în carieră, dar şi necesitatea consolidării autonomiei universităţilor în procesul de recrutare şi înmatriculare a studenţilor internaţionali. Una dintre cele mai importante măsuri vizează modalitatea de finanţare. Conform acesteia, Consorţiul susţine diferenţierea universităţilor pe baza unui exerciţiu de clasificare şi ierarhizare fundamentat pe o metodologie care să aibă ca reper prezenţa în evaluările internaţionale şi finanţarea diferenţiată a instituţiilor de învăţământ în raport cu nivelul de performanţă al acestora. Universităţile din Consorţiu susţin întărirea eticii academice în procesul didactic şi în cercetare şi, totodată, consideră că se impune o restructurare a mecanismelor decizionale în interiorul Consiliului Naţional al Rectorilor, în baza normelor cantitative şi calitative de reprezentare a universităţilor. Participanţii la dezbatere solicită şi linii de finanţare bugetară directă a cercetării ştiinţifice universitare.
Ce vor studenţii?
Consorţiul Universitaria a apreciat în egală măsură intervenţia studenţilor pe următoarele aspecte: crearea unei baze de date comune la nivelul Consorţiului, în care să fie introduce toate lucrările ştiinţifice, pentru o mai bună verificare a respectării standardelor de etică academică, realizarea unui ghid pentru redactarea acestor lucrări ştiinţifice la nivelul fiecărei universităţi, asigurarea unui număr nelimitat de călătorii cu trenul subvenţionate în proporţie de 50%, diferenţierea subvenţiei pe cazare, îmbunătăţirea managementului departamentului pentru pregătirea personalului didactic din cadrul fiecărei universităţi, în vederea formării unor cadre didactice cu o pregătire centrată pe nevoile elevilor şi ale studenţilor şi premierea performanţelor academice ale studenţilor prin sporirea numărului de burse şi alte forme de recompensă.
La Consorţiul Universitaria au participat reprezentanţi ai Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca şi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti
VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE TERENURI
VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE ÎNCHIRIERI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau