10 ani de la înfiinţarea Muzeului Cucuteni
Dimensiune font:
În urmă cu 10 ani, de Zilele Orașului, se deschidea la Piatra-Neamț Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, singurul de acest gen din țară și totodată deținătorul celei mai importante colecții de artă eneolitică din Sud Estul Europei. Aniversarea a fost marcată printr-un eveniment complex organizat la sediul instituției cu participarea mai multor profesori și cercetători de la centre universitare din Moldova. În același cadru au fost sărbătoriți și 20 de ani de la fondarea Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni.
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat pe 24 iunie 2005 în clădirea ce a aparținut Băncii Naționale a României.
„Cu siguranță 10, respectiv 20 de ani, nu sunt vârste foarte mari pentru viața unei instituții, dar întreg colectivul care a activat și activează în cadrul instituției noastre a privit cu toată seriozitatea proiectele pe care ni le-am însușit și care au fost recunoscute pe plan național. Ca urmare a cercetărilor de teren am contribuit la îmbogățirea patrimoniului instituției cu peste 5000 de piese dintre care au fost pregătite pentru plasare aproximativ 1000 de obiecte, în categoriile fond și tezaur. În plus colegii noștri au publicat un număr important de pagini în reviste de specialitate", a explicat prof. Gheorghe Dumitroaia, director Complexul Muzeal Neamt
Civilizația cucuteniană este cea mai importantă a Europei vechi, fiind datată între anii 5000 și 3500 î.H. Primele vestigii ale acestei civilizații au fost descoperite în 1885 pe Dealul Cetățuia, în localitatea Cucuteni județul Iași, dar cercetări ulterioare au demonstrat că civilizația se întindea pe o suprafață de peste 300000 de km p.
„Nu știu dacă mai există o civilizație a preistoriei care să se fi bucurat de o asemenea atenție din partea cerecetătorilor și să fie capabilă să ofere atâtea probleme încât să se scrie atât de mult, biblioteci întregi. În 2005, făcând un articol de bilanț despre ceea ce s-a scris în ultimii 5 ani despre cultura Cucuteni, am găsit peste 300 de studii și articole referitoare numai la această cultură și ritmul se menține”, a spus Prof. Univ. Dr. Nicolae Ursulescu, de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Hora de la Frumușica, Tezaurul de la Brad, Soborul Zeițelor și Gânditorul de la Târpești sunt doar câteva dintre capodoperele cucuteniene adăpostite de muzeul din Piatra Neamț . Piese din colecția muzeului sunt solicitate pentru expoziții importante din lumea întreagă.
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau