130.000 de euro pentru un târg comunal la Bacău
Dimensiune font:
Târgul săptămânal din comuna Plopana a fost modernizat cu bani europeni * în locul fostului obor, precupeţii şi cumpărătorii au la dispoziţie o hală închisă pentru desfacerea produselor agricole * au fost amenajate module şi a fost sectorizat spaţiul de vânzare a animalelor
Băcăuanii din zona Plopana, dar şi vasluienii din apropiere îşi pot vinde produsele sau animalele în condiţii optime. În locul fostului obor din comună, înfiinţat prin hrisov domnesc prin anii 1830, în doar trei luni de zile a fost amenajat un târg cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi.
Afaceri vechi în vatra satului
Încă de la înfiinţare, comuna Plopana a reprezentat un pol economic, aici, din vechi timpuri, având loc schimburi de mărfuri între localnici şi cei din împrejurimi. În prezent, în fiecare zi de miercuri, aici se adună sute de maşini, căruţe şi alte mijloace de transport, gospodari adunaţi de peste tot, din localităţile vasluiene Dragomireşti, Gârceni, dar şi de pe la Lipova, Odobeşti, Secuieni şi Coloneşti (judeţul Bacău).
„Prin acest târg, cu o tradiţie seculară în vatra satului, ne-am propus să aducem obiectivul la standardul cerut de autorităţile statului. Astfel, am venit cu o hală închisă pentru desfacerea produselor agricole, cu module de piaţă, acele tarabe, am făcut o sectorizare în privinţa vânzării animalelor – păsări, porcine, ovine, bovine, cabaline, plus o rampă de încărcare, cântar de animale. Pe linie de mediu, avem o rampă unde se depozitează ambalajele şi gunoiul adunat din zona târgului”, a declarat Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana.
Târg realizat cu fonduri europene
Investiţia de aproape 130.000 de euro a fost finanţată cu peste 70.000 de euro de către Uniunea Europeană, diferenţa fiind asigurată de la bugetul local. „Este un proiect depus în cadrul Grupului de Iniţiativă Locală «Colinele Tutovei», cu o valoare relativ mică, dar care are o importanţă deosebită în cadrul acestei comune. Suntem convinşi că va ajuta foarte mult la dezvoltarea localităţii şi a regiunii”, a precizat Andrei Seto, directorul Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) Bacău. Finanţarea proiectului a fost asigurată din fonduri UE obţinute prin măsura 3.2.2. – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”.
Citeşte şi: Începe modernizarea Aeroportului Bacău
Sonia PAVELESCU
Comuna Plopana ocupă locul al doilea între cele 20 de localităţi membre ale GAL „Colinele Tutovei” în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, cu o sumă de 341.000 de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau