Viitorul învățământului ieșean este asigurat de elevii de zece FOTO
Dimensiune font:
26 de tineri din județul Iași au obținut medii maxime la Evaluarea Națională * printre preferințele elevilor se numără specializarea matematică-informatică, dar și medicina, ca studii post liceale * absolvenții Colegiului Național deciși să mai stea încă patru ani în băncile instituției de învățământ
Evaluarea Națională, desfășurată în perioada 27 – 29 iunie, s-a dovedit a fi un real succes pentru învățământul ieșean, bilanțul rezultatelor situând județul pe locurile fruntașe. La acest succes au contribuit 26 de tineri conștiincioși și încrezători, deopotrivă , aceștia reușind să ocupe vârful clasamentului județean prin mediile de 10 obținute.
Realitatea dominată de viteză și tehnologii din ce în ce mai avansate, ne-a făcut să ne întrebăm cum au reușit acești elevi să exceleze, cum se împart aceștia între învățat și timp liber și mai ales cursurile cărei instituții de învățământ liceal vor să le urmeze.
Specializarea Mate – info, favorita elevilor
Matei Negrușer, absolvent al Colegiului Național Iași, nu se deosebește de adolescenții de vârsta lui la capitolul timp liber, susținând că drumul până la nota maximă este presărat cu emoții, oboseală, dar și cu bună dispoziție. „Pentru mine, obținerea acestui rezultat reprezintă o bucurie imensă și o dovadă vie a faptului că multă muncă, împreună cu voință și încredere în propria persoană pot aduce nota maximă. Deși calea până la această realizare a fost presărată cu oboseală, emoții și de ce nu puțină distracție. În cazul meu au fost momente în care distracția și relaxarea s-au petrecut în sala de antrenamente. În legătură cu Facebook-ul, pot spune că nu mă deosebesc de oricare adolescent de vârsta mea” a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei, Matei Negrușer. Pentru Matei, alegerea liceului este cât se poate de simplă, Colegiul Național, specializarea Matematică – informatică. „În privința liceului, decizia este simplă: Colegiul Național Iași, secțiunea Matematică – informatică, întrucât aici consider eu că pot beneficia de o educație de cea mai mare calitate, datorită profesorilor”, a completat Matei Negrușer.
Ana – Maria Catană consideră că nota maximă obținută la Evaluarea Națională nu o face mai specială și nici mai diferită. „Sincer, nu e mare lucru să iei nota 10 la Evaluarea Națională. Nu te face mai special sau diferit. E doar despre inspirația de moment, concentrare și muncă. Când am luat nota maximă am fost în stare de șoc, în sensul în care nu realizam bine ce se întâmplă. Abia după ce am văzut și notele colegilor mei mi-am dat seama că ar trebui să fiu extrem de mândră, fericită și, în același timp, să mă gândesc cât noroc am avut să am doi corectori care să-mi ofere nota maximă la fiecare dintre teze”, a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei, Ana – Maria Catană. Elev conștiincios, Ana – Maria s-a pregătit pentru examenele finale, însă nu a neglijat nici socializarea cu prietenii și colegii. „Pot spune că am muncit suficient de mult anul acesta, dar nu am fost distrusă de cantitatea de exerciții, mai mult obosită de aceleași subiecte, aceleași demonstrații plictisitoare. Pe facebook am stat destul de mult, în special socializând cu prietenii și colegii mei. La un moment dat, mama era destul de îngrijorată că nu mă pregătesc suficient și stau mult pe telefon. Aveam un mod de a lucra ceva mai diferit”, a completat eleva. Pasionată de disciplina Matematică, dar și de Chimie și Fizică, deopotrivă, Ana – Maria vrea să continue cursurile liceale la Colegiul Național Iași, la specializarea Matematică – informatică. „Acum vreau să îmi continui studiile la Colegiul Național, deoarece m-am simțit foarte bine învățând aici până acum și cred că profesorii sunt într-adevăr dedicați, de aceea am și înțeles mereu tot ce mi s-a predat. Mă văd la una din clasele de Matematică – informatică, fiind că am descoperit o deosebită plăcere față de orele de Matematică, Chimie și Fizică, și asta tot datorită profesorilor mei minunați. Pe lângă acestea, m-am format ca persoană, educația mea s-a dezvoltat mult în acest liceu și cred că se va dezvolta în continuare, încurajată de ceea ce se învață la Național. Cum spunea Anatole France: Educația nu e cât de mult ai memorat sau cât de mult știi..E capacitatea de a face diferența între ce știi și ce nu știi..”, a concluzionat Ana – Maria Catană.
Pe Andrei Eugen Lăpușneanu (foto stânga) îl caracterizează încrederea, dar și conștiinciozitatea, pregătindu-se intens pentru Evaluarea Națională. „Pregătirea pentru examen a fost una intensă, având alături niște profesori excepționali de la o scoală de prestigiu care și-a arătat valoarea de-a lungul timpului prin elevii săi și prin rezultatele obținute de aceștia. Mă așteptam să obțin note cât mai mari, deoarece subiectele mi s-au părut la un nivel mediu de dificultate și știam că nu am greșit nimic nici la matematica, nici la Limba română”, a declarat pentru Evenimentul regional al Moldovei Andrei Eugen Lăpușneanu. Înmânat de dorința de a deveni pilot de avion, dar și de a păstra tradiția familiei, Andrei dorește să urmeze specializarea Matematică – informatică la Colegiul Național Iași. „Pot spune că am fost motivat de o dorința puternică de a rămâne la acest liceu la care au învățat și părintii mei, alături de profesorii deosebiți și unde sper să păstram o parte cat mai mare din colectivul clasei. Doresc sa urmez în continuare profilul Matematică-informatică de la Colegiul Național, deoarece consider că îmi oferă un viitor strălucit și îmi croiește un drum spre meseria la care visez, anume cea de pilot de avion. Aș vrea să le mulțumesc părinților și profesorilor mei care m-au susținut și m-au ajutat să obțin această notă deosebită, rezultatul a patru ani de muncă intensă la Colegiul Național”, a concluzionat elevul.
Medicina, preferată de elevii de zece
Teodora Buleu a fost surprinsă de rezultatul obținut la Evaluarea Națională, deși a încercat mereu să facă tot ce-i stă în putință să nu se dezamăgească pe sine. „Să obțin aceste note la examenul de capacitate a fost ca un fel de provocare pentru mine, întrucât mereu am încercat să fiu cât mai bună și să nu mă dezamăgesc pe mine însămi. Nu m-am așteptat niciodată la rezultate maxime; a fost un lucru neașteptat, dar care totodată m-a bucurat nespus. Această reușită presupune mult studiu de-a lungul celor 4 ani, și nu numai, dar, în cazul meu, nu a fost unul intens; nu am exagerat niciodată cu învățatul, fiind încrezătoare în cunoștințele mele”, a declarat pentru Ziarul Evenimentul Regional al Moldovei, Teodora Buleu. Elevași-a stabilit, încă de pe acum, parcursul educațional și profesional, dorindu-și să urmeze cursurile Colegiului Național „Emil Racoviță”, pentru ca ulterior să poată ajunge medic pediatru. „În ceea ce privește liceul pe care vreau să îl urmez, aș dori să merg la Colegiul Național Emil Racoviță, pe profilul științe ale naturii, cu scopul de a face medicina și a deveni medic pediatru”, a concluzionat Teodora.
Anastasia Oana Cărăușu și-a sacrificat cu plăcere timpul liber pentru a ajunge la performanța de a obține note maxime la Evaluarea Națională. „Evaluarea Naționala mi s-a părut a fi un examen relativ ușor datorită pregătirii bune atât cognitive, cât și psihologice. În primul rând, aș vrea să mulțumesc profesorilor și părinților care m-au ajutat enorm. Rezultatele la evaluare sunt bazate pe lucrul intens în timpul celor patru ani de gimnaziu. Într-adevăr, pentru a obține un rezultat bun am mai sacrificat din timpul liber, însa nu pot spune că nu am făcut-o cu placere”, a declarat pentru Evenimentul regional al Moldovei Anastasia Oana Cărăușu. Legată sufletește de colectivul clasei, dar și ambiționată de competiția oferită de aceștia, eleva dorește să-și petreacă cei patru ani de liceu în colectivul Colegiului Național. „Cu siguranța alegerea mea va fi să învăț tot la Colegiul Național, întrucât îmi conferă educația necesara dezvoltării mele, atât pe plan profesional, dar și ca om. În plus, competiția este un factor important, colegii mei fiind resorturi de autodepășire pentru mine. În plus nu aș putea să mă despart de colectivul acestei școli deoarece am legat multe prietenii. Sper ca în viitor să devin medic chirurg”, a concluzionat eleva.
Patricia Maria Perdun consideră că ingredientele cheie care duc la obținerea rezultatului maxim sunt seriozitatea și perseverența. „Pentru a obține un rezultat satisfăcător mie la Evaluarea Națională (EN), am dat dovada de seriozitate, perseverență, am lucrat foarte mult și am renunțat la multe planuri pe care mi le propusesem, chiar la concursuri la care doream sa particip. De asemenea, profesorii îndrumători, Dorina Apetrei ai Popa Gabriel, m-au ajutat foarte mult, învățându-mă tot ce era necesar pentru obținerea notei maxime la EN și devenind un suport moral atât pentru mine, cât și pentru colegii mei. Fiind destul de organizată, am reușit să mă ocup atât de viața personală, cât ți de pregătirea pentru examen și materiile la care aveam de învățat, astfel încât nu am pierdut foarte mult timp pe rețelele de socializare”, a declarat pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei Patricia. Deși este la o vârstă fragedă, Patricia știe exact pașii care vrea să-i urmeze în evoluția sa educațională și profesională: profilul mate – info la Colegiul Național, urmat de Facultatea de Medicină. „Aș vrea sa studiez în continuare la Colegiul Național Iași, căci la acest liceu am întâlnit profesori deosebiți, am întâlnit persoane speciale și cred că învățând aici îmi voi crea un viitor strălucit. Voi opta pentru profilul de matematica-informatica, deși as vrea sa îmi creez o cariera în științe biomedicale”, a completat eleva.
O dată Colegiul Național, mereu Colegiul Național
Andrada Oana Strugaru, compară efortul depus pentru obținerea mediei maxime cu o piramidă la a cărei bază se află aspirația și dorința de cunoaștere și în vârful căreia tronează satisfacția succesului. „Eu consider că a lua nota maximă este o realizare care se clădește în timp. Aș asemăna-o cu o piramidă, deoarece aceasta se reliefează ideea de bază care conduce la un vârf clar stabilit, poate chiar ideea de progres, de ascensiune. Aș plasa la această bază aspirația, întrunind dorința de cunoaștere și satisfacția clipei în care un anumit efort depus, mai semnificativ sau mai mic, este răsplătit. Pornind de la aceasta, cred că perseverența și determinarea sunt cea mai sigură cale către vârf. Nu pot spun e despre clasa a VIII-a că m-a făcut să întâmpin prea multe dificultăți, tocmai pentru că mi-am construit acest drum constant și, contrar așteptărilor, pot spune că am avut suficient timp liber, poate chiar mai mult decât în ceilalți ani”, a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei, Strugaru Oana Andrada. Andrada consideră că una din căile pentru succes este efortul constant și susținut în primii trei ai de gimnaziu, urmând ca ultimul an să fie un an al detaliilor și al recapitulărilor. „Raportându-mă la acest examen pe care l-am susținut (Evaluarea Națională – n.r) , eu cred că pregătirea pentru acesta se desfășoară în primii trei ani de gimnaziu, clasa a VIII-a fiind un an al detaliilor, în care are loc procesul de finisare, de șlefuire”, a completat Andrada. Ca și pentru colegii ei, decizia Andradei privind înscrierea la liceu este clară și simplă: Colegiul Național Iași. „Având în vedere că am urmat cursurile Colegiului Național până acum, voi opta în continuare pentru acesta deoarece, pe lângă faptul că mă simt atașată deja de tot ceea ce reprezintă această școală, Colegiul Național este locul în care am descoperit performanța. Și mai mult decât atât, am descoperit o instituție care încurajează, susține, construiește și menține performanța, arătându-mi că dăruirea elevilor poate fi materializată aici în orice domeniu, de la fizică până la Limba română și latină, materii la care am avut ocazia să participa la etapele naționale ale unor concursuri și olimpiade”, a concluzionat Strugaru Oana Andrada.
Sabina Cojocaru a îmbinat procesul de învățare cu distracția, dar mai ales a îndepărtat stresul și emoțiile cu cel mai eficient pansament posibil: colegii de clasă. „Pot spune că am muncit mult pentru aceste note și ne ajutăm reciproc când aveam ocazia. De asemenea, știam să ne și distrăm și să glumim, fapt ce ne-a împiedicat să simțim stresul sau emoțiile examenului când eram împreuna. Subiectele, atât la Limba română, cât și la matematica, mi s-au părut de nivel mediu de dificultate, iar pregătirea și sfaturile oferite mi-au adus siguranță și încredere, astfel știam exact ce aveam de făcut în acele 2 ore”, a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei Sabina Cojocaru. Pentru Sabina cei patru ani de gimnaziu au avut un singur scop final: o medie suficient de mare care să-i asigure încă patru ani pe băncile Colegiului Național. „Toată pregătirea din ultimii ani a avut, în mintea mea, un singur scop: în clasa a VIII-a să am oportunitatea de a mă bucura de încă 4 ani în Colegiul Național, școala mea de suflet. Sunt recunoscătoare profesorilor care m-au îndrumat de-a lungul timpului. Mereu am fost mandră că sunt în clasa a VIII-a F: în clasa noastră sunt 21 de elevi care au luat 10 la matematica, 10 care au luat 10 la Limba română și sunt 8 elevi care au obținut media din examene 10, fapt ce ma face să zâmbesc larg, din inima. Sunt convinsă că profilul pe care îl voi alege, matematică - informatică, îmi va organiza gândirea și îmi va oferi multe oportunități”, a completat Sabina.
Susținută de sora mai mare, care a obținut, la rândul ei, nota maximă la Examenul de Capacitate, Alexandra – Maria Lupu consideră că nu e nimic mai frumos decât să pătrunzi în lumea cunoașterii și să simți tainele succesului. “Nota 10 obținută la Evaluarea Națională a confirmat efortul și determinarea depuse în anii de gimnaziu, timp în care m-am dezvoltat continuu și am accentuat o puternică dorință de a simți bucuria succesului, de a pătrunde în tainele cunoașterii, dorință care a devenit realitate datorită timpului și muncii dedicate învățăturii. Am reușit această performanță datorită profesorilor și familiei, în special surorii mele, al cărei sprijin l-am avut în permanență, ea obținând, de asemenea, nota 10 la examenul de capacitate”, a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei, Alexandra - Maria Lupu. Mândră că a făcut parte din colectivul Colegiului Național pe perioada gimnaziului, Alexandra dorește să continue la aceiași instituție de învățământ. „Doresc să încep studiile liceale la Colegiul Național din Iași, la aceeași instituție unde am învățat pe perioada gimnaziului și unde am avut oportunitatea de a-mi dovedi abilitățile intelectuale care m-au ajutat să excelez în parcursul meu educațional”, a completat Alexandra.
***
Elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională:
-
Teodora Buleu
-
Anastasia Oana Cărăușu
-
Ana – Maria Catană
-
Andreea – Sabina Cojocaru
-
Alexandra Corduneanu
-
Elisabeta Dima
-
Corina Dimitriu
-
Maria Gheorghiță
-
Ioana Miruna Gorea
-
Ioana Gorie
-
Ștefana Huțupașu
-
Andrei Eugen Lăpușneanu
-
Ștefana Sharon Lehăceanu
-
Raluca Teodora Munteanu – Florea
-
Matei Negrușer
-
Andra Nicole Ioana Păsoi
-
Patricia Maria Perdun
-
Irina Rotaru
-
Livia Amira Sauciuc
-
Ioana Mădălina Sinca
-
Vlad Stoica
-
Andrada Strugaru
-
Ilinca Titu
-
Matei Ionuț Scoică
-
Maria Alexandra Lupu
-
Cosmin Andrei Ungureanu
VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE TERENURI
VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE ÎNCHIRIERI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau