Echinocțiul de toamnă. Un dans al luminii și umbrelor

echinoctiu

Dimensiune font:

| 23-09-2023 08:34

 Celebrat în acest an pe 23 septembrie, echinocțiul de toamnă nu este doar un fenomen astronomic, ci și un prilej de sărbătoare în numeroase culturi ale lumii * de la sărbătorile recoltei până la rituri ancestrale, este un simbol al mulțumirii pentru darurile pământului și al pregătirii pentru perioada rece care vine * în acest moment, ziua este egală cu noaptea

Mărturie a ciclicității vieții și a legăturii dintre Pământ și cer, echinocțiul de toamnă este un moment magic în care ziua și noaptea își măsoară forțele, având aceeași durată. Este semnul distinctiv al tranziției dintre vara toridă și anotimpul melancolic al toamnei, când natura începe să se pregătească pentru repaosul iernii. În această zi magică, ziua și noaptea își măsoară forțele într-un echilibru perfect. Este momentul în care natura îmbrățișează o tranziție, un preludiu al schimbării.
Prilej de petrecere
În vremuri străvechi, acest fenomen astronomic era privit ca o sărbătoare. Popoarele antice sărbătoreau recoltele bogate și se pregăteau pentru lunile reci care urmau. Astăzi, acest moment este o ocazie de reflecție și contemplare asupra trecerii timpului.
Celebrat în acest an pe 23 septembrie, momentul nu este doar un fenomen astronomic, ci și un prilej de sărbătoare în numeroase culturi ale lumii. De la sărbătorile recoltei până la rituri ancestrale, este un simbol al mulțumirii pentru darurile pământului și al pregătirii pentru perioada mai rece care urmează.
În tradiții precum cele druidice, echinoctiul era momentul pentru sărbătorirea Mabon, o sărbătoare a recoltei și a echilibrului.
În Asia, echinoctiul de toamnă coincide adesea cu sărbătoarea lunară cunoscută sub numele de Chuseok în Coreea sau Tsukimi în Japonia, unde oamenii oferă mulțumiri pentru recoltă și admiră frumusețea lunii.
În tradițiile românești, echinocțiul de toamnă era asociat cu recoltarea și cu pregătirea pentru iarnă. Se credea că este momentul ideal pentru a strânge plantele medicinale, având în vedere că acum își concentrează toată puterea vindecătoare. Totodată, era un moment al bilanțului, al evaluării muncii depuse în cursul anului și al pregătirii pentru sezonul rece.
Echilibru și reflecție
Dincolo de schimbările vizibile, echinoctiul de toamnă ne invită la introspecție. Este un moment de echilibru, nu doar între zi și noapte, ci și în viața noastră. Este o ocazie să ne reevaluăm prioritățile, să ne reamintim de ceea ce contează cu adevărat și să ne pregătim pentru perioadele de introspecție pe care iarna ni le va aduce.
În concluzie, echinoctiul de toamnă este mult mai mult decât un simplu eveniment astronomic. Este un moment de reflecție, de mulțumire și de pregătire pentru ciclul continuu al vieții. Este invitația naturii de a ne bucura de frumusețea și bogăția momentului prezent și de a ne onora legătura profundă cu ritmurile Pământului.
Echinocțiul de toamnă este și un simbol al interiorizării. După zilele agitate și pline de lumină ale verii, ne retragem încet în conștiința noastră, pregătindu-ne pentru introspecție. Este un timp de reculegere, de reapreciere a lucrurilor simple și de conectare cu ritmurile interioare.
În comunitățile rurale, echinocțiul marchează începutul muncilor specifice toamnei: strângerea recoltelor, pregătirea proviziilor pentru iarnă, însămânțările pentru anul viitor. Oamenii se adună la focuri, împărtășind povești, speranțe și vise, simțind în jur legătura invizibilă care îi unește cu natura și cu ritmurile universului.
Echinocțiul de toamnă este un imn al transformării. Fiecare dintre noi are ocazia să resimtă această schimbare, să o îmbrățișeze și să crească alături de ea. Este un moment de renaștere, de redefinire și de reconectare cu sinele interior și cu lumea înconjurătoare.
În această zi, lumina și umbra dansează în armonie, reamintindu-ne că viața este un ciclu nesfârșit de începuturi și sfârșituri, de creșteri și retrageri. Echinoctiul de toamnă nu este doar un fenomen astronomic, ci o invitație de a ne alinia cu ritmurile naturii și de a găsi echilibrul în propria noastră existență.
Pentru cei pasionați de astronomie, oferă ocazia perfectă de a observa stelele și constelațiile care devin vizibile în această perioadă. Pe măsură ce noaptea devine tot mai lungă în emisfera nordică, cerul nocturn devine un spectacol captivant.

Echinocțiul de toamnă este unul dintre cele două momente ale anului în care ziua și noaptea au durate aproape egale, celălalt moment fiind echinocțiul de primăvară. Fenomenul se datorează înclinației axei Pământului și poziției sale față de Soare. În timpul unui echinocțiu, Soarele traversează cerul de-a lungul ecuatorului ceresc, făcând ca ziua și noaptea să fie de durată egală. 

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de DNA. Este acuzat de cumpărare de influență după investigația Recorder despre fondurile de la buget
08/05/2024 16:17

Directia Natională Anticoruptie (DNA) l-a trimis miercuri in judecată pe Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvarsirea infractiunii de cumpărare de influentă. Dosarul a fost deschis anul ...

Dansul subtil al Lunii Noi în Taur. Echilibrul și renovarea înțelepciunii cosmice
08/05/2024 09:00

În timp ce se apropie clipele in care cerul se invăluie in misterul unei Lunii Noi in Taur, este ca si cum universul isi aduce o suflare plină de promisiune si intelepciune asupra pămantului nostru. Es ...

HOROSCOPUL ZILEI
08/05/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

Ce înseamnă credința pentru omul modern. Cuvintele preotului ne liniștesc: Întotdeauna avem această lumină în noi
07/05/2024 16:23

Desi multi dintre noi trăim vieti tot mai laice, preotul Adrian Agachi spune că lumina din interiorul fiintei umane nu se stinge niciodată. Mai poate fi numit omul modern „homo religiosus”? Acest homo ...

Cea mai romantică zi a anului 2024 este în luna mai
07/05/2024 16:01

Astrologul Daniela Simulescu a spus care este cea mai romantică zi din anul 2024 si cum se justifică din punct de vedere astrologic acest lucru. Micul benefic se intalneste cu marele benefic „Venus e cons ...

Calendar ortodox, 7 mai. Pomenirea semnului cinstitei Cruci
07/05/2024 09:08

În această lună, in ziua a şaptea, se prăznuieşte pomenirea semnului cinstitei Cruci, care s-a arătat pe cer in zilele impăratulut Constanţiu, fiul marelui Constantin. sfanta cruceSfanta cruce s- ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/05/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Obiceiul străvechi și unic din Lunea Paștelui, păstrat azi doar într-un anumit loc din România
06/05/2024 22:30

Un număr de 14 cupluri care s-au căsătorit in ultimul an pascal in Şugag au fost sărbătorite in cadrul unui obicei unic in Romania, "Statu' la vase in Lunea Paştelui", in prezenţa a sute de localnici ş ...

Surpriză! Pe ce dată va fi PAȘTELE ortodox în 2025. Foarte rar se întâmplă acest lucru
06/05/2024 17:41

Pastele ortodox se sărbătoreste la o dată diferită de Pastele catolic, de cele mai multe ori. Insă, in anul următor, in 2025, Pastele ortodox va pica pe data de 20 aprilie, in aceeasi zi cu Pastele Catoli ...

Începe Săptămâna Luminată, în care Raiul este deschis. Semnificația fiecărei zile
06/05/2024 13:58

Săptămana Luminată este cea care urmează după Invierea lui Iisus Hristos. In traditia greacă se mai numeste si Săptămana reinnoită, deoarece intreaga creatie renaste. In popor există credinţa că in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei