1% din studenţii din România au început cursurile în Bacău FOTO
Dimensiune font:
Anul universitat 2015-3016 a început şi în Bacău, unde urmează cursurile 1,0% din totalul studenţilor înregistraţi la nivel naţional. Spre deosebire de alte centre universitare, în Bacău ponderea studenţilor din învăţământul public superior este superioară celei înregistrate la nivel naţional cu 3,2 puncte procentuale
S-a deschis anul universitar 2015-2016 la cele 7 facultăţi din cadrul celor 2 instituţii de învăţământ superior din Bacău. Judeţul Bacău ocupă locul 16 în ierarhia judeţelor care au forme de învăţământ universitar şi deţine 1,0% din totalul studenţilor înregistraţi la nivel naţional. La universitatea de stat din Bacău, Universitatea „Vasile Alcsandri” a început cursurile cea de-a 55-a promoţie, cu 2.153 de boboci. „Faţă de anii trecuţi, am avut o admitere mai bună, cu 20% mai mulţi studentăi confirmaţi, apoi, anul acesta un pic mai internationalizat pentru ca am acceptat mai mulţi studenti străini, chiar din zona Africii şi a Asiei”, a precizat rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacău, prof. univ. dr. ing. DHC. Valentin Nedeff.
La începutul anului universitar 2014/2015, în judeţul Bacău, erau înscrişi un număr de 5.632 studenţi la licenţă, masterat, cursuri postuniversitare, doctorat şi programe postdoctorale, în cele 7 facultăţi din cadrul celor 2 instituţii de învăţământ superior. Astfel, judeţul Bacău a ocupat locul 16 în ierarhia judeţelor care au forme de învăţământ universitar, conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Bacău (DJSB).
În centrul universitar băcăuan, din totalul de 5.632 studenţi înscrişi în toate nivelurile de educaţie din învăţământul superior, 4.345 erau studenţi înscrişi la licenţă (77,2%), 1.246 erau cursanţi înscrişi la master şi în învăţământul postuniversitar (22,1%), iar 41 erau cursanţi înscrişi la programele doctorale şi postdoctorale (0,7%).
Studente mai multe decât studenţi
Studentele sunt majoritare la toate nivelurile de învăţământ superior din Bacău. Numărul studenţilor înscrişi la licenţă, masterat, cursuri postuniversitare, doctorat şi programe postdoctorale ce reveneau în medie la un cadru didactic din învăţământul universitar, a fost la începutul anului 2014/2015 de 24 studenţi, faţă de 20 studenţi la nivel naţional. Dacă la nivelul ţării, unui cadru didactic din învăţământul privat îi reveneau 23 de studenţi din aceeaşi formă de proprietate, în judeţul Bacău reveneau 20 studenţi/cadru didactic. Din totalul studenţilor înscrişi la licenţă, masterat, cursuri postuniversitare, doctorat şi programe postdoctorale, la începutul anului universitar trecut, în judeţul Bacău, 88,9% au optat pentru forma publică de învăţământ superior, diferenţa de 11,1% au preferat forma privată. Astfel, ponderea studenţilor din învăţământul public superior la nivelul judeţului nostru este superioară celei înregistrate la nivel naţional cu 3,2 puncte procentuale. În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice, din totalul de 233 cadre didactice din învăţământul universitar, 202 cadre didactice activau în forma de proprietate publică (86,7%) şi 31 cadre didactice în forma de proprietate privată (13,3%).
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau